Kukuruz 2021

Večeras sam se bajsom provozao do dela atara gde su mi kukuruzi sejani 12.04. (Pionir P0217 i Pionir P9300). Generalni utisak je da u celom ataru usev još uvek nije prešao tačku bez povratka, ostao je mali (i kukuruz i soja), ali još se koprca. Čini mi se da nije gori (bar ne mnogo) nego pre nedelju dana kad sam tamo bio poslednji put, tj. niže temperature su zaustavile propadanje. Kukuruzi su počeli da izbacuju metlicu, rekao bih u najgorem momentu s' obzirom na najavljene temperature (a i vetar) u narednom periodu.

P0217

P9300

Dule, ti si optimista, ali ove slike što si postavio ne govore u prilog tome. Suša i visoke temperature su učinile značajnu štetu i na tvojem kukuruzu.::lose::

Juče me je put vodio pored moje najbolje njive zasejane kukuruzom (8kj ,zemlja 1 klasa ,DKC5075,ful agrotrhnika,nicanja 99%,kad smo špartali malo sam se kajao što sam uopšte sejao pšenicu,cena tog dana 28rsd) .29 juna sam bio u obilasku i" kad se nisam šlogiro".Juče sam radio pšenicu(prinos peko 4tkj)i trebalo je da kombajnom prođem pored te njive i bacim pogled kao Radoslav dronom,ali sam ladno skrenuo u sledaću duž i daljim putem otišao na sledeću njivu da ne kvarim raspoloženje zbog pšenice:cool:Eh da sam je samo malo više posejao:ideja:

Dule, ti si optimista, ali ove slike što si postavio ne govore u prilog tome. Suša i visoke temperature su učinile značajnu štetu i na tvojem kukuruzu.::lose::
U pravu ste čika Mirko, daleko su od dobrih ovi kukuruzi, ali spram slika koje su postavljali neki forumaši ovi moji za sad ne izgledaju tako katastrofalno loše. Ima tu još nešto oko samih fotografija, slikao sam predveče i morao sam da spustim telefon kako bih dobio svetliju fotku jer kad ga malo podignem da se vidi cela biljka onda bude tamna slika, tako da je u kadar ušao uglavnom donji deo stabla koji je podgoreo. Gornji deo biljke izgleda bolje, ali ukoliko ne padne kiša sad za vikend ne piše im se dobro. Pogotovo se bojim oprašivanja jer sad najavljuju tri dana sa 35+ stepeni i sa vetrom.

To je tako i ne bi ovo bio kraj svijeta da arende nisu nenormalne kod vas u drzavi zadnjih 8 10 godina pa si covjek nije mogao neku ozbiljniju rezervu stvorit. Zivo me zanima hoce li bar 10 15 posto pasti arende ako nam se dogodi kataklizma sa proljetnom kulturama. Nisu ni kod nas jeftine arende ali u vasim krajevima u zemlji nema logike npr za Gibarac sam cuo da se nudi i 400 eura arenda po jutru sto je van pameti.... I to ratari nude da ne bude zabune.
Nema arende vece od 250 e po kj kod nas a i to su retke!
Ko zeli platiti 400 e po kj neka slobodno radi ceo atar.
Sigurnije je sa strane posmatrati kako neko tone u sopstvenim gov… jer je bas tako hteo!

Nema arende vece od 250 e po kj kod nas a i to su retke!
Ko zeli platiti 400 e po kj neka slobodno radi ceo atar.
Sigurnije je sa strane posmatrati kako neko tone u sopstvenim gov… jer je bas tako hteo!
Mislio sam na državu Srbiju. 250 je isto previse s obzirom da nemate poticaj. Mi placamo 200 eura a imamo poticaj nekih 130 eura po jutru. Sad po novom 250 eura placamo. Poticaj malo gore otisao na 150 eura po jutru.

Kod nas arenda ide i do 500 evra.
Po principu nema veze i stetu da imam samo da ne uzme neko drugi.
Ja placam poprilicno ali radim povrce pa mogu i da razumem sebe ali onaj koji to placa a seje kukuruz i repu ondq ne razumem

Predhone 2 godine je podbacila psenica i jecam, po svemu sudeci ove godine ce podbaciti sve ostalo. Svaka arenda preko 5-7 metara kukuruza je ludost. (to bude manje-vise 100e)
Ja je toliko placam, ali platim je svake godine, bez obzira na susu i ostale prilike i neprilike.
Znam neke koji su nudili 200 pa i 250e po kj pa su morali da prodaju svoju zemlju na kraju godine da bi platili ratu za kombajn, a o arendi da i ne pricamo.

Onog momenta kad sam prešao magičnu cifru, da radim više arende nego što imam svoje, sam došao u situaciju u kojoj baš i nisam komforan... Najbolje mi je bilo do pola pola.. Onda koliko toliko plivaš bez problema... Al sve mi bilo žao kad neko ponudi da odbiješ, to je ta naša ljudska alavost.. Svakako više od ovih 50 do 60 kj ne mislim da radim, ovo stignem sve na vreme i kako bog zapoveda.. Sa druge strane, ne radim u firmi, i tih mojih 25 jutara mi nije dovoljno, a kad bi se zaposlio mislim da poljoprivredu ne bih više ni radio, al ne bih menjao, ta seljačka muka mi teče kroz vene, i to mi udiše osećaj života, i jako volim što sam seljak..
Ne bih ja ovo menjao ni za šta na svetu..
Pa makar i poneka godina bila sušna..
Gazio nas je život i ranije, i opet će nas gaziti.. Seljak je bio na dnu lestvice od kako je sveta i veka, i uvek smo ostajali.. I lepše mi je neg njima..
E sad kad bi samo malo kiša htela da padne bio bi malo srećniji, da nam se opraše ovi kuruzi što su metlicu izbacili..

Nema veze sa temom ali imam pitanje u vezi jednog clana. Gde je nas clan Mindjusar? Vidim da nije aktivan vec neko vreme. Kukuruzi kod nas su sareni, ima i visokih cca 2.5 m ima i niskih... Cekamo kisu u petak na subotu pa sta mu Bog da.

Razmišljam ja onda ovako: imam moja 4,6 ha i mogu da uzmem još u arendu toliko, a da ne upadnem u finansijske probleme, što čini 9-10ha. A to je malo za neki iole život, jer mislim da je 30-40 ha minimum za životarenje. Znači da meni nema života.
Možda se i obesim, ako ne nađem jako uže, onda bar komšinici oko vrata.

To je tako i ne bi ovo bio kraj svijeta da arende nisu nenormalne kod vas u drzavi zadnjih 8 10 godina pa si covjek nije mogao neku ozbiljniju rezervu stvorit. Zivo me zanima hoce li bar 10 15 posto pasti arende ako nam se dogodi kataklizma sa proljetnom kulturama. Nisu ni kod nas jeftine arende ali u vasim krajevima u zemlji nema logike npr za Gibarac sam cuo da se nudi i 400 eura arenda po jutru sto je van pameti.... I to ratari nude da ne bude zabune.
Nije majka grdila sina sto se kockao, nego sto se posle izgubljenog vadio😉😉😉😉

Nazad
Vrh