Kukuruz 2021

Planirao sam 75.000 semena/ha, sejaica izbacila 67.500, mestimično niklo i 55.000 biljaka, sklop užasan, ako bude 150gr zrna u proseku, ima da pevam
A to što mi je fosfor 15mg/100gr tek trebam da vidim koliko će da smanji rod...

Jasno, ja sam uradio vrlo ekstreman primer da iskazem da ni 50% ne mora da znaci propast, a na svom primeru (koji je najcesce subjektivno gledano tu negde oko 75%) sam primetio isto, da tu postoji puno kompenzacije i da na kraju zavisi od previse faktora da bismo krivili samo % klijalih semena...
Naravno, sve utice, klijavost semena je jedna od onih stvari na koje ne uticemo direktno ali damo svoj maksimum i ocekujemo srazmeran odgovor, ako platis skupo seme ocekujes da ti klijavost bude 95-98+%, naravno da ces da se nerviras ako bude 80-85% :LOL: Meni je to kao da ti neko proda UREU gde na dzaku pise 46% azota a unutra ima 40%, i ako planiras 300kg/h, odnosno 138kg cistog azota ti u stvari dobijes 120kg, pa jbga, nije u redu..

Nemanja , vjerovatno je tacno ovo sto ti je peet rekao za fosfor ,, al ipak , ako imas mogucnost ,neznam kolka je povrsina , uzmi dzakce mapa ili kompleksnog ili jos manje , pa probaj koji red, ali na kraju vidi tacno u tezini prinosa ima li razlike l

Корен иде до 3 метра у дубину. Има онај снимак кад је откопан корен а водом испирали земљу из њега и тачно се види колико дубоко иде, декалб је то радио.

Pa sto sam analizirao zemljiste do dubine od samo 30 cm (oranicni sloj), mozda na 1m dubine ima fosfora koliko hoce?

@Peet fosfor se nece spustiti ili mu nece toliko trebati u daljem rastu?

Корен иде до 3 метра у дубину. Има онај снимак кад је откопан корен а водом испирали земљу из њега и тачно се види колико дубоко иде, декалб је то радио.
Ide DO 3m ali OD koliko? Gdje je najveća masa korjena? Kod same površine. Šta misliš kako djubre Pi K u direktnoj sjetvi? Bacaju po površini kako će drukčije.

P5gpzQc.png

Pa sto sam analizirao zemljiste do dubine od samo 30 cm (oranicni sloj), mozda na 1m dubine ima fosfora koliko hoce?

@Peet fosfor se nece spustiti ili mu nece toliko trebati u daljem rastu?
Trebace mu Fosfora itekako za neki normalan prinos ali ako ga sad bacas nece ga usvojiti jos 5-6 meseci. Fosfor se primenjuje u jesen pre zaoravanja kako bi na prolece bio spreman da saceka i da hrani posejane kulture.

Koliko kalijum utice na prinos kukuruza? Negde sam procitao davno da psenica najvise trosi aozta i fosfora, kalijuma slabo, a kukuruz i N i P i K, ne znam samo u kojoj razmeri....na jesen sam prvi put nabavio cist kalijum 60%, razbacao na kukuruz i psenicu, zbog analize gde je bilo na min K, bacio nekih 30kg po kj. Videcemo da li ce biti razlike ikakve

Trebace mu Fosfora itekako za neki normalan prinos ali ako ga sad bacas nece ga usvojiti jos 5-6 meseci. Fosfor se primenjuje u jesen pre zaoravanja kako bi na prolece bio spreman da saceka i da hrani posejane kulture.
Зашто га неће усвојити можда не целу количину али нешто сигурно хоће. Волео бих да видим неке детаљније студије и резултате истраживања на тему примена сложених минералних дјубрива.

Зашто га неће усвојити можда не целу количину али нешто сигурно хоће. Волео бих да видим неке детаљније студије и резултате истраживања на тему примена сложених минералних дјубрива.
Problem kod fosfora i kalijuma je slaba pokretljivost. Svega par cm u toku godine, zato je najbolje unosenje djubriva ranije u oranju jer se najveca kolicina djubriva unese na dubinu 15-30 cm gdje je i najveca koncentracija korjenovog sistema. Ako npr bacimo djubrivo na njivu i predrljamo ga fosfor i kalijum ce biti iznad korijenovog sistema i biljke ga nece usvojiti u potpunosti. Zato u jesen treba ici sa djubrivima sa manjom kolicinom azota jer opet azot je jako pokretan u zemljistu i lako se ispira. Mi npr za duvan obavezno u oranju zaoravamo 300kg po hektaru 6-12-24.

Je l imao neko slucaj da mu zicar susi kukuruz u sedmom listu, danas sam video da je poceo opasno da napada ponegde ulazi pravo u stablo.Uzeo sam Sonar idem da ga oprskam sada pa kako mu bude, u klijanju je bilo problema sa jednim delom njive pa je presta e sada je posle kise krenuo gore.

Nazad
Vrh