Kukuruz 2021

Planiram da dodam azota na neke parcele rasipacem, koliko imas iskustva sa tim, da li bolje da idem sad dok je manji kukuruz 4-5-6 lista ili da cekam da bude veci ? Takodje, UREA, AN ili KAN, sta najmanje smeta kukuruzu ?
Radim tako desetak godina . Urea pravi najmanje ozegotine , jos ako planski nabavis neku od onih krupnozrnih urea to je deset plus jer daleko leti ,da je suv list , i da je kisa sigurna bar za 3 dana , sto prije to bolje . Kisa da bude bar desetak litara da unese u dubinu , ako nema kise bude gubitaka azota. Mada bude skoro ista i sa kultivatorom ako se plitko radi i nebude kise samo malo ko vodi racuna .
Najgora kombinacija za gubitke je vlazna zemlja ,visoka temperatura i da nebude kise kasnije tad mogu biti gubici i do 50 posto, Bolje je baciti ureu ili kultivirati plitko suvu zemlju nego na vlaznu pa da nebude kise.

Jos malo pa spartanje
2e65834741a117549761ea808bf56cf2.jpg

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

ja sa ID 3 dizem pritisak do 7-8 bara. Veci pritisak ne moze jer hoce svugde pomalo da procuri. Na preko 6 bara se pomeraju korovi od udaraca kapljica.

Ufffff ja sam se zeznuo malo. Pisali ste o IDK a ja koristim ID.
Koliko vode ides po hektaru

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока

Koliko ti je osuncanost njive ? Znaci dali u blizini ima suma , gradjevina , brda , kolko ti se skrati jutarnji izlazak i zalazak sunca bitno je . Ako njiva nije na cistini i potpuno osuncana mozda je i kasno.jedno brdo ili planina na desetak km sa istoka ili zapada moze da znaci i do pola sata manje sunca dnevno

Za berač nije kasno, njemu vlaga ne smeta on može da bere i u decembru samo ako bude kišna godina da lepo izgura

Ima planina i brdo na desetak kilometara, ali okolina je čista i osunčane su, ravne njive. Sećam se da je otac jedne godine sejao 1. juna, pa je izmrzlo zbog ranog mraza dok još nije otpustilo vlagu. Najviše se bojim ranog mraza i lošeg vremena da se ne može brati. Prošle godine sam brao sa 22% vlage u klipu i bilo je ok, skladištim na ploči na tavanu.

Ima planina i brdo na desetak kilometara, ali okolina je čista i osunčane su, ravne njive. Sećam se da je otac jedne godine sejao 1. juna, pa je izmrzlo zbog ranog mraza dok još nije otpustilo vlagu. Najviše se bojim ranog mraza i lošeg vremena da se ne može brati. Prošle godine sam brao sa 22% vlage u klipu i bilo je ok, skladištim na ploči na tavanu.
Ja sam prosle godine posejao 606 28maja i brao sam ga prvog u klipu imao je 25% vlage i rodio najvise.To je bila ne planirana setva.Bez problema stize fao gruoa 600.

Slobodno neki FAO 450-500 i beri kad bude izmedju 25- 30% i nece biti problema ako ima bar malo provetravanja na tavanu..

Pidikanac pa i nije neka baš magla, a što se tiče komšija nemam problem. Sve su moji usevi, a okolo šuma i put. Znam samo da kad me je jednom zezala prskalica (msl da je pritisak bio na 1,5-2 bara) sa punom prskalicom sam isterao 2ha. Što bi značilo manji pritisak i onda manje vode a ista količina hemije. Sve ostalo bi bilo isto - dizne i brzina kretanja.

Nazad
Vrh