Kukuruz 2021

Sejao/sadio bih ono što na dugoročnom nivou ima veću isplativost. Ja sam lično u poslednje tri godine imao solidan, odličan i vrhunski prinos kukuruza. Ove godine će prinosi na većini mesta biti mali, cena bi trebalo da bude visoka. A šta je bilo 2017. Sećate li se prinosa i cene 2016, i 2017. godine. Koliko će takva godina sa sušom i slabom cenom, popraviti prosek na 10 godina, a računajući ulog, vreme, svu zajebanciju oko zalivanja, održavanja tog sistema, bunara, struje, nafte itd. Znači, da se razumemo, ne pričam o parcelama pored kanala, reke i slično. Pričam o kopanju bunara, i svega ostalog što isto prati.

Da rezimiram priču ako sam nejasan. Smatram da je priča oko izgradnje bunara i zalivnih sistema isplativija u svrhu povrtarstva i voćarstva.

Druga stvar kad su parcele pored kanala, jezera i reka, pa ubaciš pumpu pa vučeš vodu. To pozdravljam!

Budite sigurni, kad bi veći broj ljudi iskopao bunare i zalivao svoje parcele, da bismo imali ogroman problem.

Postoji jedan veliki problem a to je neizvesnost. Kako svi mi dobro znamo u kakvoj banani od države živimo, apsolutno sam siguran da ne postoji ništa što može čak i da nagovesti neku dugoročnu isplativost. Sve je lutrija i sve se svodi na danas do sutra...

Dare po predračunu za moj sistem (koji bih želeo da imam) bunar dubine 14-15m je oko 700 e. Vode ima koliko hoćeš jer sam ja u slivu Kolubare. Možda 1km vazdušno. Ja sad u dvorištu imam jedan bunar od 10m gde otac koristi za baštu i voće. Pa i da mnogi od nas iskopaju bunare ne znam da li postojao problem jer kažem da smo blizu Kolubare. Naravno da je bolje da se sistem iskoristi za nešto što je mnogo isplativije po ha (npr voće). Ali evo ja se nikad ne bih usudio da sejem soju u mom kraju bez sistema za zalivanje. A što se tiče ovog sistema koji se ukopava jeste da se ima posla dok se on ne postavi, ali zato posle toga je čista uživancija. Pregledaš usev (ako nemaš merač vlage u zemlji) i pustiš određenu količinu vode. Sistem na struju naravno i puštaš ga noću kad je jeftina struja. Ali eto ja za njega treba da izdvojim 20-23 hiljade eura pa da ga posle polako isplaćujem. Ali pošto je parcela u komadu od 5 ha uz kuću onda bih mogao da celu posejem kukuruz ili soju i eto te godine extra dobrog prinosa a valjda bi i cena bila dobra. Pa neka se za tu 1 god. vrati 1/4 od uloženog ja bih bio zadovoljan. A sistem treba da radi narednih 30 god najmanje.

Dare po predračunu za moj sistem (koji bih želeo da imam) bunar dubine 14-15m je oko 700 e. Vode ima koliko hoćeš jer sam ja u slivu Kolubare. Možda 1km vazdušno. Ja sad u dvorištu imam jedan bunar od 10m gde otac koristi za baštu i voće. Pa i da mnogi od nas iskopaju bunare ne znam da li postojao problem jer kažem da smo blizu Kolubare. Naravno da je bolje da se sistem iskoristi za nešto što je mnogo isplativije po ha (npr voće). Ali evo ja se nikad ne bih usudio da sejem soju u mom kraju bez sistema za zalivanje. A što se tiče ovog sistema koji se ukopava jeste da se ima posla dok se on ne postavi, ali zato posle toga je čista uživancija. Pregledaš usev (ako nemaš merač vlage u zemlji) i pustiš određenu količinu vode. Sistem na struju naravno i puštaš ga noću kad je jeftina struja. Ali eto ja za njega treba da izdvojim 20-23 hiljade eura pa da ga posle polako isplaćujem. Ali pošto je parcela u komadu od 5 ha uz kuću onda bih mogao da celu posejem kukuruz ili soju i eto te godine extra dobrog prinosa a valjda bi i cena bila dobra. Pa neka se za tu 1 god. vrati 1/4 od uloženog ja bih bio zadovoljan. A sistem treba da radi narednih 30 god najmanje.

Baš zato meni nije jasno zašto kod tebe ne uspeva soja ako su vode tako plitke, a parcela u slivu Kolubare. Ja na parcelama u slivu reke Peštan koja je pritoka Kolubare, u normalnoj godini imam oko 4 tone soje pa na gore, u sušnoj do 3 tone. 2017. sam imao 2760 kg prosek po hektaru.

Ako bunar sa tom dubinom može da zadovolji tih 5 hektara, pozdravljam.

Ja ga prvi put posejao ove godine I bas Sam zadovoljan za sada, odlicno podnosi susu, koja kod mene nije bila tako ekstremna kao u pojedinim regionima ali je dugo bio u deficitu sa vodom.Sejan 10-og Maja, oprasio se bas u vreme ovih kisa , videcu sta ce do kraja da napravi s obzirom da nema kise skorije.Hvala na odgovorima.

18e50de6af2aac7bd757ca00ecc8a0a8.jpg

0725
Setva 26.4.

Treba zalivne norme povecati. U ovim vrucinama 50-60l kako bi voda mogla otici malo dublje i duze se zadrzati. 30l je malo na ovu vrucinu.To ne ode ni 10cm u zemlju i brzo se isuši. Drugar mi kaze da neki njegov kolega iz Silbasa koji navodnjava 30 god.tako radi. Tifon radi po 16-17 sati na jednoj parceli.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

Nazad
Vrh