Kukuruz 2021

Evo malo da se cudite vi sto imate dobru agro tehniku, p9757
Ovako par metara pa onda neki klip da lici na klip, pred usev lucerka.
Та луцерка је зло ја имам сунцокрет на њиви где је луцерка била пре две године, први је фасовао ено га јадан и тужан и много ружан. Страшно како је земља девастирана,а кажу да је луцерка добар азотофиксатор.

Jeste azot a koliko je pojela azota sama,a još koliko p i k ,i žito da poseješ na lucerku tu leba nema,ne znam kakav je ječam ali kukuruz bude dobar ako ima glavne agrotehničke mere.

Meni je kukuruz ubedljivo najbolji na mestu gde be bila detelina trojka, i na psenici.Inace ima isto izgorelih kukuruza, ima isto jalovih ali na zemljistu koje je lakseg mehanickog sastava, tu ne pomaze ni hibrid a ni agrotehnika, licno imam iskustva sa time imam tu blizu kuce takvu zemlju tu je sagorelo do zemlje.Dok pada kisa i normalno je vreme sve je ok kada udari jaca susa onda tu onda nema pomoci.Kod nas je kukuruz izasao bez kise od nicanja, bilo je hladno pa je malo zaostao rano ali je izasao nekako, ima i jalovih ali veoma retko jer zavisi kada se oprasivao ali svaki se oprasio kada je bilo blizu 38C kada je pala ona kisa od 120mm vec su bili opraseni i to je jedina ozbiljna kisa.Ta kisa je spasila rod, ali ne zelim da procenjujem prinos nemam predstavu.Jedan hektar kukuruza sam izgubio skroz tu nema ni tona po hektaru a pojedini deluju da ce biti blizu 10t kako gde.izuzetno krupan klip ove godine u pojednim paraclama, malo redji sklop zbog stetocina.ali opet videcemo kada udje kombajn.Ovde u mom selu imam najbolji kukuruz od svih to je lako dokazivo e sada oni su se smejali, Kada bih izbacio slike sta sve ima videli bi sta znaci nerad i neznanje i koliko je ovde rana setva pomogla.Vec 15km juzno gde zivi moj tast blizu juhora, pale su 4-5 kise onako u prolazu i tamo je druga prica.Sve u svemu teska godina za nas ne ponovila se, ovde ljudi nemaju ni za slilazi a ni za berbu u klipu i to vecina.

Poslednja izmena:
Naš kukuruz ,predusev suncokret.Deo atara prema Tordi ,niska i crna zemlja .Ostao je nizak ali nosi neke klipove.Ima biljaka koje su kasnile ,one su male i bez klipa.Klip je u visini struka .

Kukuruz nije moj ,ne volim da slikam tuđe ali da se vidi da ima suše. Ovo je slika iz dela atara prema Melencima,jako loše.

Zp i Kashmir,ovaj drugi malo bolji,onako na izgled,oba svejedno jako lose.Pitam se dal da kacim na kombajn adapter za kukuruz ili za suncokret :unsure: ....Inace ljudi siliraju ovakve kukuruze kod nas,po meni je to trebalo ranije,ovo je maltene za zetvu u zrnu.

Poslednja izmena:
Zp i Kashmir,ovaj drugi malo bolji,onako na izgled,oba svejedno jako lose.Pitam se dal da kacim na kombajn adapter za kukuruz ili za suncokret :unsure: ....Inace ljudi siliraju ovakve kukuruze kod nas,po meni je to trebalo ranije,ovo je maltene za zetvu u zrnu.

Bice tu nesto, ako ima svuda klipova bice nesto ali stvarno je katastrofalno, gledam slike koje je izbacio Peet, katastrofa nema niceg, treba ostati normalan posle svega.Ja ne spadam u grupu koji imaju velike pivrsine 6-7 hektara kukuruza ali i za mene je to mnogo, mnogo me kosta jer nisam u situaciji da smem da omanem kao ove godine, srecom imace da se pokrije repromaterijal, ali ovaj stres nemoze da plati niko,jos kada izadje ministar i kaze da je kukurz rodio dobro i da ce biti i za izvoz, onda bi najradije pucao sebi u glavu, jesmo li mi uopste normalni?Neko nas jebe u zdrav mozak.Ja imam par njiva odlican kukuruz, bolji nego prosle godine imam i ocajan, postoje ljudi koji imaju dobre kukuruze po 50 ari to je za sebe ali ovi sto su veliki igraci i koji imaju mnogo a kukuruz im je slab, pa njima je najteze a pre svaga mislim na obicnog postenog coveka.Jer danas i mafija seje kukuruze, jabuke, visnje i sve zivo ali mi njih nije zao.

Ovde kod nas je oduvek islo ko stavi kukuruz na detelinu zna se da igra rulet a rulet je otprilike 30%prema70% da ce pukne kao zvecka

Ovde kod nas je oduvek islo ko stavi kukuruz na detelinu zna se da igra rulet a rulet je otprilike 30%prema70% da ce pukne kao zvecka
Kod nas gde je predusev crvena detelina tu mozes ocekivati samo bolje.Prvo i osnovno, smnonica teska, kada razores detelinu ide odlicno, duplo lakse a inace nikada u zivotu nisam imao bolje useve nego na trojku.Tako je ovde, mozda je na lucerku drugacije ali kod mene tesko uspeva lucerka pa neznam.
Inace imam 4 hektara na detelini u jednoj njivi je pola bilo na kukuruzu kao predusev a pola je na crvenoj detelini, razlika je 30% mozda i vise isti hibrid isto sve i svuda gde je bila detelina tako je.Nerazumem na osnovu cega je detelina losa?Lucerka mozda crvena detelina ili trojka je perfektna za bilo koji usev kod mene.

IMG-20210812-172434.jpg
IMG-20210812-172513.jpg
IMG-20210812-172942.jpg

Po217

Nazad
Vrh