Kukuruz 2015

Otkud ti podatak da te sijačice dižu 10-30% , nema šanse . To vjerovatno kažu ovi što prodaju te sijačice .
Biće kodnas vjerovatno neki pravi ogled neke NSS pa ćemo vidjeti . Moje mišljenje (svi imamo pravo da imamo neko mišljenje ) , a uvjeren sam u to da razmak izmedju kukuruza vrlo malo utiče na prinos . Nemislim bukvalno nego za odredjeni sklop dal je ujednačen razmak ili malo varira ili dali je na 70 , 50 cm , twin row ili sl nema neke razlike , ali ujednačeno nicanje u roku dan-dva najviše itekako mnogo utiče . Ja bi sad pristao da mi neko ponudi da sve nikne na 5cm jedan od drugog pa onda sledeći na 30cm ili sl al da niknu svi u jedan dan .

Tomanić , ako ti je malo 250kg/ha npk u sijačicu onda nemoj stavljati 15:15:15 nego neku jaču formulaciju npr. šta ja znam 12:27:7 ili 10:30:20 ... onda će 250kg/ha biti sigurno dovoljno.

Imaju i TwinRow tehnologiju setve,koja navodno podize prinos 10-30%,kod nas takvu sejalicu ima Titan Machinery i voleo bih da vidim neka njihova ogledna polja ako imaju ili usluznu setvu.
Titan Machinery je sam o distributer,nemaju oni nijednu u radu,samim tim ni ogled,pa da znaju nešto iz prakse oko twin row,a u susedno selo kod mene ima dve sejalice u radu :osmeh:

GP su inače sijačice novije generacije i vjerovatno će biti bolji prinos ali njih treba porediti sa nekim sličnim koje nisu TR , npr case,kinze, jd ... šta ja znam ,nove generacije pa da se vidi razlika.

@Momo to mi je rekao jedan savetodavac da toliko podizu prinos rasporedom biljaka.
Meni je letos-jesenas jedan cika iz Titana ponudio da seju kod mene ogled,jer imaju sejalicu.

A iz pouzdanih izvora sam malo pre cuo de je TW sejala(srce Vojvodine) i da su imali cak manji prinos od obicne sejalice sa TW sejalicom.

seje kod nas jedan covek dve sezone sa tvin rolom mislim da ce je prodati prinosi cak i manji od redovne setve,a potrosnja semena puno veca,moj kum ima tu grem plejs ali obicnu to su jake sejalice za teska zemljista pritisak na bateriji 350 kg

Pretpostavljam da je kolegamislio na to da troši puno više sjemena zato što su dupli redovi , a i napisao je puno više sjemena što je nemoguće.

Nazad
Vrh