Kukuruz 2017

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo jedan snimak što sam snimio još početkom jula (2. ili 3,) da vidite kakva je situacija kod nas . Doduše ovo je najgore i najčudnije što sam vidio , ima i boljih usjeva , iz raznih razloga . Ovde je zanimljivo što pivoti , ili kako Bojčetić kažee Rendžeri stoje a ispod njih kukuruz izgorio ?? Polako se pretvaramo u saharu.

Momo jel su to zadružni ili privatni tifoni i Rendžeri ,gde je tu zapelo što se to ne koristi?

@ Paorpaor
Ubedjen sam da nije ni do agrotehnike a sasvim mali procenat od vreme setve! Definitivno od semenske kuce.
Kako bi objasnio to da do mog Dkc je Pionir i Konsens gde je kod mene zkroz crko a ovi se zelene?! Setva dan dva razlike!
Agrotehnika sasvim zadovoljavajuca. Setva 12-13 April na 21 cm 100 Mapa po kj 150 ureje po kj predsetveno, od herbicida koriscen Skaut+Rimex pre mesec dana ludovao je. Skoro da nikad nisam imao takav sklop itd... Problem je nastao prve nedelje kad je zapeklo! Prvi u ataru je taj Dekalb poceo da uvije listove da nakon dve nedelje posle pokazuje vec negativni dalji opstanak i izgubljenu borbu za dalji razvoj i bitku!

@Matic
Ja definitivno sam za obdaniste sledeceg proleca!
Svake godine dao sam priliku nekom drugom hibridu pored Dkc-a na istoj parceli i sa istom agrotehnikom i uvek su izgubili bitku! Sta sad posejati pitanje je za milion $!

@Dukej
Aj postavi neku sliku cisto da se utesim da bar neko jos ima kukuruz slican mog!

Ako si već takav baksuz sa izborom hibrida,hajde nam onda Peet idućeg proleća kaži na vreme koje ćeš hibride ti sejati,da mi uzmemo druge.:osmeh:

Danas sam prskao u ataru ka Sonti, kukuruzi koji su DKC (znam nekoliko njiva sa sigurnoscu sta su ljudi sejali) su podgoreli 2-3 lista, a ima kukuruza na 2-3 njive pored kojem ne fali nista. Moj komsija ima ZP 684 (samo to seje, jedva sam ga nagovorio na 606 da proba ali na drugoj njivi mu je to) i tom kukuruzu ne fali nista. Zelen, modar, klipove fromirao sasvim lepo.

Danas sam prskao u ataru ka Sonti, kukuruzi koji su DKC (znam nekoliko njiva sa sigurnoscu sta su ljudi sejali) su podgoreli 2-3 lista, a ima kukuruza na 2-3 njive pored kojem ne fali nista. Moj komsija ima ZP 684 (samo to seje, jedva sam ga nagovorio na 606 da proba ali na drugoj njivi mu je to) i tom kukuruzu ne fali nista. Zelen, modar, klipove fromirao sasvim lepo.
Nije bitno samo posejati! Bitno je naci hibrid koji dobar prinos daje a vlaga mu je niska! Za berbu nisam zainteresovan gde spada i 684 a ono u sta sam mogao da se kunem je u potpunosti izdao! Corak. Obdaniste opet, sto Matic kaze!

- - - - - - - - - -

Kakve su prognoze pitanje je da li cemo dobiti kise krajem augusta ?!?
Ja se za kukuruz vise ne sekiram, sta je tu je! Kisa je potrebna soji, ne daj Boze i to da izdaje! Za sad se dobro drzi!

