Kukuruz 2017

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Samo kod soje jedino ne mozes uticati na pronos nikako, ne govorim o ekstremima kao sto se sad susi kukuruz nekome. Ali u onih 5 godina sto si spomenuo psenicu mozes natempirati na oko 4t/kj, kukuruza mi jos lakse i vise natempirati oko 5t/kj, jedino soje da li ce biti 1t ili 2.5t to nikad ne znas, ima najvecu varijabilnost i najmanje posla.
Za soju ne radimo jer se jos ne mora, ovo sve sto sam naveo za psenicu je da se mora i de ces gore rabote nego sad ugariti strnjista,totalisati,tanjirati ili bilo koji drugi posao na ovih +40.

Uradili su naše dede to sve peške konjima i to dva puta su ugarili pa je išlo zimsko,a nama sad teško sve u pm. u klimatizovanim traktorima to je druga stvar...:ppozdrav:

Meni je smesno kad cujem da u psenici ima vise posla nego u soji! Tanjiranje ili plitko oranje, djubriti, posejati i cekati prolece, potom djubriti i to sam uradio u dba navrata, prskati za korove plus zastita i po potrebi drugo prskanje koje sam uradio samo prosle godine, pa zetva! Posla do moga!!!
Najneprofitabilnija kultura od svih ratarskih!

A sejati jednu semensku kucu nije smesno ?
Cak ni Koletovi, Matijevicevi, Miskovicevi iako su zastupnici po neke semenske kuce ne seju samo te hibride, njima to nije smesno a ni setva psenice.

Peet@I meni je smešno ali neki tvrde da nije to tako (možda kod njih) ali kod mene ako hoću da sam iskren i što se ulaganja tiče i što se mog posla tiče tu su negde +- par dinara i radnih sati...:ppozdrav:

Ne pratis na casu ili se pravis! Samo ove godine iskljucivo Dekalb! Uvek su jos po jedan do dva hibrida dobili sansu na istoj parceli i pukli pored Dekalba!
Ove god. sta je tu je, ali gde cu posejati Zp i Ns, tesko da cu se vratiti u kameno doba!:osmeh:

A sejati jednu semensku kucu nije smesno ?
Cak ni Koletovi, Matijevicevi, Miskovicevi iako su zastupnici po neke semenske kuce ne seju samo te hibride, njima to nije smesno a ni setva psenice.
Tu si apsolutno u pravu i opet mogu da citiram nekog mog iz prošlosti "Ne kači sine sve kapute na jedan ekser",ko razume shvatiće...A sa druge strane opet bi tu popušilo pola hibrida i opet bi se jedio što sam ih i kupovao i što nisam sve one druge...

Čovek jednostavno nije dobio kiše i velike su vrućine bile prošle nedelje i duva vetar u Južnom Banatu svaki dan i to je dovelo do toga da se kukuruzi osuše polako...e sad komšije kako će proći čuće se...:ppozdrav:

godinama smo sejali minimalne povrsine pod kukuruzom,a nekad ni jedno katastarsko jutro,ove godine resili da povecamo povrsine plodoreda radi,kad eto i suse. ne moze se protiv prirode.

Momo jel su to zadružni ili privatni tifoni i Rendžeri ,gde je tu zapelo što se to ne koristi?

Nema kod nas nikakvih zadruga , sve je privatno vlasništvo. Tifoni sa tog snimka rade i tu je drugi vlasnik , a zašto "Rendžeri" ne rade , to neznam . Pretpostavljam: ta je firma u nekim finansijskim problemima , i taj kukuruz je od drugog čovjeka kojem ta firma duguje za neke usluge pa mu dali zemlju njihovu da radi da se naplati kroz arendu . Taj izgleda nije znao da je tu blizu šljunak po dubini i da ti centar pivoti ne stoje tu bez veze . Kukuruz u ovakvoj godini bez navodnjavanja nema šanse. Sad što mu nisu dali da koristi sisteme ili je nešto drugo to neznam .

Moj komšija i ja smo obišli dobar deo atara.Znao sam da je dobar deo atara loš ali baš toliko loše useve kukuruza nisam ni predpostavio, da ću videti.

Ovo su slike sa kukuruza kde mi je ogled.

Ovo je I klasa zemlje i neki Pionir.

Ovo je neki DKC

A onda jedan veliki deo atara izgleda ovako ili malo bolje.

Usevi kukuruza izgledaju jako loše ,ovo je godina gora od najgorih koje ja pamtim.Mnoge parcele neće dati nikakav rod. Razlike se uočavaju na predusevu.Gde je predusev pšenica malo je bolje stanje ,gde je predusev suncukret je jako loše .

Pioneer 9911 Aquamax.Nisam ga video od prskanja sirka u soji jer je parcela u trećem ataru i prilično daleko a baš sam se prijatno iznenadio danas kada sam ga video.Ne znam da li je dobijao više kiše u odnosu na ovdašnji atar a pretpostavljam da možda i jeste jer su u tom delu kukuruzi izuzetni.
8Khj0cO.jpg

HnVWNo6.jpg

B2zFKox.jpg

9Kztf6r.jpg

5MNmcpC.jpg

Pz2rxRG.jpg

LhkzgS8.jpg

Danas bio u obilazak posle sinoćne kiše, cemu se nadati na ovim parcelama?

Prve tri slike, doljnji teren predusev pšenica.

Druge tri slike, gornji teren peskovito predusev suncokret 412 AQ

Ove godine suša u kukuruzu je odradila svoje, trebao sam vise pšenice u jesen posejati...
8c66163fb02bd74142ab0e850487e307.jpg
2693ce7bc58527985cf94db7806422d4.jpg
160c578708a480d5b8347b71e29e9134.jpg
9f770d709b0b16bcb15e676889cd32b3.jpg
e927558d8b83806d67b724687838fb71.jpg
54b26b45cd31d95134a4920f7a5b5282.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh