Kukuruz 2021

Jedan moj prijatelj je imao problema sa nicanjem pioneer-a ,sumnja na tu zastitu semena ,nema sta drugo po njemu ,nasao mnoga zrna tek napukla da puste klicu i tu stao,nije nalazio zicare.

Prva slika P0217 druga Kasmir. Prekjuce prva dobra kisa od setve.
9df5696a0450ff1778248ac8a0d65ff1.jpg
8eccbae4ccbffd83f57637773b47e544.jpg

Послато са Mi A3 уз помоћ Тапатока
kolko nije niklo jesi brojao?

Nisam, odokativno mozda 2-3%. Par mesta ima gde nije niklo po nekoliko biljaka ostalo je po prilicno dobro.

Poslednja izmena:
Posijao pred ladnu kisu mozda
Ne znam da li to može biti razloga ali ....
Mi smo uzeli nas trojica oko 60 vreća KWS Kolumbarisa tamo u decembru sa važećim datumom za 2020 g.
Ove g smo posejali ,ja sam imao u istoj njivi sa Pionirom tj prifalilo mi jepa sam ubacio 12 redova s tim da imam tamo 8 kj u dve parcele na 100 m daljine.Pioniri su nikli dobro taj kws nikako možda 30-40%.
Zato mislim da nije ti dobra teorija.
Na ostalim baštama oko sela (oko 5 kj ) isto niklo 30-40%.
Drugi kolega posejao isto seme ista stvar ,presejao sa istim semenom (bio je ubeđen da su vrane pojele) i niklo sve.
Ovo govori da je tvoja teorija u redu.
Treži ima dve njive jednu nasprem druge jednoj fali 15% po njegovoj proceni po mojoj 35-40% a druga preko puta sve ok.
Nisam pametan šta se tu desilo .ne znam datume kad su sejali i vreme oni su star škola .
Ja sam sejao 13.4 i taj dan je posle setve je pala solidna kiša i zahladilo ,zemlja je prilično laka u sva 3 slučaja,

Najosjetljiviji je na ledenu kisu prvi i drugi dan od sjetve . Prije klijanja . Tu dolazi do znacaja kvalitet zastite na sjemenu a na pioniru je ssda vrh. Zanimljivo u kasnoj sjetvi u toplu zemlju je dosta osjetljiviji na neke stvari kao losa priprema ili kora ili preduboka sjetva . U toploj zemlji za cas za par dana ako mu nesto ne pase prolista ispod zemlje i kraj , a u ladnoj jako dugo moze polako da miruje i ide prema gore a da ne prolista i iskrive se...

A je l znaci prskanje preko lista? Skoro videh nesto da su ovi iz Galenike nesto spominjali ljubicastu boju kukuruza kao trenutni nedostatak Fosfora... Pa kao nije lose to posrpicati...

Aj mozda mi ovde neko objasni, danima se ubijam razmisljajuci o ovome. Pricate o sklopu kukuruza i o tome kako je nekome niklo 90%, a nekome 50% i slicno. Pa ja izveo racunicu.

Ako sejes na medjuredni razmak od 70cm i recimo 20cm izmedju zrna, to dodje oko 71500 semena po hektaru. Recimo da se primi pola od toga, dakle ovaj katastrofalni sklop od 50%. I recimo da zanemarimo to da sad realno po stabljici kukuruza imas vise vode, djubriva i slicno na njivi, i da zanemarimo to da ce mozda neki od njih u takvom sklopu dati i po 2 klipa.

Znaci 71500 / 2 = 35750 stabljika i isto toliko klipova. Zrno sa jednog klipa kukuruza prosecno je tesko oko 250 grama (ima i tezih i laksih, i zavisi, ali rekao bih da je bezbedno da je to neka realna masa). 35750 * 0.25kg = 8937.5 kg, odnosno priblizno 9 tona po hektaru. Tj., sa nicanjem od 50% ti dobijes prinos koji je bolji od prosecnog. Da ne pricam o 60%, 70%, ili tih 90% o kojima pricate...

