Kukuruz 2021

E to da, ja isto vodim borbu sa osjakom, prskao sam u trećem listu sa njime EP, pola sam full dozu, pola split aplikacija pa ću vidjet baš zbog zbog porasta korova, mislim da je za full dozu prerano bilo u tom stadiju. Ali jbg, ovi niknu, a osjak već velik i gust.

Ima 1300litara pskalicu bargam. Mislim da stavi i malo vise vode 40 lanaca isprska sa 55litra vode ide na hektar.

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока
Verovatno ima na prskalici vazdušno amortizovane grane čim može da vozi 20 km/h u prskanju. Bargam prskalice imaju tu opciju.

Obzirom da na svakom preparatu stoji od 200-400 l vode po ha ja naspem u moju moravu 300 l i tako isprskam ha. Naravno uz preporučenu količinu sredstva. Sve sa 539 prva brza na 1400 obrtaja, trojke diznei pritisak mi je na oko 5 bara. Uvek mi uspe prskanje.

Ako je njiva relativno cista moze i manja kolicina vode. Ako se trava postavila treba veci pritisak i veca kolicina vode i hemije po preporuci. Tako ja praktikujem, a svako radi kako misli da je naj bolje, ali eksperimenti mogu skupo da kostaju.

Zanimljivo je to što su njive gde je predsetvena priprema rađena drljačom tepih zakorovljene dok one gde je priprema rađena setvospremačem nemaju mnogo korova.
Sitnije uradjeno i pri najmanjoj vlazi korovi krenu.
Dobro je s jedne strane sto krenu. Na nekoliko parcela bas ko tepih je krenula sitna ambrozija i kad je bila visine do1-2 cm jos jedan prohod drljacom i unistena sva.

Verovatno ima na prskalici vazdušno amortizovane grane čim može da vozi 20 km/h u prskanju. Bargam prskalice imaju tu opciju.
Kad je njiva pripremljena kako treba i ravna ko tepsija ne vidim zasto ne bi se moglo voziti i vise od 20 km/h.
Ja sa malim Zetorom u prskanju vozim 4 brzinom na 1700 o/h pa kad se potrefi da sam zavrsio a na onom sam kraju gde nemam puta pa treba prazan da se vratim, bez zatvaranja grana vozim 5 - om nazad sa punim gasom bez problema.

Obzirom da na svakom preparatu stoji od 200-400 l vode po ha ja naspem u moju moravu 300 l i tako isprskam ha. Naravno uz preporučenu količinu sredstva. Sve sa 539 prva brza na 1400 obrtaja, trojke diznei pritisak mi je na oko 5 bara. Uvek mi uspe prskanje.
Prijatelju iza tebe mora da je magla od hemije 5 bara na trojke. A sa komšijama nemaš problema?

Nije mi jasno zbog cega nije uspelo sa Id04?
Velike kapljice a taj korov dok ima kotiledone odbija kapljice sa povrsine , laicki receno(mikro dlacice ili neka vostana zastita) , treba magla + okvasivac ili pricekati nekoliko listova kad vise nema tog efekta.

Inace i proizvodjaci preporucuju tu diznu samo za zemljisno prskanje.

FhYmcMs.jpg

Velike kapljice a taj korov dok ima kotiledone odbija kapljice sa povrsine , laicki receno(mikro dlacice ili neka vostana zastita) , treba magla + okvasivac ili pricekati nekoliko listova kad vise nema tog efekta.

Inace i proizvodjaci preporucuju tu diznu samo za zemljisno prskanje.
Ja je uglavnom radim zemljisno sa id04,ali sad sam morao i kukuruz u 5.listu posto je vetar duvao 30-40km/h. Pritisak 2 bara grane max spustene do zemlje i naravno okvasivac. Kad izadjem napolje i setam po njivi svaka travka je pokvasena,ne verujem da ce biti lose. I burazer gleda od spolja kad prskam,kaze to burgija ssmo tako,ako negde samo malo usporim odma se zacrni zemlja.

Najvjerovatnije rasipacem , ako vremenske prilike budu ok . Samo treba da bude suv list i da ne skinu kisu sa prognoze za srijedu
Planiram da dodam azota na neke parcele rasipacem, koliko imas iskustva sa tim, da li bolje da idem sad dok je manji kukuruz 4-5-6 lista ili da cekam da bude veci ? Takodje, UREA, AN ili KAN, sta najmanje smeta kukuruzu ?

Nazad
Vrh