Kukuruz 2021

Kada se govori o obradi zemlje onda svi preporučuju bez oranja a kada se govori o osnovnom đubrenjeu onda kažu da je vrlo važno da se đubre a posebno P i K unesu što dublje. Pa kako to izvesti bez oranja?
Vrlo lako u red u sejalicu lako pristupacna P i K... a azot po celoj povrsini...

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока

Ali i te kako ima veze sa prinosom!
Ima jedna poslovica koja kaze:
"I najgore zimsko oranje je bolje od najboljeg prolecnog oranja."
O tanjiranju da i ne pricamo....
Niko ne prica o prolecnom oranju. To je samoubistvo... bez oranja skroz... bitna je sejalica da ubaci seme na odredjenu dubinu. Bog je gore a ne dole.

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока

Slika je od četvrtka , hibrid 0217, s obzirom da je to par dana nakon 12 L kiše i da je zadnja pala početkom juna izgleda prilično solidno. Počeo je da praši pred kraj visokih temperatura, tako da bi oplodnja trebalo da bude solidna.
2e24225e510fe049087a34445b6a016e.jpg
adaf2a0a0f9261c4c0d0faf9ec2f0395.jpg

Poslato sa ELE-L29 pomoću Tapatoka

Isto pokazalo se bas ove godine razlika kod novijih hibrida ,bar znam za P i Dkc ,kolko su bolji za oprasivanje u paklenim uslovima nego neki drugi
Sjemenska kuca da ali ovisi u kojoj fazi oplodnje je kukuruz uhvatila susa. Imam klipove koji vire 5 cm van i tu je oplodjeno svako zrno a na drugom kraju njive isti hibrid sve isto osim sto klipovi vire 2 cm van znaci ajmo reci razlika 2 do 3 dana mozda e ti sto vire samo 2 cm van ce ostati i do 60 posto bez zrna na klipu.....

P1114, sejan 19. maja, još uvek nema metlice, tek poneki se priprema da je pusti. Nije mnogo osetio sušu, jedino na jednom peskovitom delu njive. Druga slika levo, komšija sejao skoro mesec dana ranije.
e5f3fb334fcba57122d7eabf75419e4f.jpg
c5f8efb0de4b0b7ac8558b49e2e97fb0.jpg

Послато са HTC 10 помоћу Тапатока

Kada se govori o obradi zemlje onda svi preporučuju bez oranja a kada se govori o osnovnom đubrenjeu onda kažu da je vrlo važno da se đubre a posebno P i K unesu što dublje. Pa kako to izvesti bez oranja?
Moze gruberom uneti podrivacom, ali to sto pricaju pricaju 500 god jedno isto i nije bas toliko tacno, ja 6 god ne orem npk je svake god na povrsini izmesan, sa obilnijim padavinama se to spusta u nize slojeve i sve je to super ;)

P1114, sejan 19. maja, još uvek nema metlice, tek poneki se priprema da je pusti. Nije mnogo osetio sušu, jedino na jednom peskovitom delu njive. Druga slika levo, komšija sejao skoro mesec dana ranije.

A komsijska njiva je losa zato sto je sijana ranije?????????????

Sigurno se smrz'o kao i većina kukuruza koji su rano sejani a nije hteo da preseje. 😂 Šta vam znači slikanje tuđih parcela?

Ova njiva levo nije domaćinski urađena, verovatno loše oranje, puna trave i loša sejalica.... Nema to veze sa rokom setve.

Moze gruberom uneti podrivacom, ali to sto pricaju pricaju 500 god jedno isto i nije bas toliko tacno, ja 6 god ne orem npk je svake god na povrsini izmesan, sa obilnijim padavinama se to spusta u nize slojeve i sve je to super ;)
Ne bih da budem grub, ali zadnja rečenica mi zvuči kao pesmica "kuće su od marmelade..."

Poslato sa ELE-L29 pomoću Tapatoka

Jos ni jednom na ovom forumunismo vidjeli sliku da je komsijsko bolje
Cudno
Momo sta kakvo je tvoje misljenje, imam jedan kukurz zp 606 nije dobio kisu do sada, poceo je da metlici ima vec klipove jeste nejednko ali to nema veze,ponekad bude i bolje ali ima dosta stabljika koje imaju metlicu ali klip jos nije izasao, otvarao sam list i ima ga tu je unutra klip i svila ali je ocigkedno usporio, znam da cvetanje traje do dve nedelje, nisam nikada obracao paznju na ovako nesto, pa me zanima imas li iskustva sa time, hoce li se aktivirati ti klipovi i krenuti jos 4-5 cm da bi izbacili svulu ili to ostaje jalovo?Ipak je to fao 600 malo je pozurio ali nije izgoreo kukuru je solidan.Inace sto se oprasivanja tice najbolje se pokazali BC hibridi u istoj njivi sa 9911 on je poterao po dva tri klipa ali losije je odradio oprasivanje nego BC koji gotovo da nema greske.

Nazad
Vrh