Kukuruz 2021

Vic . Tako sam cuo , glupo bi bilo da prepravljam da je bio Srbijanac :haha: . Tako se vezu osobine za Bosance da su glupi , Crnogorci lijeni ,.... za Srbijance nesto drugo itd
Dosao Cigo kod boga da se zali:
- "Boze, daj mi da budem neko drugi, dojadio mi ciganski zivot."
- "Budi Slovenac", rece bog.
- "Nemoj njih, oni su skrta nacija."
- "Budi Crnogorac", rece bog.
- "Nemoj njih, oni su lijena nacija."
- "Budi Albanac", rece bog.
- "Nemoj njih, ja ne volim marmeladu, kakav cu ja onda biti Albanac."
- "Budi Srbin", rece bog.
- "E, boze, sto dva puta Cigan."

Odosmo skroz u off , al kad smo sve moramo i hrvate pomenuti u vicevima . Oni su podijeljeni na regije . Dalmatinci isto ljencuge , zagorci pijanci , slavonci ko komsije im sremci samo zderu i tuku zene :haha:

Imam prijatelje ona slavonska a on bosanac i stalno ga zeza i uvek priča viceve o bosancima a ja je pitam "znaš li ti šta radi bosanac kada mu se rodi glupo dete? Ona sa osmehom reče šta? Pa ba ci ga preko save u slavoniju." ih kako se namrštila a on počeo da se smeje mislio sam da će da se uguši.

Kod nas je bila bas susa e sada ima kukuruza kojii su se izvukli ovom poslednjom kisom, ja sam poceo sa setvom 31marta pa nastavio prvog, sedmog i tako do 20najdalje, ono posle toga nije niklo sam 7-8 struka, posle svake setve i prskanja pala je dobra kisa i bilo je preko 20c a bilo je i snega, od pocetka maja, kisa nije pala ni jedan mm, pala je 10 mm za spasovdan to je samo u jednom delu sela kada je bio vise led nego kisa a tu mi je samo hektar kukuruza ostali nisu dobili nista do pre mesec dana a bilo je do 40C, sada imam i los i dobar.Najgori je ovaj rani Pajdas ali nisu ni te njive najbolje a ovi ostali osim sto fali 10-15 % na sklopu, mozda i malo vise, Klipovi su uglavnom dosta veliki a strukovi mali, tako se pogodilo da je kisa pala bas u zadnjem trenutku.Vise od 50% ljudi kod mene nema ni 1t h u to sam siguran, nisam slikao tudje njive ali ubacicu po neku, ovde je kod nas presudno bilo, pre svega zemljiste i agrotehnika, Znam da ljudi koji rade ozbiljno ovaj posao rade perfektno kao pojedini clanovi ovde ali godina je stvarno losa i zao mi je sto su tako veliki gubici, ovo je sada bila vise lutrija, ko kako ima srece.Evo 15km od mene jedan kraj od gledica prema Juhoru, dobio je svaku kisu, ja gledam i ne verujem.cela godina pod stresom kao nikada.Evo par slika kod mog tasta, ja sam mu posejao kukuruz i radio, Zp606 bio je bas dobar, pored recice, bilo je i kise ali dzaba sve.
Ovo je samo jedna od niza od 40 ari ostalo 10 za sada

create image url
Veliku borbu sada vodimo sa svinjama, gde su dobri kukuruzi ne odustaju.
Pajdas tu blizu kuce na sunacanoj strani ima jalovih sigurno 10% a ima i dobrih, sve zavisi kada se oprasivao.

Ovo su vec druge njive, drugaciji teren, BC 582 i 9911

Desno je 9911 i 606 a sa druge strane brda vidi se isto deo mog kukuruza pajdas podgoreo, klipan isto malo pa odakle sece desno tamniji kukuruz isto klipan ali predusev detelina i gore i ovo dole razlika je ocigledna, jedna njiva je u pitanju 3hektara ali na suncanoj strani, Bc Klipan je odlican tamo.

Zp 606 i deo 9911 na ledini, njiva nije radjena 20godina, baceno 550 kg kana u februaru, kisu nije video od setve 20 aprila pa do pre mesec dana, drzao se nekako zategnut ali posle kise dobio tamnu boju i ima dosta krupnih, srednjih i sitnih klipova kako gde.

Poslednja izmena:
Sve bi bilo u redu kada ne bi napisao bila je baš baš suša, nisu imali kiše do pre mesec dana, a temperature 40 stepeni. Samo mi reci kako je uspeo da se oplodi pri takvim temperaturama i vrelini, pa kad izbaciš slike ono klipovi kao flaše a zrna puna od dna do vrha...

