Kukuruz 2021

Ја јутрос био "на турнеји" по атару и некако су ми се "кориговали" утисци из претходне "турнеје" од пре недељу дана. "Пако" на сунцокретишту ми се чини боље опрашеним него што сам то претходно мислио и свакако је понео неки род. Има и малчице крезубих клипова, где нису баш сва зрна лепо послагана на клипу, ал' генерално - за пролазну оцену, А онај "Колегас" на стрњици се лепо опрашио, АЛИ.... У проласку кроз врсте и проверавању како изгледа, затекао сам доста незавршених клипова на којима два-три прста од врха нема зрна. Има обим, зрна лепо и густо послагана, али без тог "празног" врха.

Moze vrh i da bude oprasen al zbog suse ili vrucine ili manjka hrane moze da se vrati da budu prazna zrna do pola klipa . Oplodjena zrna se u losim uslovima prazne isusuju od vrha prema dole a u dobrim uslovima isto tako mogu da se pune do vrha

Kod mene na vrhu koji viri iz komušine rastu neke pečurke, gljive...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Sto se mora tice, ako vam se ide isli bi ste.
Ne verujem da moze biti samo neki posao razlog.
f792c44900a3dff28bc776392d99867c.jpg

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka

Ako napisem da je kod druge slike promasen datum setve, neki ce se smejati.
Tako da necu nista da napisem..... :haha:
Kako da promasis nesto sto neznas i ne vidis?Je l mozes da objasnis tu pojavu?Ja imam od 31 marta jedna nijiva odlicna druga izgorela sve.Svaki rok je prica za sebe.Ove godine je to lov u mutnom.Da ne trazim unazad koliko su njih sejali od 4-5 Aprila poslednih 10-15 godina.

Ja danas obišao svojih 2ha,pa biće za pečenjake i to je to ove godine,više sreći drugi put.Danas išao sa drugarom do Ivanjice i išli preko Guče gore u brdima kukuruz kao u najboljoj godini,zelen,visok i svaki gura po dva klipa.

Ona kiša kod mu je značila da povrati boju i ništa više i ono malo klipova što ima svi krezubi,komšija u bašti beli kukuruz što zaliva svaki dan izgleda lepo,ali svako jutro dobije zalivanje i mala je površina da bi bio neki reper dal se isplati zalivati.

Kako da promasis nesto sto neznas i ne vidis?Je l mozes da objasnis tu pojavu?Ja imam od 31 marta jedna nijiva odlicna druga izgorela sve.Svaki rok je prica za sebe.Ove godine je to lov u mutnom.Da ne trazim unazad koliko su njih sejali od 4-5 Aprila poslednih 10-15 godina.
Hladno vreme koje je klijali kukuruz proveo u zemlji ( a neki su tako stojali i celih mesec dana) je napravilo vecu stetu nego sva ova vrucina koj nas je zadesila. Sto podgoreli i neoplodjeni kukuruzi dokazuju....
Kasnije sejani kukuruzi su mnogo bolje podneli vrucinu i mnogo bolje su se oplodili.
Bilo je ranijih godina kada je i 10-15 aprila vec bilo toplo pa i ranije, na zalost takve godine su bile susne godine, npr 2017-ta je bila takva godina. Pa ipak su kasnije sejani kukuruzi bolje prosli od ranije posejanih.
Pre par godina sam krenuo setvu oko 10-og aprila pa prekinu zbog nedovoljno vlage u zemljistu. Kisa je pala krajem aprila pa sam nastavio setvu, sa istim semenom koje nisam ni vadio iz masine.
Neverovatno koja je razlika bila u kukuruzu!
Kada kazem kasnije sejani-ne mislim na majsku setvu da se razumemo.
Vec kraj aprila kada se temperatura tla ustali na nekih 12 stepeni (jutarnja ne bi trebalo da ide vise ispod 8 stepeni)
A mnogi grese pa jurnu u setvu cim temperatura dostigne (izmere)10 stepeni u podne, pa sledeceg jutra padne na 5 zato sto je izmedju bilo -3 i tako 2-3 nedelje za redom.......
No kako god ovo nisam izmislio ja, vec o tome postoje citave studije.
A kod mene je to i praksa potvrdila.
I u rodnim godinama kada nema ovakvih vrucina kasnije sejani kukuruzi su u 95% slucajeva dali bolji prinos.
Na kraju krajeva ja sam i ove godine sacekao kraj aprila pa krenuo u setvu i zadovoljan sam mojim kukuruzima, s obzirom kakva je godina a pogotovo kakvih ima po ataru....
Nece biti rekordni ali nece biti bas ni za tarupiranje....

Kod mene 216-ka sva krezava, imam i te gljive i crve i mlade svile ma sve. On zelen, visok al džaba sve. Ne valja ove godine

217-ka bolja

Poslednja izmena:
216 je sklon da zapamti mehurastu garez, pre dve godine to je bilo katastrofa, kako je podbacio hibrid. Svaka njiva sa 216 je bilo problema sa mehurastom garezi,. Manji prinos u odnosu na druge hibride 20% te godine.

Sent from my S60 using Tapatalk

Juce sam isao u obilazak, stanje je sareno zavisno od parcele i hibrida
Na jednoj njivi od 4,5ha imam 5 hibrida
Euralis Debusy i Rhodium pola jalovi a druga polovina sarolika, pored njega kws kapitolis i kolumbaris sa mozda 10%jalovih i solidnim klipovima za sad, pioner 0423 mozda20%jalovog ostatak sarolik, od lepog klipa do krezavog

Nazad
Vrh