Kukuruz 2017

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Valjda će se nakupiti bar za kombajn,da ne moramo tarupirati

Evo malo lepih kukuruza iz srema koji su pre 15-tak dana dobili 35l kise.

P9241 posejan na 18 cm.

fm5ag3.jpg

35jkzfq.jpg

fo3c44.jpg

Evo na ovim slikama se bolje vidi. Prva slika moj uvrnuti (u 11 sati, ne smem ni da pomislim kako izgleda u 15h), a druga komsijski koji nije uvrnut. Njiva do njive, ali razliciti hibridi.

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока

Kolega da taj komšijin nije slučajno dobio veštaka prilikom špartanja?

Ne znam, ali 99.99% nije. Jedino što znam je da je kukuruz na kukuruz, ali prošle godine je nešto zeznuo sa prskanjem tako da je bio očajan kukuruz, skoro ga nije ni bilo. Sad je ponovio kukuruze. Ali mislim da mu je žičar urnisao kukuruze jer su debelo proređeni (možda ima svega 60% normalnog sklopa), i bili su jako zaostali. On je bio već posejan kad sam ja drugi put spremao (tamo negde oko 5-6 aprila). Kod mene je na sojištu. Jesenas 250 kg/kj 6:24:12 i proletos pre prvog spremanja 120 kg/kj uree.

Za kukuruz vrućina opasnija od suše

kukuruz-foto-stevan-davidovic%281%29.jpg

Visoke temperature ometaju oplodnju
Za kukuruz vrućina opasnija od suše

Datum: 10.07.2017. 12:00
Kategorija:
Ratarstvo

Profesor Branko Marinković kaže da ima lokaliteta gde je bilo dovoljno padavina i tamo je kukuruz u odličnom stanju. Međutim, ima parcela gde je kukuruz odbacio i nekoliko donjih listova, dok su vršni listovi od visokih temperatura kao spaljeni, ostali su zeleni, ali su izgubili funkciju u fotosintezi.

Visoke temperature i nedostatak vlage ne pogoduju jarim usevima. Tropska temperatura zadaje veliki problem kukuruzu, upozorava profesor Branko Marinković. Kako objašnjava, svi jari usevi pate od suše, izuzetak je suncokret koji je tolerantniji odnosno najmanje smanjuje prinos u suši i ovakvim uslovima. Različita situacija od lokaliteta do lokaliteta

"Od lokaliteta do lokaliteta, velika je razlika u količini padavina koja je bila u toku vegetacije do ovog trenutka, a takođe je velika razlika u količini prolećne vlage koja je bila u zemljištu. Na lokalitetima koji su u proleće imali mnogo padavina i loš raspored azota, kukuruz je razvio slab korenov sistem, pa na tim parcelama sada imamo ozbiljnijih problema. Na svim parcelama gde su lane predusevi bili veliki potrošači vode i gde su ostvareni vrhunski rezultati, kao kod šećerne repe 90 t/ha, biće smanjenja prinosa kukuruza", objašnjava Marinković. Kukuruz za sada uglavnom podnosi sušu

Na terenu je izražena velika šarolikost useva kukuruza, ocenjuje profesor Marinković. On dodaje da će kaoi kod strnih žita, gde se prinos kreće od 3 do 9 tona po hektaru, tako varirati i prinos kukuruza. "Na terenu ima parcela gde se kukuruz lepo drži i dosta dobro podnosi sušu. Ima lokaliteta gde je bilo dovoljno padavina i tamo je kukuruz u odličnom stanju. Međutim, ima parcela gde je kukuruz odbacio i nekoliko donjih listova, dok su vršni listovi od visokih temperatura kao spaljeni, ostali su zeleni, ali su izgubili funkciju u fotosintezi", kaže Branko Marinković. Najkritičniji period u proizvodnji kukuruza

Ovo je najkritičniji period u proizvodnji kukuruza, objašnjava profesor Marinković. "Najkritičniji period, dvadeset dana pre pojave svile i dvadeset dana nakon pojave svile ili 10 dana pre pojave metlice i 20 dana posle pojave svile, jer se metlica pojavi nešto ranije. Ono što je najkritičnije je ako budu visoke temperature, prijemčivost svile da primi polen će biti loša. Uz to i klijavost polena će biti loša, jer na visokim temperaturama klijavost polena se gubi u roku od jednog sata. Optimalne temperature su od 25-30°C", tvrdi Marinković. Bez oplodnje sve drugo je nebitno

On napominje da će sa temperaturama preko 30°C i klijavost polena sigurno biti lošija. Bitna je i vlažnost vazduha, a teško je očekivati visoku relativnu vlažnost vazduha uz veliku sušu. "Po meni je to najkritičnije jer ako ne dođe do oplodnje, sve ostalo više nije bitno, pa čak i da li će padavina više biti ili ne za takve parcele. Mislim da je severni Banat i deo Srema jako ugrožen i gde će biti problema sa prinosom kukuruza", naglašava Branko Marinković. Kasno je za preporuke

Profesor Marinković kaže da je sada kasno za preporuke, ali napominje da naredne godine ratari treba da se pridržavaju tehnologije proizvodnje. "Uništavanje divljeg sirka, uz čekanje da on krene, je period kada gubimo vlagu u zemljištu. Rešavamo problem divljeg sirka sa totalnim herbicidima već 50 godina i nismo ga se rešili, a imamo drugih problema. Veoma je bitno uzorkovanje zemljišta i prava preporuka đubrenja", naglašava Marinković. Prilagođavanje svakom trenutku veoma važno

