MOMOSARIC
Član
Koliki je humus u prosjeku kod vas kolega profesore?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Tako i kod nas identicno. Tu do je zuta zemlja humis oko 2 mozda i manji tu je dobar a crnica 4 si je humus tu je najgori jednostavno takva zemlja treba vise kiseNema to veze humus,onaj izgoreli sto sam postavio ,tu je humus 4.5-4.7% ,ta usr... zemlja,tj ta moja njiva i stotine hektara okolo,to sve izgubi vlagu medju prvima,trazi kisu svake nedelje da bi nesto bilo idealno.A imam kukuruz skroz zelen jos uvek,zemlja humus oko 1.5-2.5%.
Stajnjak pravi cuda samo na suncokretu , ako je malo kise kukuruz izgori na stajnjaku.Pa pijesak kad je povrsinski to slabo podnosi susu . Kad je pijesak dole a gore glina , ili ilovasta glina to idealno cuva vlagu , to je situacija kod aluvijuma . Tu mozemo vidjeti njivu , sve isto ali ako je pijesak izbio na povrsinu , taj krug prvi izgori .
Ocito , nije svagdje isto zavisi od lokacije .
Ovde stajnjak obino visegodisnje pravi cuda za susu , a negdje kazu ako ne i gore , pa sad budi pametan
E kod mene je ova dobitna kombinacija, jos ako je izvucen stajnjak, ugasio si ga.Pa jeste , i do visine , do blizine rijeke , kolicine gline , kombinacije horizonata , npr pijesak ispod gline je ekstra a pijesak iznad gline je dno isto kao sljunak ispod plitko .
Humus isto je pozitivan za cuvanje vlage nikako nemoze biti negativan .
Ipak slozio bi se sa mojim dedom kako je govorio , vlaga dolazi odozgo a ne odozdo , misleci na kisu . I bog je gore a ne dole .