Kukuruz 2017

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I kod nas kukuruzi sareni, oni koji su na vreme posejani i dobro razvili koren jos nekako i podnose susu, oni kasni i jos u travi, bez djubriva su zavrsili...

Pionir 0725

Ovo lisce sto se naslonilo na zemlju jel zavrsilo?
0f51b5b94a844f17f0c14423bbd5a64e.jpg
6aeacc83c43257225109642f332a183b.jpg

I kod nas kukuruzi sareni, oni koji su na vreme posejani i dobro razvili koren jos nekako i podnose susu, oni kasni i jos u travi, bez djubriva su zavrsili...

Pionir 0725

Ovo lisce sto se naslonilo na zemlju jel zavrsilo?

Kod mene se već treći list suši, prva dva su suva potpuno.

Sinoć sam obilazio kukuruze, ZP606, Pionir 9911 i DKC 5031. Za sva tri je jednako da ih dira plamenac ali nije nešto preterano jak napad, kod svih su prva dva lista već gotova i treći se polako suši, nisu jako narasli (jedino je ZP preko 2m, a amerikanci su manji), ima dosta i nejednakih pa je očekivano da oni manji okruženi većim ne daju rod, metlice još nema ali se ponegde može videti klip koji je izvirio pa očekujem puno metličenje iduće nedelje.

Juce pred mrak i danas oko podneva malo ceprkao po njivama. Ima koliko-toliko vlage dublje u zemljistu, samo da ga ne bije tolika zega iz neba, mogao bi jos neko vreme da se nosi sa susom. p0725, A72, 606 svi imaju jos do metlicenja, ako im padne ova najavljena kisa a kasnije uslovi budu povoljniji mislim da mogu proci bez nekih vecih posledica. Mislim da sam ove godine pogodio s ovim kasnijim hibridima.
ejtppc.jpg

Mi kosili trtikalu i nisam mogao odoliti a da ne slikam komsijski kukuruz.
Stoji to da nije ociscen od korova ali slicnih a cistih mnogo ima po ataru!
Od pocetka Juna mislim da nismo imali vise od 10 l po m2 Sta reci vise, beda nevidjena!
54ee11e3f5e40359fa56083e1ca26227.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Danas popodne otišao do zp366 (blizu sela), oprašivanje u pun šut ali nema kiše, izrastao oko 2m (sa metlicom), dobro je što je zahladilo, još se bori, dokle će videćemo.

Malisa i kod nas nije pala kisa ali nije bas ovakav.Jbg ubi nas vruca kosava ovih par dana.Kao kalolifer sve je osusio.

Probajte baš da ispratite stanje kukuruza u skladu sa primenom herbicida :cvetic:
....pogotovo kasna primena i ono kad prođe 6. ti list ili čak i ovi što idu kasnije.
Sve što ste rešavali travu sa crnim+zelenim prskanjem , pogotovo dva puta, da li su sad kaktusi, a ako imate negde da ste samo na crno i da niste više ništa prskali da li je sad u boljem stanju? Takođe, špartanje i zagrtanje u odnosu na one koji nisu dirani....

Pored sela imamo deo gde je lagana zemlja i tu su kukuruzi GOTOVI. Inace ovaj moj kukuruz je u tom delu daleko najbolji. Setva 13 ili 14 april neki najnoviji KWS.

Kao sto se vidi korova nema a ne moze nijedna pukotina da se nadje.

ngoviq.jpg

Ista parcela 2012 godine slikan nedelju dana kasnije 8 jula. Te godine je kukuruz bio za metar vislji i onih 100 litara je palo 16 dana posle ove fotografije. Ova parcela je 2.5 KJ i tada je dala 4500 kg na celoj parceli, ali ove godine nece sigurno, verovatno nece biti nista.

2e4vt51.jpg

Ma nisam bio da gledam kukuruz (a 90% je na max 10 minuta od kuce), ne mogu mu pomoći. Mozda sutra krenem u obilazak, samo mozda. Šta bude biće.

Meni na najlosijoj parceli ima zutih ostrecenja na listovima kao na Cicijevoj prvoj slici I donja dva lista izgorelo a visina malo preko 2m. U pitanju je DKC 5276, sumnjam da smo tu malo preterali sa osokom I stajnjakom pa je zbog toga najbrze popustio. Ostatak mi se dosta dobro drzi s obzirom na ove vreline I vruc vetar, na nekim njivama tek u cetvrtak petak krenuo da uvija listove po malo. Ali ubedljivo mi se najbolje drzi P0216, da mogu potpisao bih odmah neki mali prosek samo da ne bude jalovo s obzirom na najave za jul.

Jezivo bas jezivo.
Nismo ni svesni koliko se klima promenila, i koiko hodamo po tankoj zici.Sve bez navodnjvanja ce biti u narednom periodu velika kocka.

- - - - - - - - - -

Kod nas se jos drze.Na repistima uglavnom su kantastrofa.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh