Kukuruz 2021

235dfc4cb11c35fb8a1fc8a8339d00c2.jpg

Šta bi bili ovi zaperci? Zašto se ovo pojavljuje na klipu? To je onaj kukuruz za koji me je @pidikanac pitao šta planiram sa njime…

• Like
Reagovanja: B23
Nije redak, dobio je 2.5kg npk16 i 2.5kg ureje po aru. I zalivanje. Skup benzin ali se isplati. Znači, “tera silu”. Znam da je ove godine uglavnom loš kuruz, i ovim ne provociram nikoga, da me ne razumete pogrešno. Stvarno nisam znao šta je u pitanju, zato sam pitao. Kao i pre neki dan za onu bolest.

Jbg došlo vreme da moraš da se izvinjavas ako imas dobar kukuruz. Kod mene situacija od jutros je onako osrednja.Cenim od 3,5-4 t po jutru.Nije još podgoreo i ako bude neke kise u utorak, sredu mislim da ce biti bliže 4t.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

235dfc4cb11c35fb8a1fc8a8339d00c2.jpg

Šta bi bili ovi zaperci? Zašto se ovo pojavljuje na klipu? To je onaj kukuruz za koji me je @pidikanac pitao šta planiram sa njime…
Hoce to kws da ima. Te zaperke.

A sto se tice diskusije o propasti, kuka se ovde na ovom forumu stalno a tema "cestitke za ponove" uvek medju aktivnim. Na korupciju i trulavi drzavni aparat se isto kuka al se cuti i brci se smeju kad tutnes procenat vezari u upravi za agrarna ili vezari u ministarstvu. Ta korupcija je manje korupcija. Samo ovi slikari naivci se cesu po glavi kad kupe novu masinu pa izduvaju za povracaj. Posle se pita "KAKOO?" a komsa vec petu masinu kupio i dobio povracaj...

Kod mene sav je ovakav kao kod Dusana, sareno od manjih do nesto vecih klipova, osim jedne parcele od 3 kj gde je kao u najboljim godinama i jedne od 6.25 kj gde nece biti ni 200 kg po kj.
Sto se tice velicine tog kukuruza na Dusanovoj slici a slican mom kukuruzu na ostalim parcelama, moje je neko misljenje bilo da ce nekih 3 t po kj biti.

Tretiraju seljaka shodno njegovom umeću organizovanja. S obzirom da je trenutno organizovanje seljaka nikakvo, takav je i tretman. Nema tu šta da ne bude jasno.
Jesi li nekad razmisljao o tome zbog cega je nas seljak ovako neorganizovan?
Da li je do mentaliteta ,da li je glup pa nece ono sto je dobro ili postoje neki treci razlozi?

Jesi li nekad razmisljao o tome zbog cega je nas seljak ovako neorganizovan?
Da li je do mentaliteta ,da li je glup pa nece ono sto je dobro ili postoje neki treci razlozi?
Mislim da je mentalitet u pitanju, plus ako mogu sada da kažem dodatno su nam mozgovi isprani. Ljudi se plaše neuspeha i razočarenja, ali to je jednostavno neminovno. Postoje razne vrste ljudi. Uglavnom se ljdui organizuju zbog interesa. Nažalost malo je sada onih koji razmišljaju o interesu svih. Uglavnom svi gledaju lični interes i prodaju se za sitne pare. Zbog takvih nema sada na vidiku ideoloških organizacija, uglavnom su sve organizacije zasnovane na materijalnom interesu. Kod ideoloških organizacija, materijalni uspeh dolazi na kraju i taj uspeh treba da većini donese dobro. Kod materijalnih organizacija, uspeh dolazi odmah ali samo maloj grupi ljudi, ostali u tim organizacijama dobijaju mrvice. Otišli smo korak nazad civilizacijski. Seljak je nezavistan i mogao bi da povuče napred, ali nažalost gleda svoj interes sada. Živi se solidno, bilo je nekoliko rodnih godina, cene su bile odlične. Zašto bi se borili za boljitak svih, kada je pojedincima dobro. Nažalost ne razmišljaju dugoročno. Ne shvataju da se klima menja, tržište diktiraju špekulanti, korona, politika. Sve to dovodi do raspada celog društva, a samim tim će i seljak nadrljati. Kada ćemo krenuti napred ne znam. Nadam se uskoro, a možda tek sledeća generacija to uspe.

