Kukuruz 2015

Kod mene lično nije ni Furadan delovao na pipu prošle godine, iako sam naspram kilograma sa etikete dozirao seme mešalicom. Sa Pončom nisam uzimao jer sam nabavio taj Furadan nekako, a sad se kajem što nisam uzeo bar nešto sa Pončom čisto da se uverim, al otkud sam znao. A takav napad kao prošle godine ne pamtim (mada nemam neki radni staž), ali ni stariji kažu ne pamte da je toliko bilo i da se presejavalo zbog pipe. Ja kupio i Lebaycid, ali nisam prskao do kraja.

Stavljao sam i neke slike sa napadnutim kukuruzom gde sam ih zatekao po 4-5 po m2 (tu sam našao najžešći napad), sreća u nesreći je što sam tu parcelu sejao u samom kraju aprila pa su počele da se pare, pa ih je i kiša možda oterala..., sve u svemu, eto baš mi je ta parcela dala najbolji rod jesenas, tako da mogu zaključiti da ne mogu ništa zaključiti, priroda je čudo.
U svakom slučaju bez Sonida, bez Force-a, sa Prestižom za ovu godinu pa šta bude. Ne vidim bolje rešenje.

Ne znam kako je u Turiji, ali za moj kraj nisam čuo da smo imali sa sovicom problema. Imali smo problema (insekti) ko što sam rekao- sa pipom, kukuruzni plamenac i dijabrotika. E sad, ja sam čitao nešto vezano za crnu sovicu (larva), pretpostavljam da ti ona pravi probleme i to u stadijumu kad kukuruz ima do 1m visine(podgrize i preseče biljku ravno sa zemljom)? Ako je leptir u pitanju, ne znam koji preparat bi imao toliko delovanje da štiti kukuruz, a da je tretman semena u pitanju. Ako je larva kod tebe problem, teško ćeš je suzbiti, tj skupo će te koštati; trebao bi da prskaš i to noću da ideš, i tu si rešio samo kratkoročno problem, jer lebaycid i slični imaju kratko delovanje. U jednoj starijoj knjizi (2003) sam pročitao, citiram: "... Stoga je često presejavanje ekonomičnije od preduzimanja bilo kakvih mera. Hemijske mere sa insekticidima bilo da se radi o prskanju ili primeni mamaka od mekinja + insekticida + melase + vode su opravdane ako se izvedu u vreme kretanja larvi u potrazi za hranom." Sa ovim cenama semana je baš ekonomično presejavanje...

Pitanje za sve kolege. Posto nisam razbacivao nista od osnovnog djubriva, planiram samo 250-300kg uree po ha predsetveno. Zbog manjka djubriva a i u strahu od suse odlucio sam da ove rane hibride iz grupe 300 i 400 posejem redje od preporucenih gustina na nekih 21-22cm. Koji hibridi iz ranih grupa mogu da produze klip u redjem sklopu i sa ovom kolicinom djubriva ??

Zanima me misljenje o kws mikado?da li ga je neko uporedjivao sa as 160 za silazu i kako se pokazao ?

Zanima me misljenje o kws mikado?da li ga je neko uporedjivao sa as 160 za silazu i kako se pokazao ?
Imao sam prosle godine oba, oba su bila odlicna cak je Mikado ostao malo za vrsidbu (iz nekih 10a otprilike pun bunker na zmaju 143). Nismo bas merili ali mi je AS delovao bolji, za pola metra sigurno je bio vislji. Ne secam se bas koliko su listova imali. Ali je sigurno bilo vise mase kod AS-a.

Pozdrav, jel ima neko iskustva sa hibridom "CAUSSADE LOUBAZI CS" , dali ga je neko sejao i kako se pokazao. Ja sam na osnovu nekih stranih internet strana i foruma video da nije los, uzeo sam danas seme da probam na jedno 3,5 ha, pa sta mu bog da...

iz moje kolekcije,nekad se i kopalo a sad smo to zaboravili :haha:
sad smo bogatiji za veće prinose i neke nove korove koja motika neubija
koji je hibrid? :osmeh:
dscn1309.jpg
[/IMG]

Nazad
Vrh