Kukuruz 2021

Kod mene procurilo . Danas skidali jednu manju njivu P9241 sjetva 27.3.
Prvo da napomenem da je to pijesak na sljunku tu izgori i u normalnoj godini . Neznam sta mi bi da kukuruz stavim . Mislio da cu imati vremena zalivati vise puta .
Dosta bolje nego sto sam se nadao . Sjetva bila na 18.5cm , neorano samo jedan prohod plitko tanjiracom . Soja predusjev .Nije spartano . Zaliveno jednom . Prinos oko 5t po ha . Vlaga 18% . Sve ce otici odma komsijama na zajam ,tj gicama . Zrno lijepo na oko ima sitnog a ima i normalnog.

Bogam daleko ides sijati, cesto dolje prolazim, onaj dio srbacke opstine prema Derventi ce imati dobre prinose, redovno su imali padavine, takodje Prnjavor, Doboj Modrica ce imati dobar prinos, ovo ovamo prema zapadu RS dosta tanko, ne znam sta je sa Semberijom

Sent from my SM-A315G using Tapatalk

Momo kako nisi uslukao par klipova sa te njive, nekako je ocrni a izbaci ona skoro 3t po kj, baš me zanima koliki su klipovi i ima li koliko jalovog. Iz kombajna izgleda užas al eto

Da si drugi hibrid druge semenske kuce imao na toj parceli sigurno ne bi imao ni ovakav kukuruz!
Pod katastrofalnim uslovima za oplodnju pa makar kako na oko da izgleda ipak bolje se Dekalb oplodi od svih ostalih s. kuca!
Ne bi se slozio. Parcela pored brat ima P9241 skroz korektan,doduse redak sklop (nije mu niklo 20% sigurno) Preko puta drugi komsija,ne znam koja je semenska kuca ima bolje klipove ali djubreta baca na kasicicu.

Momo kako nisi uslukao par klipova sa te njive, nekako je ocrni a izbaci ona skoro 3t po kj, baš me zanima koliki su klipovi i ima li koliko jalovog. Iz kombajna izgleda užas al eto
Njiva je bila sarolika u krugovima nekim. Zavisno od dubine zemlje i gdje sam zalio a gdje ne . Snimak je iz losijeg dijela . Jalovih je bilo al vise je nekako islo po zonama nego cik cak . Opet kazem ocekivao sam tu maks 3t po ha . Eto mozda i kod drugih bude ugodnih iznanedjenja ove godine . Na snimku mozes vidjeti u bunkeru kako je curilo na prelazu iz najslabijeg u srednji dio . Savjet , suziti letve na otkidacima maksimalno i ako treba raditi bez sjecke al samo da ide adapter po zemljim

Da si drugi hibrid druge semenske kuce imao na toj parceli sigurno ne bi imao ni ovakav kukuruz!
Pod katastrofalnim uslovima za oplodnju pa makar kako na oko da izgleda ipak bolje se Dekalb oplodi od svih ostalih s. kuca!
Nije , los je kukuruz za susu, imam na jednoj njivi usejano 8 redi pionira(i taj je gusci od dkc-a) u dkc5182 , pa me poceli zaj*** u selu kako je ovih 8 raedi dobro a ovo ostalo lose.

Ne bi se slozio. Parcela pored brat ima P9241 skroz korektan,doduse redak sklop (nije mu niklo 20% sigurno) Preko puta drugi komsija,ne znam koja je semenska kuca ima bolje klipove ali djubreta baca na kasicicu.
Drugar nikad bolji kukuruz nije imao, ni u mnogo boljim godinama, as 72 je u pitanju. Djubre takodje samo u jesen i to u nekim mizernim kolicinama..

Bogam daleko ides sijati, cesto dolje prolazim, onaj dio srbacke opstine prema Derventi ce imati dobre prinose, redovno su imali padavine, takodje Prnjavor, Doboj Modrica ce imati dobar prinos, ovo ovamo prema zapadu RS dosta tanko, ne znam sta je sa Semberijom

Brcko je vecinom dobro, klipovi su i vise nego solidni a spaljenog ima veoma malo. Samac i taj predio katastrofa, ko nije zalivao pozdravio se sa kukuruzom. U semberiju sam isao pre mesec dana i tada se kukuruz cinio ok.

Drugar nikad bolji kukuruz nije imao, ni u mnogo boljim godinama, as 72 je u pitanju. Djubre takodje samo u jesen i to u nekim mizernim kolicinama..
Od tog AS 72 nece bas puno da se ovajdi. Klipcine na njemu ogromne a zrno plitko u pm.... Maltene ostane vece cokanje posle kombajna nego sto je klip bio..... :haha:
Sejali ga mi pre dosta godina, kada je AS izasaso i bio hit, no ali bralo se tada beracem. Kada ga oberes bude tu 3 kikindjanke kukuruza pa to i nebude tako lose.
A kada ga radi kombajn mislis nacurice neznam koliko, kako izgleda. Aa on nacuri pola koliko recimo pionir koji ima duplo maje klipove.....

Bice sigurno u nekim krajevima 10t/ha

Dosadno mi pa se malo igrao, merio zrno okrunjenog klipa kukuruza(onih sa slike+p9241):

Zoan 3 klipa okrunjena 1,12 kg zrna, doduse vlaga je velika oseca se pod rukom. Ne znam koliko ce da se jos sasusi ali sa ovom tezinom i po nekoj matematici da ima 30000 (a mislim da ima vise posto je nicanje bilo dobro) biljaka na 1/kj trebalo bi da prebaci 10t/ha.

p0217 isto 3 klipa 980 grama

P 9241 3 klipa 550 grama

evo kako izgleda zoan naspram p9241:

Poslednja izmena:
Danas obišao kukuruz i ubrao 15 klipova različite veličine i vlažnosti.
Kada sam ih okrunio zrna je bilo 3.2kg šapurina 620 grama vlagu nisam merio ali mi se čini da je preko 20%.

2017 ka 330gt po klipu okrunjenog, nemoj to zvati klip to je klipčina. Ja sam prošle imao 180gr pa 7000 prinos po kj.Osuši ga na suncu 2-3 dana pa baš izmeri. Sad koja god da je vlaga kad se osuši biće ekstra.

Ja sam juče brojao biljke na 14.28m ima 72 biljke od toga 1 jalov 10 klipova 1850.20 g.Deset rednih klipova ima dosta plesnivog i vlaga 34.Hibrid Mass 48.L.

Danas obisao jednu njivu 1.5h 9911 i BC 582, On je malo jaci na oko ali i izgleda nosi pobedu na svakoj parceli u odnosu na pionir.setva je 7 aprila, komsije nisam slikao jer nema sta da se vidi, sejali su krajem aprila posle nicanja zapeklo odmah i tu je kraj kao u bioskopu.Kod mene ove godine rana setva pun. Pogodak, kasna nema ni za seme.Ali postoje mesta gde je obrnuto, velika je Srbija, nije svuda ni priblizno.Sutra da proverim vlagu pa da se krene polako u klipu.
BC582

9911

Nazad
Vrh