Kukuruz 2021

Uh momci koliko gresite ....ok... radite kako vi mislite da treba. Samo ne zaboravite da svet nije poceo od nas, zivelo se i radilo i pre.
Ameri koji nisu u sukobu interesa (fakulteti) tvrde da biljka koja nikne 3 dana kasnije ima manji prinos od 13% , potvrdjeno u testovima, tako da ni rana sjetva kad je u nevrijeme ne donosi nista samo manji prinos , idealno isti dan da nice, vise vrijedi uloziti novac u kompaktor nego u kultivator.

Da li imas neke konkretne podatke , testove kultivirana ne kultivirana , razlika prinosa. Dokaz koji je potkrepljen vagom a ne cini mi se poslije kultivacije raste 2 puta brze.

Nisi dobio 30 litara pre nedelju dana ? Bradarac je bas pokisao
Cirikovac je dobio 20 litra preko brda bradarac vise stig jos vise u smoljinac tada palo 60 litara tamo imam suncokret. Nebih se zalili da je i danas nesto palo u selo. Danas Ostrovo soja mi dobila neku rosulju. Dobra stvar sa razbacanim njivam je da uvek neka pokisne.

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока

Svako radi kako oce.Dok sam sejao soju spartao sam 3 puta.Kukuruz 2 puta.na primer juce sam zavrsio spartanje,danas pala dobra kisa,u utorak krecem ponovo sa spartanjem,ne zalim1.5l nafte po jutru,a za dan komotno ospartam 30kj,sam bez pilota.A sto se roda tice uvek imam oko 7t po kj.ovaj posao treba voleti,useve paziti maziti pa tako mozes ocekivati nesto,ostalo zavisi od gore

Ameri koji nisu u sukobu interesa (fakulteti) tvrde da biljka koja nikne 3 dana kasnije ima manji prinos od 13% , potvrdjeno u testovima, tako da ni rana sjetva kad je u nevrijeme ne donosi nista samo manji prinos , idealno isti dan da nice, vise vrijedi uloziti novac u kompaktor nego u kultivator.

Da li imas neke konkretne podatke , testove kultivirana ne kultivirana , razlika prinosa. Dokaz koji je potkrepljen vagom a ne cini mi se poslije kultivacije raste 2 puta brze.
Ово што кажеш за 13%... Неко је овде на форуму причао како прати неког рекордера у производњи кукуруза и да ако не изникне одређени проценат (да не лупам јер не знам тачно) за ваљда 4 - 5 сати од почетка ницања нема ништа од рекорда.
Већ пар година нисам парао кукуруз - принос исти као и кад сам парао а некад и већи јер је било више кише итд а ни траве није било више. Тако да испада да је прскалица важнија од парача. Додуше, да не буде да баш ништа не парам - сутра ћу да пређем 2- 3 јутра сунцокрета јер је поново кренуо сирак.

Samo razmislite ovako:

Imate dve njive.
Jednu samo prskate a drugu špartate i kopate.

Koja će više roditi?

Naravno da se danas bez prskanja ne moze stići, ali da moze .......

Na predmetu Opste ratarstvo se spominjalo medjuredno kultiviranje, uticaj kultiviranja na prinos kukuruza i repe. Secam se kroz maglu da je povecanje prinosa bilo bas znacajno izmedju varijanti
a)ne kultivirano
b)1 put kultivirano.

Svaka kultivacija je donosila nesto malo veci prinos sve do 3 puta... razlika izmedju 3 i 4 je bila nikakva. Dakle , 1 je obaveza kada se uspe uci, a 2 je ako se ima vremena. Na primer, ja sam prosle nedelje odradio pa je palo 12 l kise, ovaj vikend sam opet odradio i opet je palo 12 l kise danas.... imao sam vremena i sto da ne.
Daj da vidimo ospartan kukuruz 3x bez stajnjaka i vestaka i kukuruz sa nekim ful nadjubravanjem koji ce da ima bolji prinos,bitna je hrana plodored cista njiva,spartalo se pre da se unistavaju korovi blage veze nema sa prinosom ...

Niko nije rekao da ako se osparta da treba izbaciti prskalice vestak i stajnjak. Spartanje sigurno pomaze. Napali ste clana Dragan 18, a covek je agronom i radio i ili jos uvek radi u vodecom svetskim kucama.

Kada se osparta predhodno oprskana njiva, korovi se mehanicki odstrane i svetlost se drugacije odbija od zemlje. Kukuruz to bolje iskoriscava, i to ujedno govori kukuruzu da nema konkurencije i on se drugacije razvija.
Isto tako kada zemlja krene da puca kao sto je ovih dana kod nas, pozeljno je spartanje da se te pukotine zatrpaju, i time se donekle zaustavlja isparavanje vode iz dubljih slojeva kroz iste.
Barem tako su nas ucili....... E sad `bem li ga......

