Kukuruz 2017

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Znam kako je.Nas je urnisalo od 2009 do 2012.Sada da kucnem u drvo nema u tolikoj meri i ne treba nam.

Kod mene ove godine Dkc sisa Pionire i sa prinosom i sa vlagom, ista fao (500) razlika 1.5 % vlage u korist dkc-a i prinos na njegovoj strani + daleko laksa vrsidba. Od Pionira samo 1241 opravdao ocekivanja.
xn6h6f.jpg

33patmc.jpg

Kod mene ove godine Dkc sisa Pionire i sa prinosom i sa vlagom

I kod mene ista situacija. Pioneere katastrofalno losi, jalovi u p.... mat..... Imao sam 5 hibrida svi iz 1 najskuplje grupe Aquamax.

Pioneer mi nosio proizvodnju zadnjih 13 godina ali od sada ce i drugi hibridi dobiti mesto u proizvodnji.

DKC ubedljivo najbolji ove godine, KWS samo malo zaostaje sa prinosom ali ima vecu vlagu, a Pioneere jako jako jako losi.

Niste prvi koji zbori tako...Kod mene ću videti još ovih dana a mislim da su tu negde +- par kg.:ppozdrav:

I kod mene mrka kapa od aquamax pioneera, totalno podbacio, dkc ipak malo bolji, prosle godine druga prica, i sta sad sejati. Poseje se od svega pa sta ubodes.
Pioneer sa vizuelno kao dobro drzao, drzao zelene listove dugo ali prinos jako lose. Konkretno sam i na jednoj njivi imao pola-pola p0216 i 5276

Ti voliš te TABLE,brzo im muneš lovu...:osmeh:

- - - - - - - - - -

Jel ima neko zvanični cenovnik Pioneer hibrida za ovu godinu 2017. onu sa rokovima plaćanja???Nemogu nigde da nađem a imao sam...:ppozdrav:

Raspitivao sam se prethodne 2 nedelje kod ljudi sa kojima sam se vidjao a rade kukuruz malo ozbiljnije. Najvise kude DKC (i to su ga mnogi sejali prvi put a kako kazu i poslednji) i ZP (Konkretno 606 i 434 i neki iz fao 300). Za Pionir i NS najvise ima podeljenih misljenja, a za AS (72 i 507) i KWS (Kermes i Konfites) najvise pohvala a hvale i Paka. Ali su proseci generalno bas losi u nekim delovima i gori od 2012. Iznenadjujuce mi je da sam znao da su neki sejali hibride iz grupe 300 ali se nisu proslavili i ako ima vrlo malo jalovih biljaka, a bas sam razmisljao da se okrenem sto ranijim fao grupama jer su delovale mnogo bolje.
Kako stvari stoje sledece prolece sto se tice hibrida u prvi razred. P0412 ce ostati sigurno na najvecem delu povrsine, 2015 i ove mi je najbolji (prosle godine tu si bili i P0216 i DKC 5276) izgleda da mu ovo podneblje odgovara u susi vise nego 216 i 5276. Bice sigurno kod mene nesto od DKC-a i Pionira ali cu sigurno ubaciti i nesto od malo jefitnijih hibrida. A sta videcemo kad se sumiraju rezulatati kod vecine u okolini. Mozda opet ubacim Ulix koji je bio za nijansu slabiji susne 2015 od P0412.
E sad treba biti pametan i dobro sagledati stvari do sledece setve.

Sudeći po tome da će biti posejano dosta pšenice i uljane repice,opašće i količina zasejanih površina pod kukuruzom... Tako da nisam pametniji ove godine ni ja što se tiče odabira za sledeću sezonu koji hibrid posejati i kad,rećiću i zašto..Nijedan hibrid nijedne semenske kuće nije odskočio od ostalih mnogo bar kod mene...Skinut isti dan i ogled Pioneera od 9 hibrida i kod mene i kod jednog mog zemljaka samo je razlika bila da je on 2 nedelje ranije posejao njegov ogled...i vazdušnom linijom su bili ogledi 4-5 km jedan od drugog i tu su bili po hektaru u par stotinak kg. svi hibridi i ranije i kasnije Fao grupe i maltene razlike nije bilo između njegovog i mog prinosa u ogledu...A prinos nije baš bio za Katalog 2018...Oko 4 i 4 i nešto tona su se vrteli prinosi svedeno na 14% po hektaru...Njegov ogled je bio možda malčice suvlji,ali vrlo interesantno bilo da neke ranije Fao grupe su imale veću vlagu od kasnijih,tako da nismo baš puno saznali šta valja a šta ne u suši...I kod onih najkasnijih koji u normalnoj godini daju baš rekorde ove godine su bili većinom ispod sa prinosom od ranijih Fao grupa...Tako da ako budem sejao opet kukuruze,gledaću da šaram po svim pitanjima i Fao grupe i datum setve i semenske kuće...Toliko od mene na tu temu...:ppozdrav:

Kod mene rezultati od 1,8t do 4t na lanac.Sve pioniri,najbolje rodio 0704,mada je ta njiva u dolji i valjda je zato bolje prosao od ostalih,inace imao je vlagu 15 zarez nesto,a 1114 14 i nesto,znaci nema veze sa fao grupom.Zavisilo je od poteza gde se njiva nalazi i ni od cega drugog,sto je dobilo kisu nesto je i dalo,ostalo katastrofa.Recimo njive gde ima trave su dale bolji prinos od nekih cistih.

Sta kazu strucanaci, nize fao grupe treba sejati ranije ?
Da li manje fao grupe sejati na losijim parcelama, a za vece fao grupe ostaviti bolje parcele, zbog vecek potencijala prinosa ?

Opasan je 5007, kod mene je potukao 5031. Mada 5031 imam jos 2 njive koje obecavaju da budu najbolje.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh