Kukuruz 2017

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jutros slusam nekog stručnjaka, mislim da je negde iz Bačke ili Banata, i kaže da je kukuruz iz kasnije setve bolji nego onaj iz ranije. Pogotovo onaj sejan oko polovine maja :sta:To mi nekako nelogično i u mom kraju sigurno nije tako. Kako je kod vas kad se gleda ranija, odnosno kasnija setva?

Ja sam moj sejao 20.aprila i dosta je zaostao u visini nizak je jako ali ipak tu i tamo izbacio po neki mali klip,ali ni ovi koji su posejali pre mene ima razlike samo u visini a sto se tice klipova i ne bas ne znam sta su od hibrida posejali ali najverovatnije ZP,AS i mozda po neki Pioner.

Cuo sam se sa covekom koji ima u ritu kod nas Vrsacki Ritovi kukuruza i tamo ocekuje izmedju 3-4t/kj.

Nisu moje parcele,neznam sta ce gazda.
A ja cu na moje i dalje ici standardno,nista od koristenja te mikrobiologije.

Ovo bi se kod mene moglo prodati za silazu. Po principu stare, narodne ''bolje i crn kolac, nego prazna torba''.

Ovo, kad je vec dovde doslo, niposto ne davati u silazu. Ovo je hrana za naredne godine. Tu ima dosta meterijala za stvaranje humusa i koliko toliko popravljanja boniteta zemljista. Moramo toj zemlji vratiti humus kako god znamo i umemo inace smo ga ugasili u skorijoj buducnosti.

- - - - - - - - - -

Danas obisao 2,5ha kukuruza ,teska crna zemlja je u pitanju ...pka,as i pionir sve po 82 ara,nisam slikao,a nema bas sta ni da se vidi,doduse nije bas da nema nista od roda...
Situacija je sledeca jesenas zaorano 200kg ha map,predsetveno 200kg uree i pionir i as dobili spartanje i 200kg san,pkb nista,a nije ni spartan....Sto se padavina tice zadnjih dva meseca nista,ali smo zato imali lepu kisu u maju u par navrata i ona je zasluzna sto sad i imamo neki kakav takav rod...stanje hibrida tice sejani su Kondor,54 u 9911,pkb sto se stabljike i listoova tice super izglerda,ali klip nioje nikakav,as mali zakrzljao na nekih 1,8m podgoreo prva cetri lista,ali ima kakve takve klipice,pionir podgoreo jos pre mesec dana prva tri lista i tako stoji i dalje,lepo se oprasio i nema jalovih biljaka,koren jeste sitniji i zrno slabo nalieno ali se nadam da bobaci i prebaci 4t ha....prolazio sam pored nekih ranijih as hibrida nisu toliko losi u ovoj godini dok sam kod zp hibrida primetio veliki broj biljaka bez klipa,dkc kod nas nema u prodaji i niko ga i ne seje:ppozdrav:Sve u svemu propast brale

Robi ovo stvarno šteta za kukuruz...I šteta ako se ne zaore odmah ta zelena masa...naravno ako oće plug u zemlju...:ppozdrav:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh