Kukuruz 2021

Danas mi drug obisao jednu parcelu koju sam zalio jednom sa 30tak l po kvm i kaze da izgleda katastrofa a za neku nijansu bolje nego komsijske..
E sad nista mi nije jasno samo da se nije zabunio nesto

Moguce i da nije . Evo moj primjer. Navodnjavam uglavnom njivu oko kuce a to je oko 10ha u 2 dijela . Struja naravno . Gledam otprilike oko 30 do 40 litara . Imam par uglova koji mi se ne uklapaju pa tu jednostavno ostavim crijevo uvece da ide cijelu noc. Zemlja je specificna ispod na dubini 40 do 60 cm je nepropusna ilovaca pa se u tom slucaju voda prosiri u toku noci na oko recimo 0.2 ha , nepravilno ali sta ces . Ujutro nadjem u nizim dijelovima i da lezi voda 10ak cm . Po mojoj procjeni na ta 2 duluma dobije 150 do 200 litara po kvadratu !!
Nakon sveg ovog pakla samo ti dijelovi su nepovratno postali ko u najboljim godinama a ostali malo bolji ili nista nego nezalivano .

Momo ako sam razumeo ovaj tvoj post ispada da ništa posebno se ne dobija zalivanje. Kako je to moguće? Ne znam da li si treba ići sa još kojim zalivanjem. Moje neko mišljenje je da je kukuruzu naj bitnije da u junu (krajem) ima najviše vode kako bi dobro izgurao i cvetanje i zametanje ploda. Ne kažem da ne treba i kasnije vode ali džaba posle kad tada nije uradio ništa i ima svakakvih klipova.

Oću reći kad su ovako ekstremne temperature malo duze brzo nestanu efekti zalivanja , isto kao i što brzo nestanu efekti obične neke kiše , pljuska , bez veće količine kiše praćene zahladjenjem . Mislim da je to zato što te količine do 30 litara malo i stignu do korjena nego ispare na ovim temperaturama , Kap po kap je nešto sasvim drugo i puštanje vode po zemlji , ali velike količine vode , to ima efekta sigurno .

Pratim baš jednu parcelu od 20kj, čovek iz sela je pre ovih kiša zalio jednom sa 35 litara po kj. Pošto ima veliku površinu pod kukuruzom a hteo je sve da zalije radio je i po danu, zalivao je po temperaturi od 40 stepeni. Taj kukuruz sad izgleda kao u najboljoj godini, tera po 2 klipa ispunjena potpuno, fantazija od kukuruza.
Ispratiću svakako do kraja ali evidentno je da će odvaliti sa prinosom. Ono što je najinteresantnije jeste da mu to zalivanje pri tako visokoj dnevnoj temperaturi nije naškodilo već naprotiv, mnogo mu je značilo.

Momo ne znam kad si radio prvo zalivanje, ali možda da si mu dao 50 l/m2 pre ovih suša verovatno bi bila daleko drugačija situacija. Jer i kod tebe je bilo nekih kiša u maju i junu i ti bi sa tih 50l samo održao vodni kapacitet u zemlji. Jeste da se na ovavim temp brže gubi vlaga iz zemlje, ali bi zato kasnije uradio ta zalivanja sa 30-40l i ne bi se osetilo da se gubi vlaga. Generalno nisam pristalica puštanja vode po zemlji među redove (nalivanjem) jer to može da se radi jedino ako se ima stajsko đubre kojim će se nadoknaditi ispiranje zemlje, jer trebaju ogromneee količine vode. Što se tiče onog sistema kap po kap na zemlji ili još bolje pod zemljom to je već druga priča. I naravno i dalje sam mišljenja da je taj ukopani sistem najbolje nešto što postoji.

Како год да вршиш наливање земља се испира и потребне су огромне количине стајњака. Најбољи систем наливања некада је било потапање целе њиве, али опет кад упекне звезда 40+ џабе тебе ноге у лавору са ладном водом када ти је глава гола и сунце туче у њу.

DraleTD mislim da nisi u pravu. Evo vidiš šta je napisao gore floyd. Kaže da je komšija zalivao i odozgo baš na ovim temp. Kako su meni stručnjaci za zalivanje objasnili. Ako biljka ima dovoljno vlage (a kažu da je kukuruz biljka toplih krajeva i voli sunce) onda se ona brani (rashlađuje) isto kao čovek znojenjem ( msl nije baš tako pa da se vide kapljice na listovima) ali kroz spore na listovima voda isparava i stvara se takva vlažna klima oko biljaka da je njima onda prijatno. I nemaju toliki šok od temp. Dakle kažem da je veko zalio bilo na koji način kukuruz pre nego što su krenule ove vrućine i kasnije ako i dalje nema kiše opet zalije onda će tako održavati nivo vlage u zemljištu i biljka će je imati dovoljno i neće imati problem sa sušom.

Bio sam ubeđen da to zalivanje neće značiti ništa na tim temperaturama, da će ga skuvati i da ništa od njega neće biti međutim ispostavilo se da je to kukuruzu leglo ko budali šamar.

Pratim baš jednu parcelu od 20kj, čovek iz sela je pre ovih kiša zalio jednom sa 35 litara po kj. Pošto ima veliku površinu pod kukuruzom a hteo je sve da zalije radio je i po danu, zalivao je po temperaturi od 40 stepeni. Taj kukuruz sad izgleda kao u najboljoj godini, tera po 2 klipa ispunjena potpuno, fantazija od kukuruza.
Ispratiću svakako do kraja ali evidentno je da će odvaliti sa prinosom. Ono što je najinteresantnije jeste da mu to zalivanje pri tako visokoj dnevnoj temperaturi nije naškodilo već naprotiv, mnogo mu je značilo.
Nisam ispratio, kojim sistemom je zalivao. Sad se debelo razmišljam o zalivanju moje najbolje i najveće njive u nekim narednim godinama. Pored nje je kanal koji uvek ima dovoljno vode, a njiva je u najduzem delu 250 m. Razmišljam se o motornoj pumpi i topu, kao što sam video u Grčkoj. Pa da znam, jel tako i tvoj meštanin zalivao?

Ne znam tačno, ako se dobro sećam da je rekao da pokriva oko 4kj u jednom prohodu i da mu za jedan prohod treba oko 10 sati, radi sa 2 topa. Nisam siguran baš dal sam zapamtio tačno ali tu je negde vremenski...

Verujem da radi pravu duž, 400 metara.
Ja bi jedan top, videh na otkupnom mestu top, pa sam sr malo porazmislio o tom poduhvatu. Videcemo sta nam donose naredne godine, moram prvo videti koliko sve to košta.

Nazad
Vrh