Poštujem tvoj rad i trud, ali ti tekst ne prati slike koje postavljaš.

Sve bi bilo u redu kada ne bi napisao bila je baš baš suša, nisu imali kiše do pre mesec dana, a temperature 40 stepeni. Samo mi reci kako je uspeo da se oplodi pri takvim temperaturama i vrelini, pa kad izbaciš slike ono klipovi kao flaše a zrna puna od dna do vrha...

Ja pisem iskljucivo istinu, zasto bih lagao, kise nije bilo od setve, Temperatura dnevanje bila pod 33-37c ja ne razumem sta nije u redu? Oprasio se kako se oprasio, nije 40 c svakog dana ali bilo je dana.Sto se kise tice ako uspem da nadjem podatke ubacicu, Nista ja nisam dobio vise kise od drugih iz bilo kog dela Srbije.Ja stvarno nemogu da izbacim ono sto nemam,mogu da slikam tudje kukuruze pored mojih ili da ih snimam pa da ubacim.Nemogu zbog toga sto je kukurz dobar da ne izbacim slike, a vidi se da je nizak zbog stresa i da je klip plod 120mm
kise koja je pala bas posle oprasivanja i to je kljuc svega, nemam razloga da lazem jer sam pisao i ranije da nema kise i da nema.Nije ovo nikakav fenomen, jednostavmo imam neke njive koje mogu da sacekaju kisu dosta jer su sa zabacene od sunca,zemlja je smonica klasicna nasa, jos zimus tanjirano sve, baceno djubre u februaru,prskano 3puta, spartano 2 puta sve.Ovako je kako je, nemogu da kazem da nije susa 60dana bez kise? Sta je onda susa? Isto je kod mene kao i kod drugih osim sto je zapad a i planinski deo dobijao vise kisu. Mi smo dobili 10mm i to ovde gde je najvise izgorelo za spasovdan i to je sve.
Kada neko od ozbiljnih igraca izbaci sliku kukuruza i napise prinos 12-13th mi samo gledamo, ja nikada nisam ulazio je l prinos stvarno takav i jel moguce tako nesto.
Evo sada slikano moja njiva u selu, svaka je uradjna isto ali nije svuda isto, ovo je drugacija zemlja ima i peska u donjim slojevima i tu najpre izgori.Ima jalovih, okolo njive se sagorelo.Nije sigurno od kise

Poslednja izmena:

Da, i video pise "Svinje u kukuruzu ".
A ja tu nisam video ni jednu svinju........... :haha:

Iskren da budem primetio sam i na mojim usevima ove godine da nase podneblje mnogo bolje podnosi susu nego vojvodina.A mislim da su razlog planine i sume,verujem da je istina ovo sto @zeljkoo prica jel je slicna situacija i kod mene.Po ravnici vruc vetar osusi sve (kako vi zovete feniranje) a useve u brdovitom kraju stite brda,kotline i sume. Slicna situacija je i kod mene,kukuruz i soja nisu kisu videli od pocetka maja do one velike kise,neki su se kukuruzi oprasivali na 40 C i opet imaju dobro razvijene klipove,ali su manji normalno.Koliko ja pamtim,nikada nisam video u mom kraju onako kocanjku sa par zrna kao sto neki postavljaju ovde.Smoljara je takodje teska za obradu ali drzi vlagu najbolje.Na parceli od 2.5 hektara na kojoj sam mislio da apsolutno nece biti nista.Kukuruz od 1.5m visine posle one kise je izbacio sasvim solidan klip.(kad pogledas biljku imas utisak da je klip tezi od cele biljke).

Takvih kod nas kolko hoces .....tj neces.Opet ce zmaj drugom da leti kroz njive ,prosle godine u psenici ,ove godine u kukuruzu ::sramota::.

Dosao Cigo kod boga da se zali:
- "Boze, daj mi da budem neko drugi, dojadio mi ciganski zivot."
- "Budi Slovenac", rece bog.
- "Nemoj njih, oni su skrta nacija."
- "Budi Crnogorac", rece bog.
- "Nemoj njih, oni su lijena nacija."
- "Budi Albanac", rece bog.
- "Nemoj njih, ja ne volim marmeladu, kakav cu ja onda biti Albanac."
- "Budi Srbin", rece bog.
- "E, boze, sto dva puta Cigan."
Juce gledam na tv-u obracun hrvatskih roma sa ak-47 , jedno mrtvo , troje na respiratoru , dosta ranjenih cak i djece , navodno specijalci zaplenili cak tridesetak komada oruzja.

Željko ne vodite vi borbu sa sviljama jer su vas svinje pobedile osim ako niste ubili koju pa da ima žrtava sa obe strane.

Nazad
Vrh