Kukuruz 2021

Kad pre?
Ja moj obilazio danas i juce, uzimao uzorke da izmerimo vlagu i sve je preko 21%, jos ima tu i tamo zelenih listova.
Jedino p9241 je suv za skidanje ali i taj ce da sace posle najavljene kise.......

Nesto sam nacuo da je Agroglobe obustavio prijem kukuruza zbog velike kolicine Aflatoksina.
Da li neko zna nesto o tome?

Danas pokosen 5075 na predusevu lucerka,1,5 ha. Na ovoj parceli mislim da mi je najbolji kukuruz vlaga je bila 15%. Posto istovaram kod kuce,nisam prelazio preko vage ali odokativnom sac metodom (jedna ipo zmajevka) racunam da ga ima negde izmedju 10-11t sve ukupno. Sto me je odusevilo,racunao sam da ce biti upola manje. Sledeci na redu je 4670 pa najvece djubre 5182 ostaje za kraj.

Prinosi u Staroj Pazovi ... Srećnici, šta reći.
f368d868f8eeee1e0936bf448d5e330d.jpg

Poslato sa ELE-L29 pomoću Tapatoka

Pre par godina skidao MAS ogledno polje kukuruza. Izmerili su 100 metara od pocetka njive i samo to smo smo skidali jednu sortu po 8 redova pa kipovanje.
Imali su svoju vagu na licu mesta, one ploce sto se podmetnu pod tockove prikolice, pa su na osnovu toga preracunavali prinos po Ha.
Sve je bilo oko 12-13t Ha po njihovoj racunici.
A u realnosti smo napunili 1 zmajevku sa 2 kj ( koliko je bio ogled) na kraju kada smo skinuli celu njivu.....

I onda izadje ministar i kaže koliki je prosečan prinos i šta ima ko da se žali?
Dobar prinos, dobra cena-ćuti seljaku i uživaj dok ti država obezbedjuje život ko u bajci….

Eto, znao sam da ćebiti ovakvih komentara zato što medju nama generalno vlada ljubomora, sujeta, nepoverenje... Nisam naveo nijedan hibrid, nijednu kuću , koji je moj motiv da lažem u tom slučaju,i koga lažem ? Prinos je taj koji je, drug je kosio 10 tona po ha V74 , cifre se poklapaju, i da, ovo su fao 600 posejani na 75000 biljaka.

Vlaga jeste veća, ali sam namestio kompjuter da preračunava na 14% . Vlage se kreću od 16,5-24 %

Pazova je pokisla ,kada mnogi drugi nisu,nije do amerikanaca,do kise je

Послато са moto g(9) plus помоћу Тапатока

Profesore otkrili ste Ameriku , naravno da je pokisla pobogu. Mislim da ću da se povučem u potpunosti sa ovog foruma, ne vidim više nikakav smisao. Samo kuknjava i da komšiji crkne krava, 2008. Kada sam se učlanio neki drugačiji ljudi su ovde pisali.

Nije u tome problem,mislim da vecina nas nije ljubomorna ili sta vec,nego jednostavno ljudi tesko poveruju u takve prinose kad svi vecinom skidaju do 5t po ha.Mi kod nas u ataru imamo parcela gde da je malo losiji kukuruz isao bi tarup samo,a ima i nekih dobrih,samo te se jos ne skidaju zbog vlage,a i malo je takvih parcela...

Ono sto mogu sa sigurnoscu da kazem da je Pionir ove godine jedan jedini koji je malte ne sav polegao. Gotovo svi noviji hibridi su polegli, dok se starija genetika drzala. Rod tako polegnutog ni neje bio los, ali je zato skidanje muka. To ne sme da se desi jednoj ovako ozbiljnoj semenskoj kuci. Slusam sta ljudi pricaju i kome god da smo krunili polegut bio je Pionir. Vlaga je takodje bila dosta velika pa tako fao 300 nije ispod 17.
Sledeca godina ce biti jako cupava sto se tice ove semenske kuce, ozbiljan pad prodaje ce zabeleziti to je sigurno.

Dragane ja verujem u te rezultate. Pokislo je par puta na vreme i to je to, ali mi smeta sto se ne objavljuje koliko se ogleda uopste nece ni evidentirati zbog prinosa ravnog nuli ili 1-2t po ha.

Nazad
Vrh