Kukuruz 2021

Dkc 5031 će me spasiti u kukuruzu ove godine. Pionir P9300 je malo lošiji od Dkc-a, Pionir P9889 katastrofa. Naravno vaga će na kraju sve reći ali ne piše nam se dobro.

Bc Pajdas moj najlosiji kukuruz ove godine na parceli od 2.5 hektara.Tu ima jos BC klipan i 525 oni su dosta bolji.Jednostavno nije mu pogodovalo vreme kada je trebalo, imam ga na nekim drugim njivama i ok je.582, 525 i Klipan tamo gde su dobri, mislim da su bolji cak i od 9911 ove godine jer imama ih svuda zajedno, namerno.Manje su izgoreli, klipovi veci ali 9911 ima dosta po dva,odlican hibrid.

Bc Klipan

582

20210818-203354.jpg
Ova tri klipa su ubrana u sredu ,u četvrtak sam ih okrunio i stavio na tacnu da se suši.
Danas mere 420 g ,zrno deluje da je suvo ali proveriću sutra da li je gubio još na težini.
Koliko je vagalo drugo merenje?

Sent from my motorola one fusion+ using Tapatalk

To znači da ako je sklop 70000, rod je oko vagon po hektaru. Ako sam dobro izračunao. Svaka čast komšija.

Komšija ,tačno računaš ali .......
Nisam brojao klipove po ha ,biljaka ima ali klipova nema ,nisu svi klipovi ove težine ..
30 % manje od tvog računa ,po meni.

Malo sam se zaleteo, ali i 30 posto manje je jako dobro za ovu godinu. Mislio sam da si birao prosečne klipove a na jalove nisam računao.::sramota::

Malo sam se zaleteo, ali i 30 posto manje je jako dobro za ovu godinu. Mislio sam da si birao prosečne klipove a na jalove nisam računao.::sramota::
Nisam birao ,ni male ni velike .Ovo su klipovi sa dve njive ,slučajno uzeti na mesto gde sam ušao da pogledam .Kukuruz je tada bio sa velikom vlagom ,ali pošto ga nisam odmah bacio rešio sam da ga sasušim i vidim šta ima.

Ja sam se prosle godine tako igrao ali ove nema bas smisla. Bio sam u neko "usputnom" obilasku i stanje prilicno zalosno. Krenem od setve, dosta biljaka fali, nesto nije ni usejano, nesto nije izaslo zbog hladnijeg vremena u vreme setve. Tu recimo u startu fali 10-20% biljaka, kako gde, negde je poprilicno dobar sklop negde dosta fali. Onda dalje ga je susa dokusurila pa na nekim stablima nije ni poterao klip, negde ga je poterao ali je mali jadan nema ni 200 zrna, negde lose oplodjen.. Ono sto lici na klip nije onako kako bi trebalo da bude ali ajde da ne bude sve lose ima klipova koji su "ok".. Sve u svemu, od parcele do parcele procenjujem rod na 30-70% normalne godine (znaci ne one rekordne nego one koja je zadovoljavajuca po prinosu) ali ocekujem da ce u nekom proseku to doci na 60% jer je vise ovih boljih parcela a manje ovih gde je poprilicno lose. Na tim losijim cu biti zadovoljan ako se vrati ulozeno pa i neki mali minus ce biti ok.

Pako,oplodnja dobra,ali zrno plitko,naglo sazreva,izgorelo sve !
Na slikama izgleda lepo,ali samo izgleda..

Isto Pako u nasem ataru, jedva sam nasao jedan da ima zrna. Njiva je pored puta, svi su mi rekli da imam kukuruz kao u najboljim godinama. Ipak nije sve u izgledu, ima nešto i u duši.
8078d95fd8917f6620fffefb1aea8398.jpg

Послато са Mi_6 уз помоћ Тапатока

Nazad
Vrh