Kukuruz 2017

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sinoc kod nas palo oko pola litre po kvadratu i jutros vidim da je kukuruz sve i kap spustio uz korijen.....izdrzljiva je to biljka,prezivce,a ako nista onda bar u silazu

Danas izmedju Odzaka i Backog Gracaca prolazim, tamo je led napravio masakr. Kukuruzi fronce a soja se providi mozes bicikl terati izmedju bez da dodirnes soju. Popadala drveca itd.

Sinoć sam prolazio kreoz Lijevče tj oko Gradiške.Ono je za horor filmove.Kukuruz i soja 0 nema ne postoji,ogromne njive kukuruza pokošene kosama.Leži nako po njivama stotine i stotine hektara.

Jutros sam obilazio neke kukuruze i uglavnom jos ima nade da daju kakav takav solidan rod. Zametnuli su klip koji je cini se dobro oplodjen i imaju dva donja lista k'o osusena. Sta ce na kraju biti zavisi od vremenskih uslova u narerdnih 15 dana.

@Peet, daj neku sliku kukuruza da vidimo kakvi su kod vas?

Citao sam malo taj meteo forum gde je Kimi clan i kaazu da nema vajde od kise ne vide je za ovaj mesec gde je sreca da oni gresu ali nece nas kisa i gotovo.

Peet ima i kod nas spaljenih kukuruza. Vise faktora odredjuje stanje, a najbitniji su ovog momenta agrotehnika i vreme setve. Kisa je faktor na koji ne mozemo da uticemo.

Jedna od dve najlosije njive. DKC 5276 slikano juce ujutru. 50-60% biljaka imaju ovakve klipcice. A ostalo jos nista a zacetaka klipa ima ali jos nisu izvirili napolje. To mi je sad najveca dilema da li ce izbaciti tu nesto ili ce jednostavno biljka odustati od klipa da prezivi
4ec81cb76a81ed88e52b65329303f5eb.jpg
a0a3b89ebcfc5a0e70ac4dba9ad35c7a.jpg
6cb95a1dbf0a80afe10371dc4f3aacef.jpg

I onda kada nice 20 dana izgubi klijavost, ima neujednacen porast i zalomi mu se u momentu prskanja hladno vreme a porast velik pa neces kvalitetno suzbiti travu. Svaka godina prica za sebe, da je drugacije do sada bi vec neko napisao knjiku kako treba raditi.:ppozdrav:

Evo jedan snimak što sam snimio još početkom jula (2. ili 3,) da vidite kakva je situacija kod nas . Doduše ovo je najgore i najčudnije što sam vidio , ima i boljih usjeva , iz raznih razloga . Ovde je zanimljivo što pivoti , ili kako Bojčetić kažee Rendžeri stoje a ispod njih kukuruz izgorio ?? Polako se pretvaramo u saharu.

I onda kada nice 20 dana izgubi klijavost, ima neujednacen porast i zalomi mu se u momentu prskanja hladno vreme a porast velik pa neces kvalitetno suzbiti travu. Svaka godina prica za sebe, da je drugacije do sada bi vec neko napisao knjiku kako treba raditi.:ppozdrav:
Ma ne interesuje me ništa od toga što si naveo...radio sam ja tako rane setve i nikad nije bilo nikakvih problema,prednost od 3-4 nedelje sa vlagom u zemlji da rasćerdam više neću...Promenilo nam se leto i to nam je...

Večeras sam obišao moje kukuruze. Tuga i jad. Izeđu DKC 5031 i Pionira 9911 bolje mi izgleda DKC! Kod njega ima još tri lista ispod klipa koja nisu suva (od ta tri bar jedan je već polovično suv a drugi je po obodu počeo da se suši), dok je kod Pionira dva lista (i to onaj drugi je po obodu suv). S' obzirom na prognozu mislim da kukuruz neće imati snage da iznese ni bar neki mali rod. Imam još ZP606 sejan na 24,5 cm za berač, al' njega nisam obišao večeras.

Uzgred, sreo sam onog komšiju čiji su kukuruzi još uvek zeleni i nisu uvijeni, a odmah su do mojih. Pitao sam ga koji je hibrid i rekao mi je da je NS 6030.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh