Dragane, mučeniče, kud si se javljao i otvorio ljutu ranu. Lepo kaži kolegama paorima da radiš u proizvodnji i ogledima, dakle struci. A o određivanju cena i uslovima prodaje, odlučuju finansijeri sa najvišim rukovodstvom. Dakle, za ovu priču, nisi odgovoran niti bi te ovo trebalo pogađati.
Pa to sam i pisao već unazad, ali poenta je da su ljudi ovde isfrustrirani jer im uvek nešto nije po volji i traže nekog tamo promotera Peru da pokažu sav svoj bes na njemu. Te cena robe, te kiša , te sad mekano sad tvrdo...ako se niste navikli na poljoprivredu i otvoreno nebo, nestabilnosti onda treba da promene posao kojim se bave, to tako funkcionise u svetu. Jedino kad se kupuje mehanizacija tu ništa nije skupo...nije dovoljno više 120 ks veliki traktor ,sad treba od 200 ...nije dovoljna 6 redova sejalica daj od 8 -12. A suština im promiče. Ja da imam 300 jutara ja bih kupio varijabilnu sejalicu ali nek je i od 4 reda ...ako će mi doneti uštede radiću 24 h u dve smene... Rasipač za djubrivo je bitno da ima 3 tone kapaciteta a to sto je neprecizan to nema veze zamuljaće se... Ja bih radio mapiranje , doziranu primenu djubriva ,analize u holandiji itd. Doduse, ja volim poljoprivredu i radim je jer volim a ne zbog sela i šta će ko da kaže. Evo primer kod mene u komšiluku, čovek radi 400 jutara a seje sa nodetkom 4 reda koja nije ni remontovana, seje se brzinom od 10 km/h, a kupio varijabilni rasipac bez navigacije od 3 tone samo jer je Amazone u pm. Još se hvali kako je rasipač sa varijabilom, a nema ni jednu mapu. Uvek će biti nezadovoljnih i zadovoljnih ljudi...više nezadovoljnih i ljudi koji gledaju u tudje dvorište i tudji džep. Na ovom forumu sam od 2008. godine i drago mi je što su ljudi koji su tada bili na forumu izuzetno napredovali u svom poslu, vidim da su sa zmaja prešli na Lexione, sa IMT i Rusa na John Deere, sa imt pluga i vogela na obrtace, prskalice sve velike vucene, rasipaci , neki i navigacije. Neki se razvijaju u minimalnoj obradi , povrću , voću, specifičnim kulturama i svi ćute rade i stvaraju. Hvala Bogu nisu propali ...nisu jer uče, svake godine... Oni koji su dugo na forumu znaju ko sam i šta sam i koliko sam pomogao kada sam mogao, to se ništa nije promenilo ni u prethodnoj ni u sadašnjoj firmi. Svoj posao obavljam savesno.
Tema se povela o teorijama zavere... Ko- kome -koliko- šta.... što je van svake pameti pričati i pisati na forumu jer nema kraja. Ono što ja mogu da kažem je da u celom svetu postoje dve semenske kompanije koje su u kukuruzu broj 1 i broj 2 negde je jedna bolja negde druga, zavisi od klimatskih i pedogenetskih faktora i čijoj genetici bolje odgovara neki klimat. Ulažu se milioni u istraživanje genetskog materijala i sad treba tamo neki amerikanac kada napravi da da Peri i Stevi u Srbiji za 20 evra, a bilo bi još bolje da je džabe. Ja da je to moja lično firma ne bih poklanjao, inače bih brzo završio u bankrotu.
Odužio sam tekst, poenta je da nas ni na fakultetu ne uče mnogim stvarima ....možda agronom nije znao kako da objasni zašto se suši biljka, nije znao ( ne hvataj se za ovo i ne nastavljaj raspravu Radoslave jer ne možeš da pojmiš očigledno koji se procesi dese u specifičnim situacijama). No ja vama želim sve najbolje, a od sad ću i ja početi da naplaćujem privatne savete o tehnologiji jer izgleda da se besplatna informacija ne ceni.
Želim svima uspešnu godinu, a tebi Radoslave da kupiš još jednu Pumu dogodine.
Poslato sa ELE-L29 pomoću Tapatoka