Prema njegovim rečima, ima parcela na kojima se proletos videlo da ne mogu formirati visok prinos, a ako je upotrebljena neracionalna količina đubriva to je dovelo do još veće potrošnje vode, a prinos će biti manji od onog koji je moguće ostvariti. "Dakle, moramo se prilagođavati i nemamo više tehnologiju za sve godine, sve parcele i hibride. Dakle, prilagođavanje svakom trenutku i ukoliko to shvatimo brže ćemo zaboraviti 2000, 2012. godinu. Kao da smo te godine brzo zaboravili nakon lanjske plodne godine", zaključuje profesor Branko Marinković. Foto: Stevan Davidović

Profesor očigledno nije bio u centralnoj Bačkoj... (Konkretno u Razlevima. :haha: )

Juce prolazim pored jendih kukuruza oko podne, mal me slog nije strefio. Uvili se, umotali kao katusi. Donje lisce podgorelo. Hibrid naravno Debalk 5031, 100m dalje KWS neki fao 400 nista mu ne fali. Malko malko se vidi da je susa, ali ni priblizno kao Dekalb. Videcemo na kraju sta ce biti, ono sto je cinjenica da su imali iste uslove za razvog i identicne padavine. Kompletna agrotehnika je radjena isto, samo je razlika za KWS je predusev soja Maximus by Galetin, a za Dekalb je predusev ZP606

Od sledece godine menjaju naziv iz DEKALB u DEBAKL!!!! Svi jalovi, a ja tarup nemam... Ima li ko da pozajmi da se ne bacam u trosak na ovu susu!? :bravo:

Kod nas su samo 2 lista ostala ziva!

Kod mene je 5276 najgori na kukuruzu kao predusevu mada sam možda i preterao sa đubrenjem.Izvučen stajnjak,bačen MAP,zaorano sa sve žetvenim ostacima i predsetveno Urea a parcela pored ove predusev stočni grašak i povrće takođe dobili stajnjak,MAP i ureu a izgledaju bombastično u odnosu na ovaj sa kukuruzom kao predusevom.

Sacekajmo kraj. Nama je vazno kilogrami koliko ce da rodi, a zelena masu svakako tarupiramo. Sada vizuelna situacija je da je Dekalb najgori ubedljivo, KWS najbolji a Pionir izmedju.

Dzabe sto su neki zeleni.kad ce biti jalovi.Kako god samo rana setva i malo raniji hibridi.sve preko fao 500 je zajebano obe godine .Mozda i 500 bude zajebao

Kws 2370 i dkc 3623 fao 250 i 260 jedan do drugog i jednako posustaju..... 2012-te stric dao 30kj stočarima u silažu nekog domaćeg. Ustvari masovno se davalo u silažu. Kad je suša,suša je za sve!

@ part To skupo smece od cega ne bezim da ih tako nazovemo i nije bilo skuplje od nekih Pionira. A sto se tice prinosa i skidanja vlage prilikom vrsenja bili su gospoda u odnosu na skoro sve druge semenske kuce!
Tako da ako ih nikad nisi posejao nisi adekvatan rasprave!
Ko ih je i ranije posejao ima pravo da pljune po njima!
@bojcetic
Sve dok ne sagorevaju skroz postoji neka sansa ali nemoj se nadati da ce davati bolji ili slican rezultat kao i oni hibridi koji se zelene u odnosu na Dkc!
U odnosu na druge hibride iz drugih sem. kuca u mom slucaju i ovde kod nas Dkc je prvi poceo da savija listove, da bi posle 10 dana vrucine, plus vetra poceli da se osuse strahovitom brzinom! Tri dana jednu parcelu nisam obilazio i cetvrti dan kad sam je video skroz je bio osusen kukuruz!
Ako se vracate nazad u ovoj i temi Dekalb hibridi videcete vec pre koli vremena kod mene su skroz pukli!
Definitivno ove god. Dkc ne da je puko vec bez ikakve dileme me dovodio u situaciji da ih vise n posejem verovatnoj nikada a sto je najgore opet u prvom razredu sa odabirom hibrida!
Posejacu u buduce te hibride (sem Kws koji imaju vecu vlagu pri skidanju) koji se granice ili su u istu duz u blizini mojih parcela, koji su skoro zeleni od glave do pete i nemaju ni jedan list uvijen ( a ima takvih ) dok moj Dkc i to sva 3 hibrida su kroz pukla!
@slobapatrola
Ne pali ni to sto su ranije grupe! Pali iskljucivo to da nisu iz ove Debakl semenske kuce! U ostalom proveri iz koje je grupe 4717 a u najgorem stanju je kod mene sad (prosle godine 6500 kg/kj) ;5031 (prosle god. 7500 kg/kj) 5222 ( prosle god.8200 kg/kj) Pitanje je da li cu ove godine imati 10 tona sa 30 kj a kako stanje stoji i kako ce i dalje biti bez padavina tesko i to da ce se ostvariti!
Boze zdravlja! Izguracemo nekako, bar da soja ne pukne i da imam neki prosecan prinos!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh