Kukuruz 2021

Sad sam gledao kukuruz, Dibisi sejan 3 maja.Palo je 35l, to je sve otislo kroz pukotine. A klipovi koji su se ranije oprasili svi se iskrivili i otvorili iz svile. Ovi sto su kasnije krenuli stoje normalno. Sta ce tu biti roda bog sveti zna.Nadam se da ce danas i sutra pasti bar jos 35l kise.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

Nama je palo krajem juna 20 litara pa je opet stanje jadno..Juče obilazili ZP na propusnijoj zemlji i ne možeš naći svilu nigde, a klas gura..jedino gde je samac ima i klas i svilu..nemam pojma hoće li mu ovo šta pomoći da se povampiri, mada čisto sumnjam.. Zanimljivo mi je da nije mnogo podgoreo..Pionir i Dekalb mnogo bolji po tom pitanju, no videćemo kako su se oprašili..sledeći obilazak za dve nedelje..

Trebalo bi da je sve na slikama ZP, od očaja do sjaja zavisno od njive i dela njive..
e33729c79896ddff4716188e11f0dcb5.jpg
6e8d8256ab74bce5ff121ea9f486bf69.jpg
5ae89ea3355664329adf2c4c4ed0b8f3.jpg
14f4b15e5168d6c08e506a653060c8ca.jpg

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

c0abb74b68ff94f28ad7393b91577ae2.jpg

Nisu moji, ne znam koja je sorta. Znam da ga je doooobro ugazio i grad i vetar.
Nisu ni moji bolji, ovi su bili pored puta pa su bili dobri za slikanje.

Danas slucajno udjem u njivu. Blagi uzas unutra. Svile nema ni za lijeka. Metlica vec cvjeta pusta prah. Mislim da od te njive nema nista jer dok se pojavi svila cvjetanje ce mozda proci. Sve u svemu uskoro ce biti dosta kukuruza za silazu.

Više bih voleo da je ova kiša (količina i nadam se još da će biti) pala krajem juna, džaba je ova kiša onim kukuruzima koji su ostali jalovi ili neoprašeni ali no.
Ova godina je izuzetak . Nije dosad nikad bilo da jun bude ovskav da unisti kukuruz. Ocu da kazem da ipak jul i avgust su kljucni . Nakon oplodnje tek mogu biti ogromne razlike . Evo mislim da npr potpuno oplodjen kukuruz ,znaci da svako zrno ima , pa sa obzirom na uslove kasnije . Pocetna zaliha vlage u tom momentu ,i kisa nadalje ,temperature pogotovo nocne i dostupnost gnojiva nadalje mogu da naprave razliku u tezini zrna i 50 posto.

Isto pokazalo se bas ove godine razlika kod novijih hibrida ,bar znam za P i Dkc ,kolko su bolji za oprasivanje u paklenim uslovima nego neki drugi

Два горња листа раде највећи део фотосинтезе код кукуруза

Gore slike kukuruza su bez pipanja u prolece. Ne orem 5 godina. Oranje nema veze sa nedostatkom vode.

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока
Ali i te kako ima veze sa prinosom!
Ima jedna poslovica koja kaze:
"I najgore zimsko oranje je bolje od najboljeg prolecnog oranja."
O tanjiranju da i ne pricamo....

Kod nas ima koji su samo tanjirali strnjiku jesenas i u proleće jer je bilo grdilo korova,a neki su jesenas tanj. kuruze a u proleće gruber i to kasno oko maja taj sad tek treba da izbaci metlicu .

Kod nas ima jedan što gruberiše, prvo su njegovi kukuruzi podgoreli. Možda je i do hibrida, to nzm.

Kada se govori o obradi zemlje onda svi preporučuju bez oranja a kada se govori o osnovnom đubrenjeu onda kažu da je vrlo važno da se đubre a posebno P i K unesu što dublje. Pa kako to izvesti bez oranja?

Drugar već skoro 10 godina ne ore već samo tanjira 2 puta teškom tanjiračom.Ne štedi na agrotehnici, ima prinose kao i mi ostali koji oremo tj.odlične u dobroj, solidne u solidnoj i loše u lošoj godini.Iskreno bez podrivača se ne bih usudio na takvu obradu ali sve u svoje vreme.

Nazad
Vrh