Kukuruz 2015

Džabe se stalno prica da ne postoji ineskticid koji moze zastititi seme kukuruza od diabrotice...Reklama je čudo a naš narod baš voli da ga lažu...

E jedino to kod nas nema,kao sto sam vec pisao ima njiva gde se seje kukuruz na kukuruz 30 i vise godina.Ja sam posejao kukuruz na kukuruz.
Kod nas psenica na psenicu je propast,vece su sanse da se dobije 7 na loto nego da kombajn uopse i udje u njivu.

@momosaric
Opste je prihvaceno misljenje putem propagandih akcija nekih semenskih i hemijskih kuca da je tretiranje semena kukurza nekim insekticidima 100% zastita od kukuruzne zlatice tj diabrotice,što naravno nije tačno i o tome stalno pričaju naši stručnjaci za kukuruz.Ali naš narod voli da ga lažu i tek kad udare glavom u zid onda im neke stvari budu malo jasnije.Depozitore za insekticid retko ko da ima i nije se na to mislilo vec na tretiranje semena kukuruza insekticidom.

DKC 5007, sejan 17.04 na 18,2 cm:

v2xzy0.jpg

Kosad Loubazi sejan 15.04 na 19,6 cm:

2djnkwm.jpg

@momosaric
Opste je prihvaceno misljenje putem propagandih akcija nekih semenskih i hemijskih kuca da je tretiranje semena kukurza nekim insekticidima 100% zastita od kukuruzne zlatice tj diabrotice,što naravno nije tačno i o tome stalno pričaju naši stručnjaci za kukuruz.Ali naš narod voli da ga lažu i tek kad udare glavom u zid onda im neke stvari budu malo jasnije.Depozitore za insekticid retko ko da ima i nije se na to mislilo vec na tretiranje semena kukuruza insekticidom.
Nikad nisam probao ali mislim da bi imalo smisla depozitorima za djubrivo,u koje bi sipali neko djubrivo zapraseno insekticidom dugog delovanja,prilikom zadnjeg spartanja ili zagrtanja,dodati insekticid.To bi odlozilo i smanjilo delovanje insekata ali ga nebi u potpunosti iskorenilo zbog vremenskog isteka roka insekticida.Naravno,prethodno proveriti da ne dolazi do reakcije izmedju nosaca i insekticida.

Nekad je bilo djubrivo koje je bilo fabricki zamesano, cini mi se, sa timetom. To timetizirano djubrivo kad se bacalo nije bilo insekata, ali su ga onda zabranili i otad pocinju problemi sa insektima.

Kaze mi komsija, ja spartam, a iza mene kukuruzi padaju, koliko ima dijabrotike, sejao je drugu godinu za redom kukuruz na kukuruz
Ja imam 32 kj gde je kukuruz na kukuruz, nisam jos isao da vidim...

Ja sam prosle godine ima stete od dibaroike na jednoj njivi. Krajem juna posle manjeg vetra sav je polego, bukvalno kao valjkom da su ga prepeglali. Uspravio se solidno. Na kraju je rod bio oko 3t po kj.
Ove godine sam na 2,5kj sejao kukuruz 3 godinu za redom. Uradio sam bifenicusom ( ako se dobro sećam)zemljišno, sa inkorporacijom setvospremačem, pre setve na toj njivi. Nije to jeftina rabota, al se nadam da sam diabroiku u nekoj meri resio.Dal će štete biti videćemo, ako je ne bude opet neću znati dal je zbog hemije ili svakako nema insekta u zemlji.

Ja sam prošle godine imao strašan problem na dvije parcele gdje je oko 5 godina zaredom sijan kukuruz. Diabrotica je napravila haos, od 1.5ha palo je otprilike pola. Sreća samo pa sam imao dosta stoke pa sam isjekao veliki dio, svaki dan sam ga zelenog mljeo i davao bikovima i tako sam iskoristio otprilike pola toga što je palo. Ostatak je nekako izgurao do siliranja pa smo sve što je palo morali da požanjemo na gomile i radnici su ga ručno bacali u silokombajn. Nije mogao sam da se uspravi, korijen mu je bio totalno uništen. Na te dvije parcele sam posijao pšenicu i vjerovatno će i ove jeseni tu opet ići pšenica kako bih malo odmorio zemlju. Posle toga ću u narednim godinama sve parcele odmoriti sjetvom pšenice. Primjena hemije je ekstremno skupa, raspitivao sam se i od cifre za tretiranje moja 3.5 hektara mi se zavrtilo u glavi. Šteta u rodu na tim parcelama je bila ogromna, veća parcela koja je silirana je opet koliko-toliko iskorištena ali manja parcela od pola hektara je podbacila za najmanje trećinu roda.

Evo ovde vetrina juce povaljala silne kukuruze cak i tamo gde znam da nije bio kukuruz prethodne godine tako da ima poleglog i bez diabrotike :zli:

Jedva danas nasao fokus ultra nigde nema a zaboravio sam da pitam jel se moze mesati sa folijarnim dubrivom
neke god. povaljao kuruz kod nas ali je bio blize 2 m uspravio se bio onako kriv ali svi uspravni

Nazad
Vrh