Kukuruz 2021

Problem je funkcionisanja tih organizacija koje si naveo kao primere. Neophodno je napraviti ih tako da mogu da funkcionišu i nakon što vodje predju na drugu stranu. Treba praviti sistem. Ne treba odmah odustati, treba istrajati. Lično vrlo znam koliko sam istrajan u vezi stvari u koje verujem i u kojima vidim smisao. Imao sam izleta i grešaka, ali se nikada nisam materijalno prodao, zato i sada mogu da napišem šta mislim i da se ne bojim posledica napisanih reči. Poverovao sam u neke ideje, koje su drugi ljudi kompromitovali.
U medjuvremenu sam naučio mnogo stvari o sebi i sada pažljivije dajem obećanja. Jer znam da kada nešto obećam to moram da ispoštujem. Nažalost mnogi gaze svoja obećanja. To su takvi ljudi.
Neprestano učim i radim na sebi. Ni sam ponekad ne mogu da poverujem u šta sam se upustio proteklih 20 godina. Znam samo kada sam nešto počinjao da sam imao jasan cilj pred sobom. Tako funkcionišem od 18. godine. I mogu da kažem da sam gomilu ciljeva ispunio.

Ne znam ,ako mislite da je odlika naseg mentaliteta korist , samozivost ,goli interes onda je tako.
Ja ipak zivim u (mozda pogresnom) ubedjenju da je velika vecina naseg naroda iznad toga ,ali da se sistemski radi da se takvi koji provire saseku u korenu.Protiv takvog sistema negativne selekcije se tesko boriti i otuda toliko nepoverenje u sve.

Sličan se sličnom raduje. Gomila ljudi sa kojima saradjujem manje više dele slične vrednosti kao i ja. Nažalost mi se ne organizujemo i ne udružujemo. Jednostavno imaš svoju karijeru, porodicu i želiš tome da se posvetiš. Plus nema za koga da se boriš. Za koga da trošiš vreme, i zapostavljaš svoje najbliže. Jako je teško to uklopiti. A napraviti sada organizaciju iz ničega, mnogima deluje kao nemoguća misija.

Evo ovako da se zadržimo na poljoprivredi. Koja je korist seljaka od svih poljoprivredanih udruženja? Da li je neko od seljaka dobio preko tog udruženja jeftin ije seme, đubre, gorivo, hemiju? Koliko znam nije. A jesu li ta ista udruženja izdejstvovala veću cenu poljoprivrednu proizvoda? Nisu koliko ja znam. A kada treba da se ide na blokade puteva slože priču, i za divno čudo oni idu na pregovore i šta se desi za Nas ništa a za NJIH e svašta sam čuo iznenadne pojave đipova, kombajna i slično. Mi im služimo kao ulaznica za njihove pregovore dobro njima a dobro i ovima na vlasti pa bolje dati kombajn, traktor i đip nego povećati otkupnu cenu 10-15 dinara i dati svakom seljaku. Toliko o ideologiji i koristoljublju u ime naroda.I zašto sada nema protesta? Zato što vođe tih udruženja znaju da se niko ne bi odazvao jer nije seljak glup i nema poverenja ni u kog pa taman i da se pojavi neko ko bi zaista hteo da pomogne.

Bio je pre koju godinu tender za seme kukuruza i odlicno smo prosli. Dogovorili se, nastupili slozno, izdejstvovali rabat i svima bilo dobro. Nastupali kao jedan. Isti cilj. Nebitno koliko ko ima.
Dogodilo se to da su pojedinci se hvalisali kako je dobro uspelo a onda ti koji su culi hvalisanje su ucenjivali trgovce sa pricama "a zasto meni za 6000 vrecu kad si tom i tom prodao za 5500" (primer... Lupam...). Dogodine, tender u startu pukao. Nista nije dobijeno. Svi se povukli iz te price i tesko da ce se opet ista ideja ostvariti. Umesto da se angazuju i udju u organizaciju kao ucesnici, iskoristili su saznanje da svoju guzicu pokriju.

Ne kažu džabe: "ne daj Bože da sed Srbi slože". I da se udruže u neku organizaciju (grupa građana ili udruženje poljoprivrednika) opet će neki da to miniraju zbog ličnih interesa (da dobiju negde neku povlasticu, ili preko reda neki traktor, kombajn ili neku priključnu mašinu). E kad bi svi vili istrajni pa ne popustili pred njihovim lepim željama nego izgurali svoju priču do kraja onda bi i bilo nešto. Ovako vraćamo se na početnu moju rečenicu.

Ne kažu džabe: "ne daj Bože da sed Srbi slože". I da se udruže u neku organizaciju (grupa građana ili udruženje poljoprivrednika) opet će neki da to miniraju zbog ličnih interesa (da dobiju negde neku povlasticu, ili preko reda neki traktor, kombajn ili neku priključnu mašinu). E kad bi svi vili istrajni pa ne popustili pred njihovim lepim željama nego izgurali svoju priču do kraja onda bi i bilo nešto. Ovako vraćamo se na početnu moju rečenicu.
Mnogo faktora treba tu da se sloze... ostajemo kako smo,nazalost...

Kakvo je stanje kod mene mislim da komotno mogu da uđem od 1 septembra i da ga skidam. Što je uradio on je uradio. Ima svega i svačega. A evo samo nešto da napišem ovde. Moj otac, pošto je penzioner pa ima vremena na pretek (84 god) išao je 2 dana svako jutro u njivu. I pošto na toj njivi imam 2 različita hibrida onda je nasumice izabrao dve vrste. I tako on uđe i od početka do kraja (bez uvratina) izbroji koliko ima stabljika u vrsti, a posle se vrati i izbroji svaki koji nema uopšte klip. I rezultati njegovog "istraživanja" su sledeći: KWS Kashmir ima 600 biljaka i 120 bez klipa, a DKC 9493 ima 800 stabljika i 80 bez klipa. E sad njegovo zapažanje je da ima dosta biljaka na parceli i da ima dosta klipova, koji i nisu tako loši, ali nisu oni klipani po 30cm naravno. A ja sam na putu pored njive vudeo da je srna otkinula 1 klip ali ga nije načela. Po izgledu je mali ali ispunjen. I deluje da je lepo suv jer prilikom krunjenja se lepo odvaja zrno od komiljke. i ja ga izmerim i dobijem rezultat od 124 g. Ajde da će to još da kalira sa vlagom ali msl da neće biti ispod 100 g. E sad kad bih uzeo da na parceli ima XX biljaka (prema onome koliko je semena otišlo) i šta je stvarno na parceli zbog mnogo razloga i kada se to pomnoži sa nekom prosečnom kilažom od 120-130 g po klipu msl da i neće biti tako lošeg prinosa za ovu godinu. Naravno da je bila godina kao prošla i da jun i jul nisu bili bez kiše i sa ovim visokim temp onda bi kod mene to stvarno bio rekordan prinos za moj kraj. Ali videćemo na kraju na šta će sve to da izađe i koliko je ispravna ova moja "matematika".

Nije kisa.To mu je sto mu je,kisa mu ne znaci nista sad.216 netsto zelenija. Ovo od 1 do 10 septebra u jusu

KWS je barem u mom kraju jedan od najstabilnijih hibrida u susnim i stresnim uslovima.Ove godine imam kerbanis kolumbaris i kashmir.Sva 3 hibrida su jako dobro podneli one dugacke periode sa 40+ stepeni.Pioniri takodje standardno dobri i stabilni u ovakvim uslovima mada za nijansu bolje su se drzali KWS hibridi.Od Pioneera bih izdvojio 9911 i 9989 izuzetni hibridi.Ostale semenske kuce za klasu losije u ovakvim uslovima proizvodnje.

Nazad
Vrh