Kukuruz 2021

Mene je danas zvala žena čiju parcelu radim već desetak godina, inače žena živi u Beogradu, dolazi u selo povremeno, penzioner je. Kaže, znam da je suša ove godine, vidim da je u selu izgorelo sve, zovem te da ti kažem da mi ove godine ne plaćaš kiriju. Nadam se da će ti sledeća godina biti bolja.

Nije cudo za Darka,vjerovatno je castio prosle godine pa se osjetila ona ove.

Ha ha, nisam. Plaćam uvek isto, od prvog dana kako smo se dogovorili. Inače prošle godine na toj parceli bila pšenica, takodje jako slaba, urnisale je cikade.

Inače imam nešto više od 4 hektara sasvim solidne zemlje za koju ne plaćam kiriju. Jednostavno ljudi neće da čuju za to. Kaže ti nama održavaš njivu, radiš to kvalitetno, i nama je dovoljno da kada prodjemo pored nje da je to uredno i kako treba.

Ja sam tako jedne godine resio da svakog arendasa castim sa po dzakom 25kg brasna jer je bila dobra godina, sledece godine pola njih zvalo kada ce biti brasno da ne kupuju mnogo ili da im ove godine dam pare u zamenu jer ni staro nisu potrosili.. Od tada samo im kukam uvek kao u temi kukuruz 2021

Ha ha, nisam. Plaćam uvek isto, od prvog dana kako smo se dogovorili. Inače prošle godine na toj parceli bila pšenica, takodje jako slaba, urnisale je cikade.

Inače imam nešto više od 4 hektara sasvim solidne zemlje za koju ne plaćam kiriju. Jednostavno ljudi neće da čuju za to. Kaže ti nama održavaš njivu, radiš to kvalitetno, i nama je dovoljno da kada prodjemo pored nje da je to uredno i kako treba.
Kod nas isto tako ima takvih ljudi, samo da ne raste korov i da je lepo kad dodju. Ali ti na primer daju 2 ha zemlje u komadu i 0,4ha pored kuce da radis. Neki hoce da im dvoriste kosis u zamjenu za njivu, ali nije tesko jer su dvorista mala a i potrebno je samo 2 puta godisnje kositi. To su vecinom hrvati koji su vani i ovde dodju jednom ili dva puta godisnje reda radi. Oni koji su jos ovde retko da bi dali dzaba.

Prva slika 0900,druga 0217 Setva 13-14 april, zemlja ekstra, predusev soja sve je bilo dobro do oprašivanja.

To na slikama nema veze sa oprasivanjem , ovo je posledica suse , problemi sa oprasivanjem je kad nadjes klipove normalne velicine bez zrna(kao ono Peet prije sto je stavio) ili krezubav normalne velicine , ovo su klipici koje je biljka mogla zbog losih zivotnih uslova da proizvede , ovdje zbog suse automatski nemoze ni hranu da povuce.

Postoji valjda i tamo neka savjetodavna sluzba u kojoj rade agronomi i placa ih drzava , pitajte njih , ne placa ih nijedna proizvodjacka kuca pa ne bi trebalo da su u sukobu interesa:)

A takvog DKC-a imam koliko hoces pa nisam rekao da je problem sa oprasivanjem, susa , vec vidjeno 2012 ali mnogo gore nego sada.

Nemam slike od loseg oprasivanja u dobroj godini domacih hibrida da stavim da ne mlatimo praznu slamu ovdje.

Nagodinu prije bacanja metlica i oprasivanja stavite neke papirne vrece na klip , pa onda skinite kad prodje i na jesen pogledajte kako izgleda problem sa oprasivanjem.

Tamo na sredini vide pokazuje problem sa oprasivanjem.

Šta god da je ne valja,generalno bio je na udaru suše a u oprašivanju je dobio fen.hteo sam prodati za biogas silažu ali nisu došli iz susednog sela.Masa mu je još jaka i zelena.Drugar ima njivu pored i tu je situacija kudikamo bolja,samo da nažem sliku.

Šta god da je ne valja,generalno bio je na udaru suše a u oprašivanju je dobio fen.hteo sam prodati za biogas silažu ali nisu došli iz susednog sela.Masa mu je još jaka i zelena.Drugar ima njivu pored i tu je situacija kudikamo bolja,samo da nažem sliku.
Nece ga uzeti ni za biomasu ako nema zrna , jer nema energije u toj silazi , barem kod nas.

Ako mi ne verujes pogledaj ovaj vide za utvrdivanje oprasivanja kod kukuruza , ali sad je kasno za taj test.

Nazad
Vrh