Kukuruz 2021

Što se ne brani od toplote u adskim zemljama kako lh zovemo? Aluvijumu. I tu je toplota.
Kada ima dovoljno vode, nema potrebe da se brani.

Neki kukuruzi koje sam sejao 25 aprila su moje visine trenutno i do sada uopste nisu uvijeni, verovatno zato sto je i koren razvijen malo u dublje slojeve. (juce sam stavljao slike kukuruza)
Dok kod onih koji su zarasli u korov, i oni visine do kolena sa plitko razvijenim korenom pa nemaju dovoljno vode uvili se kao pajvan. A toga ima bas dosta po ataru.

Koliko god imao vode kada sastavi par dana 40C i pocne da gori odozgo na dole e tada ga ugasi svaki pa nek ima vlage koliko hoces, ovi koji su sada do kolena a nisu dobro uradjeni i jos ako su travni siguran sam da posle ovog udara nece ostai nista od njih.Vec se sada jasno vidi, odrasli kukuruzi razvili su dublji korenov sistem, vlage ima na dubini najvise vlage treba kod nalivanja zrna i pocetkom istog.Problem nastaje ako temperatura dostigne kriticnu tacku u kojoj krece susenje gornjih listova a to se jos vise ubrzava ako ima plitke povrsinske vlage.Ja pamtim 2007 kao godinu kada nismo brali kukuruz, dao sam ljudima za silazu, ali da nisam presejavao zbog ptica imalo bi nesto.Tada je bilo rekordnih 45C ali u julu mesecu.Ovo je relativno rano ali ako potraje i u julu mislim da ce biti jos gora godina.

Gledao sam neku reportazu kako uzgajaju kukuruz negde u izraelu ili tako nesto slicno.
Gde temperature dostizu blizu 50 stepeni, a zemljiste je peskovito(da ne kazem pesak), pa ipak uz obilno navodnjavanje uspeju da umaju dobar rod.
Secam se jedne zanimljive stvari:
od setve ( odmah zaliveno) pa do pojave redova na povrsini proslo svega nekih 48 sati pri temperaturi preko 40 stepeni.

Ja sam danas malo obilazio aatar izmešu ostalog i 5 mojih parcela sa kukuruzom. U pitanju su pioniri i nijesn se bije uvio, na putu do njive mnogo ima uvijenih pa sam se zapitao da nije sortna odlika. Ili možda razlika u dubini setve, pripremi, razcijebom korenu....
Jedna do moje rošak moj radi, plitko orano veštak na kašikicu njegov ko palma moj ništa, sy je u pitanju.

Svaki Dekalb ovih dana iz aviona moze se videti da se brani od sunca sto struka i @caco tvrdi. Gluposti nevidjene! Ko nema dugogodisnje iskustvo sa ovim hibridom moze pricati samo price onima kojima su prosli trnovit put kroz susnih godina sa ovim hibridima.
Prvi u ataru pukne ko zvecka u ovakvim uslovima, bez dovoljno vlage i pored visoke temperature.
Pod svakim drugim okolnostima je otac i majka drugim hibridima u svakom smislu.
Ali, jedno veliko ALI je to sto u ekstremnim suvim godinama sa visokim temperaturama ne ume nikako da se nosi.

Dakle tog 4 Jula 2017 igranka je vec pocela.

[IMG alt="Peet"]https://poljoinfo.com/data/avatars/m/2/2886.jpg?1612742908[/IMG]

Peet

Član​

Kakva pozitiva treba ocekivati od ovakve bede!

5222

5031

4717

[IMG alt="Peet"]https://poljoinfo.com/data/avatars/m/2/2886.jpg?1612742908[/IMG]

Peet

Član​

Specijalno za sve koji su ubedjeni da im je kukuruz los i da susa vlada kod njih!
5222 Dekalb
4717

Klik na datum pa mogu se slike videti.