Kod mene po izgledu klipa DKC 5632 tuče sve redom(i druge semenske kuće,ali sačekaću kraj)...:ppozdrav:

Ja necu puno da pametujem, ali osim suse krivci smo i mi sami. Setvena struktura nam se promenula pa sad svi seju soju i kukuruz tamo gde bi trebalo da su posejani suncokret i psenica. Kukuruz isto tako, seje se i gde ide i gde ne ide. Ozime kulture su nam nekad bile primat pa sad hocemo iskljucivo da se vadimo na jare. Mi kao u onoj poslovici "videla zaba da se konj podkiva, pa bi ona"

Ja sam imao i u susnoj godini i u dobroj godini ZP hibride, jeste da u dobroj godini imao najveci klip i dkc je imao manji malo ali kod DKc su zrna bila dobro nalivena i bio je tezi klip a kod zp je bio dosta laksi a o vlagi da ne pricam.U susnoj isto mi Zp podbacijo 800kg po jutru dok dkc i pioner 2500kg to je bilo 2015god. Ali sada za kukuruz se ne sekiram uopste imam dosta zaliha od prosle godine a ja nikad kukuruz nisam prodavao sve sam isao kroz stoku.Ja samo 30% od povrsina idem na prolecnu setvu i to sve zbog plodoreda ostalih 70% mi je jesenja setva i samo tako teram.

Ja necu puno da pametujem, ali osim suse krivci smo i mi sami. Setvena struktura nam se promenula pa sad svi seju soju i kukuruz tamo gde bi trebalo da su posejani suncokret i psenica. Kukuruz isto tako, seje se i gde ide i gde ne ide. Ozime kulture su nam nekad bile primat pa sad hocemo iskljucivo da se vadimo na jare. Mi kao u onoj poslovici "videla zaba da se konj podkiva, pa bi ona"
To sam i ja nedavno rekao...menjaju se vremena moramo i mi da se prilagođavamo...:ppozdrav:

Maxo to je u danasnje vreme i luxuz i pametan izbor ozime kulture zbog stabilnosti prinosa i ne prodati kukuruz do zetve iduce godine i bravo ti na tom potezu. :ppozdrav:

@Paor pa nemoj tako, radile su i rade PSS-ovi i dan danas (ni sam im nisam neki fan) i govore oni stalno plodored, a PROIZVODJACI su ti koji su uvek vikali valda ja znam najbolje sta ce meni neki profa govoriti sta i kako, bitan je profit ... sad kad se malo zakuvalo sad su svi drugi krivi.

Koje tu okrivio bilo koga???Tu se ne govori uopšte o plodoredu nego opet o profitabilnosti nekih kultura za dati region...:ppozdrav:

Ja sam imao i u susnoj godini i u dobroj godini ZP hibride, jeste da u dobroj godini imao najveci klip i dkc je imao manji malo ali kod DKc su zrna bila dobro nalivena i bio je tezi klip a kod zp je bio dosta laksi a o vlagi da ne pricam.U susnoj isto mi Zp podbacijo 800kg po jutru dok dkc i pioner 2500kg to je bilo 2015god. Ali sada za kukuruz se ne sekiram uopste imam dosta zaliha od prosle godine a ja nikad kukuruz nisam prodavao sve sam isao kroz stoku.Ja samo 30% od povrsina idem na prolecnu setvu i to sve zbog plodoreda ostalih 70% mi je jesenja setva i samo tako teram.
Disperzija rizika

Zato smo tu da se ubeđujemo...Ja ako iz petinih žila nemogu da proizvedem npr. 1000 kg./kj. soje i tako zaredom 5 godina,onda se pitam dali sam ja tolika budala da posejem i šesti put kada mogu na po gasa da proizvedem 2500 kg./kj. pšenice i cenovno sam tu...

Eeee ali psenicu treba na jesen na vreme posejati i djubrivo, pa u februaru poraniti za prvu prihranu, pa peske trovati miseve po zimi, pa druga prihrana, pa prskanja 2-3X, imas vise posla ali dosta sigurnu zaradu ne bas veliku, ali sigurnu.
Kod soje ako zaores nesto zaores, ostavis vrecu merkantile za seme, 2X oprskas i cekas zetvu, a sejes u rasponu od 25 marta do 10 maja kad ti dodje.

Miki ako to sve uradiš pšenici realno je i da očekuješ veći prinos nego koji sam ja naveo(2500 kg./kj.),a da kod soje nemaš posla toliko nije istina...mogao bi spavati napolju i sada,međe ambrozija.štir,kopanje,čupanje,leptirići,gusenice,grinje,fungicidni tretman da ti ne nabrajam samo mi to pola neradimo...

P.S. Zaboravio si 2x špartanje što kod pšenice nema...:cvetic:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh