Kukuruz 2021

Darko Dren pa i nije to baš toliko plitka voda. A drugo nije moja parcela uz samu Kolubaru pa da uvek ima rose. A generalno kako sam slušao od mojih komšija msl da je moja zemlja "ljuta" (što se kaže) za soju. Ona valjda voli lakše zemlje. Ne znam nikad nisam probao a i oko mene ko je sejao nije se baš lepo proveo. Mada ima tu i do toga ko je kakvu agrotehniku sproveo. Ima jedan što radi dosta zemlje i soju samo seje uz neki veliki kanal koji stalno ima vode i niži je teren. Em je voda plitka 2-3 m e stalno vlaži rosa. I uvek mu je dobra. Ali ko zna možda i probam jedno parče pa da vidim. Ali onda moram doći kod tebe na obuku i da mi sve potanko objasniš šta i kad i kako treba da radim.

Sad se vraćam iz grada i gledam, kukuruzi opet počinju da uvrću listove...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Treba zalivne norme povecati. U ovim vrucinama 50-60l kako bi voda mogla otici malo dublje i duze se zadrzati. 30l je malo na ovu vrucinu.To ne ode ni 10cm u zemlju i brzo se isuši. Drugar mi kaze da neki njegov kolega iz Silbasa koji navodnjava 30 god.tako radi. Tifon radi po 16-17 sati na jednoj parceli.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka
Ne bi se slozio da je 30l malo, posto kukuruz lisnom masom skuplja vodu ispod sebe. Kakva je bila situacija ja bi bio zadovoljan da je padala 5-6l svakih sedam dana.

Ja se u potpunosti slazem sa pop step. U sadasnjim uslovima ili npr prije onih kisa radije bi zalio jedan hektar npr sa 60 litara nego 2 sa 30 . Mozda neko drukcije misli al neka . Stoji i da nisu sve zemlje iste al opet za vecinu kazem i za ovakvu godinu

Ma vlage ima koliko hoces, bilo je i pre ove kise vlage u zemlji, al ova nenormalna temperatura je problem.

Kod nas nema bas toliko vlage, ovaj prethodni kisni period je nekim kukuruzima dobro dosao u poslednjem trenutku a za neke je vec bilo kasno.. Ovi sto su se malo povratili treba im jos jedan kisni nalet par dana tamo do 10og avgusta najkasnije i bilo bi tu solidnog prinosa ali za sad nema najava za neke ozbiljnije padavine, jedino da nas Sv. Ilija iznenadi..

Jedino mi nije jasno ovaj krezavi je fao 630 a ovaj n drugi 450 razlika u setvi 20 dana ja sam kontao da bi trebali tu negde istovremeno da se opraše.

Juce obisao kukuruz, koji imam jedva 120 ari.
Vec je izgubio bitku u proslom talasu, nema scaki klip oplodnju tako da sada je vec 50% manji rod od prosle godine. Nije da je svuda u ataru tako vec je do fao grupe zrenja. Potrevila ga susa i velike vrucine u nezgodno vreme.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

P0217 sejan na 21cm. Aluvijum blizu Morave tu ce biti najmanje posledice suse, jalovih biljaka ima samo na ogumcima gde ima nekog peska. Imam jos neke njive i hibride na ovakvom zemljistu ali nisam isao ovo mi je bilo najblize u povratku sa pecanja.
ed11ecfe1acf2446b1653799578b9a98.jpg
cf988f4f58316da47567ca44cfb096f3.jpg

Послато са Mi A3 уз помоћ Тапатока

Prva slika presejan 4 maja 9911 , druga slika sejan 13.aprila 0900.
Razdaljina 25metra njiva od njive, isti kvalitet isti predusev deli ih kanal i taj razmak od 25 m. Oprašuvanje u različitim fazama.
Ako napisem da je kod druge slike promasen datum setve, neki ce se smejati.
Tako da necu nista da napisem..... :haha:

Prva slika presejan 4 maja 9911 , druga slika sejan 13.aprila 0900.
Razdaljina 25metra njiva od njive, isti kvalitet isti predusev deli ih kanal i taj razmak od 25 m. Oprašuvanje u različitim fazama.
Na jednoj parceli od 1.5 kj pod sojom gde radim u ko V. Greda, s obe strane imaju komsije kukuruz. Levo na oko jako lose izgleda i podogoreo je dosta a na svakoj biljci ima solidan klip sa formiranim zrnima, nisam siguran ali mislim da je Dekalb, dok desno je 9911 naseg mestanina. Ne znam datume setve ali taj 9911 ni jedan jedini klip nema da je pun. Ne samo da nije pun vec skoro da je bez zrna.
Sto je jos vise cudno, nije podgoreo uopste i na oko izgleda sa izbacenim klipovima kao u najboljim godinama.

Nazad
Vrh