Kukuruz 2021

To za raspored kapljica zavisi od vrste dizni,ima na Lechleru to sa papirima,kako koja dizna baci.
Ja licno ispod 200lit/h ne idem.

Isto i pritisak vecina radi preveliki , ali no sto kaze sale. Sto manji to bolji, do granice neke
Ja prskao po vetru nedelja ,ponedeljak, utorak nigde nikog prazne njive dizne dvojke za vetar a pritisak oko 1,5 bara stelovao sam sa brzinom oko 10 -11 km/h izbavio 65l na hektar.. lagano sam se vozio i uradio posao.. da sam isao 5 bara sa obicne dizne izgoreo bi ceo atar...

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока

Pa zato sto taj misli da je bolje sa 200 nego sa 60 , samo zato
Pa ja prskam sve sa 250 l/ha jer na svakom pesticidu koji koristim preporuke su većinom 200-400 l/ha, zemljišni i više, mislim Adengo čak i 500 po ha. Draže mi da je biljka okupana, vode ide tolko po ha, otrova toliko i nikad problema, dalje kako voli, ako netko može neka prska sa 5 litara po ha, ja sretan ako je i taj sretan. Spomenuo sam logično jer se spominjala jedna biljka, jedna kap i jedna kap u čaši vode, pa logično je da će čisti otrov bolje djelovati nego razrjeđeni kako god da močiš ili polijevaš biljku.

U pravu si tu , ali to je zato sto kad je cista kap znaci da je biljka popila sav otrov , a kad se umoci u casu ni izbliza nije popila sav otrov jer je dabome ostalo u casi fala bogu logicno ko sto kazes

Nego sta je najbitnije , , neznaci da je sa 200l po ha mozda isto ili cak eto malo bolje , al moja situacija , a vjerujem jos nekih ovde
Sam radim , sto bi rekli orkestar jednog covjeka ,
dodatno zanimanje , tj jos jedan posao ,
Mala prskalica
Oko 60ha sve kukurz i soja u 30ak parcela u krugu 15km

Cilj je ,kad finansije dozvole , a prvo je na redu , super duper prskalica ,nosena , hidro grane ,elektro ventili itd , 600 do 1000l , dizne neke dvojke , pa kad naspem i krenem da se vozam i zavrsim
P.s. Nek i nebude bas sto posto savrseno ,nek je 90

Proizvodjac preporucuje od 200 do 400 litara na hektar. E sada svako radi kako hoce.. na 100h neko potrosi 6500litara neko 20000. Kako ko zeli.

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока
Total je preporuka uglavnom od 100-200

Vecina ostalih herbicida je 200-400

Ja bi najradje išao sa 50l/ha al ne ide

E sad ajde da idemo u detalje , moje stanoviste , prvo sve se slazem sa compom , a ako neko oce dokaze :
Otrov je otrov , voda je nebitna , sto manje koncentracija u kapljici je jaca , e sad , dali ce svaka travka dobiti kapljicu to je bitno dabome .
Ako nekoga bas zanima i ima volje onda bi bio test da uzme cist papir , postavi na zemlju , a stavi u prskalicu nesto sto ima boju . Evo npr moze preparat kao npr stomp ili nesto slicno . Napravi rastvor i predje prskalicom , i pogleda raspored kapljica , pa moze zakljuciti jel ok ili ne . Za uskolisne korove ili npr zastitu zita trebalo bi postaviti i vertikalno jedan papir ...
imaju oni ljubicasti papiri što pokazuju, znam da je sa id diznom 225 litara po ha pritisak 3 bara bio UŽAS, tek par kapi i sad zamislitie da su to mali korovi.... zato kažem ovisi koja dizna koji pritisak i koju pokrivenost želite

Ja to doznao i bez testnog papira, prskao sa ID04 diznama tek poniklu bijelu lobodu pa morao ponoviti, tretman , sreca bio je i prinos na toj kulturi.

Sviranje kurcu taj preparat sto se tice fazana.

Danas sam bio do kukuruza 2-3 posto izvadili fazani ni ta vodica i naftalin defintivno nisu uradili nista.
Moracu nesto drugo da trazim za sledecu godinu.Prosle godine nisu dirala ptice a tretirano je isto.

Vecina herbicida ima preporuku od 200-400 l/h e sada ja nemogu ispod 200l nikako, dvojke dizne na 1,5 bar, mogao bih u nekoj dobroj njivi koja je ravna pa da mogu trecom brzom da idem ovako nema sanse, jednostavno nemam tu mehanizaciju pa onda radim sa 200-300 l H i prskanje mi je uspesno.Uvek je bolje manje vode a sredstva u normalnoj kocentraciji.Ali zna se granica.Na primer Monson herbicid, izuzetno zajeban ako ga preklopis ili predoziras ako stavi u 70l vode to je dosta jaka kocentracija, dizne moraju biti perfektne da bi nanele po celoj povrsini otrov, kako ce biti kukuruzu koji je 7-8 pero? On ce dobiti sigurno vise od duple doze ako se postuju preporuke od 1,8l/H.Mogu da razumem za total u sto jacoj kocentraciji ali za sve drugo tesko.Ali voleo bih da sa par litara prodjem hektar to bi mi olaksalo posao.

Moje viskustvo u vezi totala je sledece,kada radim redove u vocnjaku totalom stavljam 1 lit na 60 lit vode,ako uradim hektar vocnjaka sa 120 lit smese slabije mi uspe nego kada uradim sa 150 lit vode a total stavim 1 lit na 75 lit vode znaci u oba slucaja 2lit totala na hektar. PROBLEM POSTAJU BOCA I POPONAC KOJE TOTAL SAMO OSAMUTI I POSLE 7 DANA NASTAVLJAJU RAST.......

Moje viskustvo u vezi totala je sledece,kada radim redove u vocnjaku totalom stavljam 1 lit na 60 lit vode,ako uradim hektar vocnjaka sa 120 lit smese slabije mi uspe nego kada uradim sa 150 lit vode a total stavim 1 lit na 75 lit vode znaci u oba slucaja 2lit totala na hektar. PROBLEM POSTAJU BOCA I POPONAC KOJE TOTAL SAMO OSAMUTI I POSLE 7 DANA NASTAVLJAJU RAST.......
To je normalno jer total idr od 3-12 l po hektaru, ako imas korovske biljke jednostavno tu ide gornja doza a za ove pitome trave moze i litar po hektaru.

Nazad
Vrh