Kukuruz 2021

Najraniji sto sam sijao 27.3. je visine izmedju koljena i kaisa i prikicno sklopio ,,vidio sam u prolazu

Pored moje njive su kukuruzi sejani 29.03.- 01.04. (ne znam tačno koji dan su sejali tu njivu do mene), i celo vreme se taj kukuruz pati. I sad izgleda jako loše. Sinoć sam obilazio njive i generalni utisak je da je 90% useva u ataru (kod soje još veći procenat) slabo. Usevi kasne najmanje tri nedelje ako ne i više.

Ove slike iz srema su dobili podosta kise, mada uvek umeju da kukaju za kisom, da dodju ovde kod nas pa da pogledaju martovske setve od 25, marta pa kukuruzi jedva do kolena ni na sta ne lice a njive u jako dobroj kondiciji. Ja juce poceo da spartam kukuruzi jedva u 6-8 lista kilavi ni na sta ne lice.
Sreca jos bitka nije izgubljena presodno ce biti jul i avgust !!!

U pravu si.Dobili smo ozbiljne padavine, prošli talas dao rekordnih 5 l a gde su sve prethodni, digitronu iskače osigurač. 😂
Nizak smo teren pa nas to trenutno do nekle održava.

Pa ja bi rekao da nema razlike u visini.
Par ovih suncanih dana je napravilo cudo, svi kukuruzi sejani pre prvog maja a pri tom i domacinski sredjeni zatvaraju redove.
Barem ovde kod nas........
Jedna komsijska parcela tu blizu, sejana je oko 15-tog maja, juce gledao i taj ima 4 lista.....

Evo jedna od jutros setva 31marat kukuruz sasvim korektne visine, cak na toj njivi ima delova na kraju gde je ugazeno a kise nema pa je kukuruz nizi duplo od ovog ali na kraju bude to sve ok.Ovi iz kasnije sto sam radio su kako gde svi su manji za nijansu, mnogo zavisi od njive i njenog polzaja.Sreca je jedina u susi sto je kukuruz nekako uspeo da se izvuce i ako je hladno jer prakticno nicao je 20dana pa je bio tada kise i hladnice i mrazica e sada treba kisa

Jedna u prolazu, ima na stotine hektara u okolini ovako lose odradjeno, trava, los sklop, nema kise vise od 40 dana, palo je samo malo.

Dekalb 5075 Setva 10. 04. na 21 cm
Pred usev soja. 100 kg/kj Mapa + 150 kg/kj ureje.
Slikano u Petak.

ad0468903763d5838e495622d1dcdf45.jpg

f80e089dc3ba98b96a29b24bf0c9eecd.jpg

6eb22eb44ad17f6130cd8116138abcd0.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ove slike iz srema su dobili podosta kise, mada uvek umeju da kukaju za kisom, da dodju ovde kod nas pa da pogledaju martovske setve od 25, marta pa kukuruzi jedva do kolena ni na sta ne lice a njive u jako dobroj kondiciji. Ja juce poceo da spartam kukuruzi jedva u 6-8 lista kilavi ni na sta ne lice.
Sreca jos bitka nije izgubljena presodno ce biti jul i avgust !!!
Ja bih rekao da se bitka gubi u aprilu eventualno maju, a u julu i avgustu se gubi rat! Onda nema popravnog...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Kod nas su vidno bolji oni iz ranije setve, ne mora to na kraju ništa da znači ali trenutno su vrh.
Opet udarate u isti talambas;)

Daj sliku iz te ranije sjetve ali ne sliku uzduznog reda vec sa strane da vidimo koliko fali , odnosno nije niklo, a ove godine matematika ili statistika je neumoljiva sto ranije posijane veci postotak kukuruza nije nikao.

A kako izgleda kukuruz vise zavisi od onog koji radi njivu i kako je radi.

Kod nas kukuruzi iz prvo aprilske setve su uglavnom nejednaki, negde manje, negde vise i nepotpunog sklopa manje ili vise
Najblje izgledaju iz 12-15 Aprila kasnije sejani su vidno manji
e sad to jos nista ne mora da znaci...

Opet udarate u isti talambas;)

Daj sliku iz te ranije sjetve ali ne sliku uzduznog reda vec sa strane da vidimo koliko fali , odnosno nije niklo, a ove godine matematika ili statistika je neumoljiva sto ranije posijane veci postotak kukuruza nije nikao.

A kako izgleda kukuruz vise zavisi od onog koji radi njivu i kako je radi.
Ja sam setvu kukuruza zavrsio 5. Aprila,a poceo 1.aprila,sklop extra,zatvaraju se redovi.

Pa kod mene i sjetva od 25.4 zatvara redove a ovdje mislim da nitko nije ni sijao prije 11.4 , a takav je teren da isti broj listova ima i isijan 11.4 i 25.4.

Nazad
Vrh