@smiljan123 Nakon 2 dana idi u njivu,nema veze jel je blato,ako ti je toliko kriticno od trave tu nema sta da se ceka.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Није. Никосав 1.25л/ха + интермецо 0.25л/ха, обрије сав коров.Jel sa hirošimom prskano ?
Sasvim dovoljno 70ml na 10kg semena.Ja na jednu vrecu od 25000 zrna stavim 100ml imidakloprida 600FS i 100ml vode, i nikakvih problema
kolko nije niklo jesi brojao?Prva slika P0217 druga Kasmir. Prekjuce prva dobra kisa od setve.
Послато са Mi A3 уз помоћ Тапатока
Ne znam da li to može biti razloga ali ....Posijao pred ladnu kisu mozda
Ja koliko sam shvatio preko lista se najefikasnije nadoknade cink i bor, eventualno UREA... Fosfor nikad nisam bacao tako...A je l znaci prskanje preko lista? Skoro videh nesto da su ovi iz Galenike nesto spominjali ljubicastu boju kukuruza kao trenutni nedostatak Fosfora... Pa kao nije lose to posrpicati...
... Sta bi bilo da mi nikne 90% semena, ne smem ni da zamislim.
U 2018 godini suvog zrna bilo na sklop od 69000 biljaka 190grama.. 250grama teskoAj mozda mi ovde neko objasni, danima se ubijam razmisljajuci o ovome. Pricate o sklopu kukuruza i o tome kako je nekome niklo 90%, a nekome 50% i slicno. Pa ja izveo racunicu.
Ako sejes na medjuredni razmak od 70cm i recimo 20cm izmedju zrna, to dodje oko 71500 semena po hektaru. Recimo da se primi pola od toga, dakle ovaj katastrofalni sklop od 50%. I recimo da zanemarimo to da sad realno po stabljici kukuruza imas vise vode, djubriva i slicno na njivi, i da zanemarimo to da ce mozda neki od njih u takvom sklopu dati i po 2 klipa.
Znaci 71500 / 2 = 35750 stabljika i isto toliko klipova. Zrno sa jednog klipa kukuruza prosecno je tesko oko 250 grama (ima i tezih i laksih, i zavisi, ali rekao bih da je bezbedno da je to neka realna masa). 35750 * 0.25kg = 8937.5 kg, odnosno priblizno 9 tona po hektaru. Tj., sa nicanjem od 50% ti dobijes prinos koji je bolji od prosecnog. Da ne pricam o 60%, 70%, ili tih 90% o kojima pricate...
Razlog zasto ovo pitam je sto sam pratio kako je meni niklo i prosle godine, a i ove, i to nije ni blizu tih 90%. Pricao sam ranije, teska zemlja, verovatno losija obrada, pa opet prosle godine bilo blizu 10t po hektaru... Sta bi bilo da mi nikne 90% semena, ne smem ni da zamislim.
I sad, da postavim pitanje - gde je greska, i ima li je? Pretpostavljam u masi zrna sa jednog klipa (da nema 250g po klipu), sve ostalo je cista matematika...
Racunica je uvek lepa ali se najcesce zavrsi kao onaj tiket u kladionici kad igras sistem 2/6, maksimalni dobitak bude 1000e a na kraju dobijes 500 din. Tezina zrna po klipu u jusu - diskutabilno, rastur, lom, necistoce, nekad vlaga, sve to deluju kao sitnice ali kad se sve odbije onda vise ta racunica koja donosi 9t/h nije vise 9 nego 6-7.. Tad se dolazi do problema i razmislja zasto je potreban sto bolji sklop za stabilnu pricu.. Meni sejalica sama smakne nekih 8-10% u startu i to moram resiti sto pre jer to je gubitak u startu, nisam ga ni posejao a znam da necu imati broj biljaka koji zelim..Aj mozda mi ovde neko objasni, danima se ubijam razmisljajuci o ovome. Pricate o sklopu kukuruza i o tome kako je nekome niklo 90%, a nekome 50% i slicno. Pa ja izveo racunicu.
Ako sejes na medjuredni razmak od 70cm i recimo 20cm izmedju zrna, to dodje oko 71500 semena po hektaru. Recimo da se primi pola od toga, dakle ovaj katastrofalni sklop od 50%. I recimo da zanemarimo to da sad realno po stabljici kukuruza imas vise vode, djubriva i slicno na njivi, i da zanemarimo to da ce mozda neki od njih u takvom sklopu dati i po 2 klipa.
Znaci 71500 / 2 = 35750 stabljika i isto toliko klipova. Zrno sa jednog klipa kukuruza prosecno je tesko oko 250 grama (ima i tezih i laksih, i zavisi, ali rekao bih da je bezbedno da je to neka realna masa). 35750 * 0.25kg = 8937.5 kg, odnosno priblizno 9 tona po hektaru. Tj., sa nicanjem od 50% ti dobijes prinos koji je bolji od prosecnog. Da ne pricam o 60%, 70%, ili tih 90% o kojima pricate...
Razlog zasto ovo pitam je sto sam pratio kako je meni niklo i prosle godine, a i ove, i to nije ni blizu tih 90%. Pricao sam ranije, teska zemlja, verovatno losija obrada, pa opet prosle godine bilo blizu 10t po hektaru... Sta bi bilo da mi nikne 90% semena, ne smem ni da zamislim.
I sad, da postavim pitanje - gde je greska, i ima li je? Pretpostavljam u masi zrna sa jednog klipa (da nema 250g po klipu), sve ostalo je cista matematika...