Poslednja izmena:
Juce sam ospartao skoro sve, tvrdo je i u bijeno, vise je islo kao podrivanje nego spartanje.Mozda nekima nece pomoci, tesko je izmeriti razllku u prinosu.Ono sto je vazno, kukuruzu treba razbijanje pokoroce zbog aeracije, zemljiste mora da dise i da lakse primi padavine.Kod nas je bas susno ali na dubini je lepjivo kao glin a na pvrsini tvrdo kao asfalt.Sta nam napravi godina, haos.Jedno je sigurno, spartanje nece da skodi moze samo da pomogne u odredjenim uslovima.Pre 25 godina imali smo Imt 509 i manje kukuruza u i kada bude negde do pojasa prodjemo ga cas i to bude odlicno, secam se kao dete.Vise koristi nego sto skodi to je sigurno i po svakoj logici je dobro narocito gde je zemljiste tesko, ali treba raditi u pravom trenutku.
Klipan, juce malo osparatan jedan deo
Setva 20April

9911Setva 10april

Dal je bez potrebe trositi gorivo u spartanju ja ne znam ali sigurno znam da kukuruz se vec kurci i peva sto je dobio na red prehranu odkacio se korova i lakse dobija kiseonik zemlja otvorena...gde sve nismo bacali pare i to bez potrebe ovo nije promasaj ni malo raditi..

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Kuci sam u basti okopao 4 redica belog kukuruza koji je zadnji posejan.Mislim da je prestigo kukuruze koji nisu spartani.Nemam spartac mozda imt moze da prodje. Njive su mi na nizbrdicama i pod nagibom nisam siguran da li je izvodljivo tu spartati?

Kukuruz ne kultiviram da ne bih kvario rezidualno dejstvo Hirošime.Suncokret ako uspem do sklapanja redova i tretmana uskolisnih korova a soju obavezno bar jednom zbog ponika novog korova jer njoj najduže treba da sklopi redove pošto se seje na 70cm.

U špartanju trošim 1,5 litar nafte po kj tako da nije neki veliki trošak, radim špartanje pa posle u zadnjem momentu zagrtanje, zna na mojim njivama sirak semenski da probije do žetve ispod kukuruza pa je to jedan od razloga.
Na slici gde se vidi špartač je hibrid P 9911 kog mi je žao što nisam svugde posejao, a na drugoj slici Dkc 4943 zaostaje puno za pionirom i na nekim mestima listovi su dobili žućkastu boju, zanimljivo je kako je buknuo posle špartanja 4943.
45ce1aa6b92b0a80e1170fc13eabcccc.jpg
2bc19c4f0223222fda6ff381038f0ebc.jpg

E to zagrtanje je posao,svuces svu sitnu zemlju izmedju redova pod njega i ona se tu "raskoka",bas posao,jos ako ima trave,ihhh kao zatrpo sam je a ona onda bukne.
Nije niko napao Dragana,nego nemoze da me ubedi neko u nesto sto sam probao,skolu sam zavrsio odavno(poljoprivrednu) i isto kao u firmama radi se sablonski,nauci iz knjige,samo naruci i kazi sta treba i to je to,plata ti stize i bole te,praksa je majka zanata,napravi ti uz pomoc stapa i kanapa zaradu,ko radi vece povrsine da ne pricam koliko treba imati iskustva.

Dal je bez potrebe trositi gorivo u spartanju ja ne znam ali sigurno znam da kukuruz se vec kurci i peva sto je dobio na red prehranu odkacio se korova i lakse dobija kiseonik zemlja otvorena...gde sve nismo bacali pare i to bez potrebe ovo nije promasaj ni malo raditi..

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока
Jeste, to je najmanje ulaganje kroz gorivo ali veoma korisno.Sve sto ne skodi vise koristi.
Ja sam ovih dana poceo otopljenom urejeom da prskam kukuruz, odradio sam dve njive koje su mi blizu i jos jednom cu ako budem mogao da udjem za dan dva.

Jeste, to je najmanje ulaganje kroz gorivo ali veoma korisno.Sve sto ne skodi vise koristi.
Ja sam ovih dana poceo otopljenom urejeom da prskam kukuruz, odradio sam dve njive koje su mi blizu i jos jednom cu ako budem mogao da udjem za dan dva.

To otpoljenom urejom što prskaš...
Da li si mešao sa herbicidima ili si išao “čisto”? I koliku količinu ideš? Ja sam pročitao negde da je maksimum 5kg na hektar...

Nazad
Vrh