Poslednja izmena:
Jeste, i moj dekalb je te famozne 2017 godine prvi podgoreo i najgore izgledao, dok je recimo MAS ostao zelen skoro do kraja i JALOV.
Da nisam imao dkc ne bih imao sta da vrsem. Jedini je dao nesto roda, bilo barem za cokane.
Dok ostali hibridi su dobili tarup.

Poslednja izmena:
Svi su izgledi da će ovo biti sušna godina,što naravno niko od nas ne želi.Poučen iskustvom iz 2012-e g. sejem otprilike polovinu zemljišta pod pšenicom a polovina je kukuruz i soja.I to na višljim zemljištima idem dve godine pšenica i onda jednu kukuruz i onda opet u krug.

Svi su izgledi da će ovo biti sušna godina,što naravno niko od nas ne želi.Poučen iskustvom iz 2012-e g. sejem otprilike polovinu zemljišta pod pšenicom a polovina je kukuruz i soja.I to na višljim zemljištima idem dve godine pšenica i onda jednu kukuruz i onda opet u krug.
Nas jedan clan ima jako dobru filosofiju.
Inace jednom davno rece mi jedan poznati ekonomista da ga ne imenujem kaze disperzija rizika kad sam ga pitao tacno da mi pojasni ons e spusti na moj nivo i kaze"nikada se sva jaja ne nose u jednoj korpi ".
Menjacemo navike, a pogotovo drugacije odnostiti prema zemljistu.

Vratio sam se malo u 2017 ima slicnosti bas od ovog dana, isto su najavljivali 10 tropskih dana. Mislim da su sada kukuruzi malo bolji nego onda, mislim na one dobre a losima ne pomaze nista, jos pre setve su osudjeni na propast.jednostavno poslednje tri godine bile su nadprosecno kisne kod nas, od toga dve su bile bas rodne i brali su kukuruz i oni u travi i bez djubriva e sada je doslo to na naplatu, jos sam ja povecao povrsinu za tri puta, racunao sam da zaradim malo ali na kraju bice k...a od svega toga, ako izvadim ulozen repromaterijal, bicu srecan i da se nosim u tri lepe vise, uvek kada sam pokusao da malo povecam proizvodnju najebao sam, jedino led kada bi mi ocistio po mogucstvu samo moje njive, nebi mi bilo zao, ovde i onako su ga svi ugasili.Moj kukuruz licno, prilicno je dobar i pored toga da je dobio 10mm kise od 1maja do danas.Imam jedan kod kuce, to je njiva izlozena suncu, veoma strma, prva izgori, pola metra je smonica a ispod beli pesak ali za sada se drzi dosta dobro za desetak dana ce izbaciti metlicu ako on prezivi onda ce i ovi ostali.

Mene raduje samo to što ništa nisam prodao na zeleno pošto sada nisam siguran da li će uopšte biti nekog roda. U slučaju da nešto bude ne verujem da će pokriti troškove. Moj kukuruz je posejan na 21cm, nikada ne idem ispod 20cm baš zbog sušnih godina kojih je bilo dosta ali ova je nešto posebno. Ovako kontinuirane visoke temperature u junu još nisam zapamtio. Gledam i ja slike iz 2017 sve je to kod mene izgledalo daleko bolje nego danas. Imali smo hladno proleće koje je odložilo setvu, usporilo nicanje i rast a onda ih je hemija dodatno zaustavila. Tako mali usev na 40+ stepeni ne daje skoro nikakvu nadu na jesen mada bih rekao da će žetva biti dosta pre jeseni. Zvuči neverovatno da smo pre dve nedelje palili grejanje ujutru i uveče a danas se kuvamo na 40C. Pojave kakvih do sada nije bilo, videćemo kako će se završiti.

Evo male zagonetke , šta je ovo?
IMG-20210621-104540.jpg

IMG-20210621-104622.jpg

IMG-20210621-104720.jpg

Nazad
Vrh