Razlog zasto ovo pitam je sto sam pratio kako je meni niklo i prosle godine, a i ove, i to nije ni blizu tih 90%. Pricao sam ranije, teska zemlja, verovatno losija obrada, pa opet prosle godine bilo blizu 10t po hektaru... Sta bi bilo da mi nikne 90% semena, ne smem ni da zamislim. :)

I sad, da postavim pitanje - gde je greska, i ima li je? Pretpostavljam u masi zrna sa jednog klipa (da nema 250g po klipu), sve ostalo je cista matematika...

A je l znaci prskanje preko lista? Skoro videh nesto da su ovi iz Galenike nesto spominjali ljubicastu boju kukuruza kao trenutni nedostatak Fosfora... Pa kao nije lose to posrpicati...
Ja koliko sam shvatio preko lista se najefikasnije nadoknade cink i bor, eventualno UREA... Fosfor nikad nisam bacao tako...

Aj mozda mi ovde neko objasni, danima se ubijam razmisljajuci o ovome. Pricate o sklopu kukuruza i o tome kako je nekome niklo 90%, a nekome 50% i slicno. Pa ja izveo racunicu.

Ako sejes na medjuredni razmak od 70cm i recimo 20cm izmedju zrna, to dodje oko 71500 semena po hektaru. Recimo da se primi pola od toga, dakle ovaj katastrofalni sklop od 50%. I recimo da zanemarimo to da sad realno po stabljici kukuruza imas vise vode, djubriva i slicno na njivi, i da zanemarimo to da ce mozda neki od njih u takvom sklopu dati i po 2 klipa.

Znaci 71500 / 2 = 35750 stabljika i isto toliko klipova. Zrno sa jednog klipa kukuruza prosecno je tesko oko 250 grama (ima i tezih i laksih, i zavisi, ali rekao bih da je bezbedno da je to neka realna masa). 35750 * 0.25kg = 8937.5 kg, odnosno priblizno 9 tona po hektaru. Tj., sa nicanjem od 50% ti dobijes prinos koji je bolji od prosecnog. Da ne pricam o 60%, 70%, ili tih 90% o kojima pricate...

Razlog zasto ovo pitam je sto sam pratio kako je meni niklo i prosle godine, a i ove, i to nije ni blizu tih 90%. Pricao sam ranije, teska zemlja, verovatno losija obrada, pa opet prosle godine bilo blizu 10t po hektaru... Sta bi bilo da mi nikne 90% semena, ne smem ni da zamislim. :)

I sad, da postavim pitanje - gde je greska, i ima li je? Pretpostavljam u masi zrna sa jednog klipa (da nema 250g po klipu), sve ostalo je cista matematika...
U 2018 godini suvog zrna bilo na sklop od 69000 biljaka 190grama.. 250grama tesko

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока

Racunica je uvek lepa ali se najcesce zavrsi kao onaj tiket u kladionici kad igras sistem 2/6, maksimalni dobitak bude 1000e a na kraju dobijes 500 din. :ROFLMAO: Tezina zrna po klipu u jusu - diskutabilno, rastur, lom, necistoce, nekad vlaga, sve to deluju kao sitnice ali kad se sve odbije onda vise ta racunica koja donosi 9t/h nije vise 9 nego 6-7.. Tad se dolazi do problema i razmislja zasto je potreban sto bolji sklop za stabilnu pricu.. Meni sejalica sama smakne nekih 8-10% u startu i to moram resiti sto pre jer to je gubitak u startu, nisam ga ni posejao a znam da necu imati broj biljaka koji zelim..

Jasno, ja sam uradio vrlo ekstreman primer da iskazem da ni 50% ne mora da znaci propast, a na svom primeru (koji je najcesce subjektivno gledano tu negde oko 75%) sam primetio isto, da tu postoji puno kompenzacije i da na kraju zavisi od previse faktora da bismo krivili samo % klijalih semena...

Ja sam nekako ubedjen da ako fali npr 50% biljaka da prinosa moze da fali samo još više!
Vlaga lakse ispari, zemlja se više greje, puca.
Trava ima lak posao.

Nazad
Vrh