Mislim da je mentalitet u pitanju, plus ako mogu sada da kažem dodatno su nam mozgovi isprani. Ljudi se plaše neuspeha i razočarenja, ali to je jednostavno neminovno. Postoje razne vrste ljudi. Uglavnom se ljdui organizuju zbog interesa. Nažalost malo je sada onih koji razmišljaju o interesu svih. Uglavnom svi gledaju lični interes i prodaju se za sitne pare. Zbog takvih nema sada na vidiku ideoloških organizacija, uglavnom su sve organizacije zasnovane na materijalnom interesu. Kod ideoloških organizacija, materijalni uspeh dolazi na kraju i taj uspeh treba da većini donese dobro. Kod materijalnih organizacija, uspeh dolazi odmah ali samo maloj grupi ljudi, ostali u tim organizacijama dobijaju mrvice. Otišli smo korak nazad civilizacijski. Seljak je nezavistan i mogao bi da povuče napred, ali nažalost gleda svoj interes sada. Živi se solidno, bilo je nekoliko rodnih godina, cene su bile odlične. Zašto bi se borili za boljitak svih, kada je pojedincima dobro. Nažalost ne razmišljaju dugoročno. Ne shvataju da se klima menja, tržište diktiraju špekulanti, korona, politika. Sve to dovodi do raspada celog društva, a samim tim će i seljak nadrljati. Kada ćemo krenuti napred ne znam. Nadam se uskoro, a možda tek sledeća generacija to uspe.
Unaprerd se izvinjavam jer je ovo vise za temu chat nego za kukuruz.
Pretpostavljao sam da ce biti ovakav odgovor i da je "glavni" krivac balkanski mentalitet i inat.
Ali kad se malo bolje udje u problematiku ipak se ispostavi da je u svim pokusajima da se ozbiljno organizuje sistem odigrao odlucujucu ulogu da do toga ne dodje.
Jednostavno nas narod je toliko puta izlagan i izmanipulisan da vise ne veruje nikome , a kad neverujes nikome onda use i u svoje kljuse.
Navescu nekoliko primera ,a svaka slicnost sa stvarnim dogadjajima je......
-Organizuju se ljudi u vocarsku zadrugu tamo neke godine ,naprave hladnjacu nadju ino kupca napune kamione i na granici STOP.
Kamioni na granici 7 dana , voce propada ,zarada nestaje dok pored njih prolaze kamioni otkupljenog voca po bagatelnim cenama od nekog tasna-masna biznismena.
-Podigne se Macva ,Srem ,Pocerina i deo Jadra 2007 za vreme neobavestenog kostunice ,ministra mu bubala i sekretara golubovica zbog cene svinja od 43 dinara ,na tim skupovima bejase obecavano osnivanje sveobuhvatnog udruzenja srpskih seljaka.
Vodje posle nekog vremena bivaju pozvane na pregovore ,silni autobusi se sjate pred zgradu vlade i ispregovara se da jednom od vodja bude reprogramiran kredit ,drugi dotera nov traktor i rolo presu , treci da ce biti pusten da radi to sto radi samo da vise ne dize prasinu .....
-Kazu ne vredi ovako strukovno mora se uci u politiku.
Skupi se grupa ljudi ,rekli bi sve cestita celjad 80% seljci i seljacka deca , kod nas se to zvalo grupa gradjana Pozitivna Macva ,bilo je toga i kod vas samo se drugacije zvalo.
Izadju sa dobrom pricom za lokal u koju narod isto tako dobro poveruje ,uvede ih svojim glasovima u opstinu (kod vas u gradsku skupstinu) i sa jos dve organizacije mogu da naprave opst. valadu ,ali gle cuda sta se desava komplet odbor prelazi u SNS iako su bili ljuti protivnici pred zbore.
Onda se narod priupita -ko je ovde lud i za koga ili protiv koga smo mi glasali kad mu sve dodje na isto.-
Obrazlozenje pojedinih "odbornika"-morala sam da mi sin zadrzi posao ,ili obecali mi radno mesto u vrticu ,ili postacu direktor komunalnog ili dobicu radno mesto na Institutu.....
Kako vise ocekivati da iko ikom nesto veruje?

Milan971 tu i jeste suština. Više puta su vodje necega prodali ostatak ljudi.
Mozda to i jeste mentalitet, laka potkupljivost i oholost.

Nazad
Vrh