Kukuruz 2021

Bio da prosecem uvratinu do puta i prijatno se iznenadio. Zp 600 dobro se drzi zasad. Izvinjavam se sto slike nisu u jednoj poruci,novi program za izbacivanje pa mi je nepoznat.

Pa ko ti je kriv kad begas od ZP😜
Na ovakvo vreme i klimu nema to nikakvih pravila brate moj. Da dao Bog da smo svi dobili kise kad mu je trebalo,drugu pesmu bi smo pevali. Cutis i skines sa polja sta ima. Bolje ista nego nista. Sta da rade oni ljudi sto im je oluja poobarala onoliki kukuruz,sta oni tek da kazu? Ja sam skakao od srece kad sam video da je ovakav na uvratini

I ja obilazio danas zaladilo . Pretpostavljam prosjek oko 4 do 5 t po ha . Na zalivanom ali jednom , oko 7 do 8t . Dabome vecina nije zalivena , i vecina je p9911 .
Uglavnom bar nigdje nece ici tarup . Ako bude kako mi se cini jos je dobro za ovakvu godinu pogotovo ovde sto je bilo .
Jos da dodam prilicno gusto na 18.5 sjetva , jako rana , sve samo tanjirano na 5cm neorano , vrlo malo osnovnog i to u sijacicu , prihrana azotom jaca i to rasipacem odozgo , a kise nakon toga jako slabo

@Rasheed91 Smederevo i okolina su dobijali ove godine dosta vise padavine nego npr veci deo Banata,moje neko misljenje kako sam pratio radare.Niste li i sad dobili kisu danas ?.
@DusanA Danas sam bio dole do Badovinca ,isao sam preko NS,Fruske Gore,nisu ni tamo kukuruzi puno bolji,ali bogami jesu bar malo, bar koliko sam gledao sa puta ,suncokreti npr definitvno su puno lepsi po meni,nego ovde kod nas.A za soje nesto i nemaju zemlje,ili se meni cini,spram kukuruza i suncokreta,soje su nekako lose,niske,i kod njih grinje rade posao ....

Ni kap Arkadije danas,prosli oblaci preko sela i odose nekud. Imali 4 kisna dana u julu kad je obaralo ljudima kukuruze ona oluja,posle ivandana(7.7.) i to je to a pre toga april je bio kisovit ja sam igrom slucaja pocetkom aprila sejao tj od 3. do 5.4. Negde oko 80 do 100l nam je palo ukupno u tom periodu ako ne lazu meraci jer imam 4 ha kukuruza u 3 njive i kod svake sam stavio.

KWS je barem u mom kraju jedan od najstabilnijih hibrida u susnim i stresnim uslovima.Ove godine imam kerbanis kolumbaris i kashmir.Sva 3 hibrida su jako dobro podneli one dugacke periode sa 40+ stepeni.Pioniri takodje standardno dobri i stabilni u ovakvim uslovima mada za nijansu bolje su se drzali KWS hibridi.Od Pioneera bih izdvojio 9911 i 9989 izuzetni hibridi.Ostale semenske kuce za klasu losije u ovakvim uslovima proizvodnje.
kod mene 9889 najgore prošao naspram jednog 9903 i 9415 ili to ili mu je bio problem što je 5dana ranije formirao klip nego ova 2 hibrida.

Zavisi od dosta faktora,Mada lako moguce da mu je i to presudilo,po onom paklu svaki dan mu je bio bitan.Generalno nije ni svaki kraj isti za sve hibride.Generalno ovih par hibrida sto sam naveo su se bolje pokazali u odnosu na ostale.Nas kraj je zadnju dobru kisu imao 10 juna pa sve do 20 jula smo imali prazan hod od 5 nedelja sa konstantnim temperaturama preko 35+.Kisu smo dobili u zadnji cas i to je spasilo celu godinu kod mene licno mozda ce ukupno podbacaj u odnosu na proslu godinu biti 20 do 30 %.Kako je kod pojedinih kolega stanje nemam uopste prava da se zalim.Vise problema nam trenutno zadaju dvlje svinje od suse!

Nazad
Vrh