Kukuruz 2017

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Povlačim što sam rekao da plamenac više ide na dkc nego na Pionir. Evo danas gledao jednu njivu gdje isto ima i dekalb i pionir i tu je kontra , pionir rasturen od plamenca a dekalb manje. Inače tu mi je zanimljiv kukuruz . Kad ga pogledaš izuzetno se dobro drži od suše , ni jedan list odozdo nije podgorio , ali je jako nizak ?? Sijan početkom aprila , metlica nema još na pomolu ali visina ni do ramena , a ne podgorijeva ?? Šta tu očekivati ?

Da u pitanju su normalni po Fao grupi , kasna 500 otprilike , bliže 600 grupa.

Ja gledao isto danas kukuruze i primetim da puno listova pocepano uzduž...a nije bilo hleda...:sta:

To sam i ja primetio, izgleda od vetra. I dosta soje je polomljeno, uvek na jednu stranu...

Pioneeri 1241 sejani sejani 2 aprila u pravoj ritskoj crnici pocinju da guraju metlice. Visina im je preko 2m. Na ranim FAO grupama pocinje oplodnja. Padavine u junu sveukupno petnaestak litara iz nekoliko puta.

Ozbiljan napad plamenca je kod mene na P0412 dok je na ostalim hibridima napad zanemariv.

Vidim da većina slika samo one odlične kukuruze.
Kod nas u ataru šarena slika, od onih odličnih visine preko 2,5 metra, pa do onih katastrofalnih do kolena, šta će to biti do jeseni videćemo, ali dobro sigurno neće biti.
Zna li neko u kakvoj su trenutno kondiciji kukuruzi dalje u svetu, u SAD i Francuzkoj, jer po ceni kod njih mi nedeluje da je takva katastrofa kao kod nas ?

- - - - - - - - - -

Vidim da je izveštaj vremenske prognoze kod Amera povoljan za useve kukuruza, sa prosečnom temperaturom i dosta padavina, tako da njihovi kukurzi obećavaju dobar rod, zato im je i cena niska, ali zato će mo ga mi ispušiti ove godine samo tako, em što će rod biti nikakav, još će i cena biti mala :udri:

Danas gledam usput kukuruze nema ga 1,5 m, a izbacio metlicu i klip...Dobro doduše nam kukuruzovina i ne treba nek gura u zrno...:ppozdrav:

Kod nas u ataru ima kukuruza koji nisu nikli u vreme mraza a ima i onih koji su sejani posle mraza...svi su iste visne,nema razlike od 1,5m do 2m visine i izbacuju metlicu.

Danas obilazio kukuruze redom sve. 5031 mi je najbolji vizuelno. 5007 odmah posle njega. KWS i Pionir mi losije izgledaju. 5007 izbacio metlicu i oprasivanje krece. Danas imali 3l kise, ali od svega najbolje je sto temp nije isla preko 30, sutra i prekosutra moguci pljuscici takodje. Mozda na kraju i ne ispadne tako lose.

Kod nas ti sejani posle mraza su još manji od tih koje je lupio mraz, i svi kreću da izbacuju metlicu, i ti od 100cm, i ti preko 250cm visine.

Ali ovi ranije posejani su ipak pobegli dok je još bilo nešto vlage i nižih temperatura, a ovi posle su malko zakasnili, i više namogu da ih stignu, a da nepominjem kukuruze u repištima.

Mas 56a-desno Mikrogranule,levo kontrola...i dalje postoji razlika u visini,a i nekako mi je "vedriji" nego kontrola.
214a3j7.jpg

Ja na dve njive imam komšije koji su posejali kukuruz oko prvog aprila, i koji su nikli pre onog mraza. Kod obojice su kukuruzi manji rastom nego kod mene (moji su nikli nakon mraza, sejani 11-12 aprila). A prinosa kako se sad čini neće imati ni oni ni ja. :osmeh:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh