Kukuruz 2015

Ma žičnjak njega muči , i ostali insekti . Za početak posij dobro zaštićeno insekticidom sjeme pa da vidiš koiko će ti biti ujednačeniji kukuruz . Dobra i ravna priprema se podrazumjeva i da sijačica ide 1. brzinom normalnom a ne drugom (539npr)

Praksa kaze da priprema reba da bude ispod setvenog sloja oko 5cm i manje da je tvrdo i da je svagde jednako tvrdo da ti ne vuce sejalicu i spartac kada radis . Taj setveni sloj je suv a ispod je vlazno ( velicina grudvica i nije toliko bitna mozda bolje da ih ima nego da je pesak koji pravi pokoricu ) . Priprema lakim spremacem na svezem oranju se radi tako sto ide jedan prohod a sledeci da " objasi " tockove da traktorski tockovi utabavaju seyveni sloj a pacije noge tek grebuckaju da zavuku trag . Kada je parc uradjena tako onda jos jednom preko svega preci vecom brzinom i to ti je oko 2.5 puta predena parcela . Teski spremaci i drljace su nesto drugo . Ovi nasi krntiluci od traktora treba da trose oko 3l po kj ako je vise nesto ne valja pa gledaj sta .

U to kada zabodes seme nice sve kao jedan . Sloj od tanjiranja je dubok i preko 10 cm koji je suv u roku od jedan dan a onda Kimi kace kisa .

Za zicare i ostlu gamad je jednostavno asov u ruke i kopanje 0.5x0.5x0.5m rupu i ceprkanje jel toga ima . Ako ima zna se mora insekticid . Seme mora biti tretirano ende . :ppozdrav:

Sve saveti od ljudi koji nisu radili zemlju ilovacu u brdu,jel cujete vi sebe,pa neradim ja poljoprivredu od juce pa da neznam sta je sta,koja potrosnja od 3 litre po jutru,gde to ima,kod mene treba bar 20 litara da spremim za setvu posle oranja,pa ovde se zemlja ne prosipa ni posle zimskog oranja,treba to peglati da se uradi.
Momo me iznenadjuje sa zicnjakom,pa ti kao da ne radis poljoprivredu,pa i vrapci na grani znaju da gde zicnjak jede tu kukurz ne nice ili se osusi,a kod mene su kukuruzi nejednake visine i porasta,malo citajte sta pisem.
Ja ocekivao savete u vezi djubrenja,izbora hibrida i slicno a svi se uvatili da sam nesposoban da orem,tanjiram i da smo svi u centralnoj Srbiji retardirani jer koristimo tanjirace.
Ako nemate neki konkretniji savet nemojte bezveze prosipati pamet.:ppozdrav:

Razmisli ti ipak da primenis neke stvari koje su ti preporucene, siguran sam da ce ti pomoci. Meni je dosta saveta odavde pomoglo. Neki ovde u kraju i dalje ne mogu da imaju dobar prinos jer zbog tvrdoglavosti nece da promene neke stvari u proizvodnji pocevsi od pripreme, djubrenja do izbora hibrida. A mogu da vide kod drugih proizvodjaca da su promene donele boljitak.

Ajde kazes spremac ne pomaze, ali tanjiranje u jesen posle oranja bi mozda mogao da probas. Ili rotodrljacu, ovde u nekim selima gde imaju zemlju u brdima dosta koriste rotodrljacu za pripremu. Nisam cuo da se zale.
Probaj neku manju parcelu sledece godine cisto kao neki svoj ogled pa makar potrosio mnogo vise goriva za nju ali ces ma kraju znati da li vredi tako raditi ili ne.
Mislim da vecini nije cilj da ti sole pamet vec da ti istinski pomognu :ppozdrav:

Evo za neverne Tome tj Mirke niz ovo brdo gura prazan spediter ukocen Ursus rucnom kada je malo vlazno ili ti rosa , a kad ides uz njeg na vrhu probije znoj . Zemlja se ne obradjuje kada je suvo nego kada je optimalne vlaznosti a ovo joj je uradio ovaj valjcic . Ovo je uzorana stara detelina posle onih majskih kisa .

Isto tako brdo sam preuzeo gde su ljudi pravili put vise godina pa sam je priveo kulturi i uzorao kako valja .

PS ovo je sve samo ne nastiman plug posto mi se zurilo i nije veliko nisam gubio vreme na stimanje . Jer ovo ce biti ugar tj nece biti useva ove godine radi cicenja i dubljeg oranja posto jedino tako mogu produbiti iz vise puta ...

Mirko ja nisam obrađivao vašu zemlju ali sam video slike iz oranja i verujem ti u ono što kažeš.Ima izbora hibrida za tvoj kraj ,sad ne znam koje seješ ali ja verujem da može i kod vas dobar rod ostvariti uz solidnu agrotehniku i dobar odabir hibrida.Vidim da su uglavnom saveti ljudi iz Vojvodine gde je pitoma zemlja i ta praksa uglavnom na brdovitim terenima gde si ti ne pije vodu.Mišljenja sam da vama u Srbiji trebaju jače mašine , traktori koji bi mogli vući teže priključke, teške drljače,tanjirače,diskosne sejalice itd...ali to je na žalost za vas i nas mahom ljudi sa malim posedima nemoguće.Poljoprivreda u Srbiji već godinama ne spada u razvojnu nego socijalnu kategoriju i uglavnom ljudi od nje beže kao đavo od krsta.Ovde ljudi kod nas iz prestiža kupuju traktore i mašine a realno nemaju potrebe za njima,samo da mi ih je videti kako bi se znojili u vašoj zemlji da testiramo malo izdržljivost i kvalitet istih.:ppozdrav:

pa i vrapci na grani znaju da gde zicnjak jede tu kukurz ne nice ili se osusi,a kod mene su kukuruzi nejednake visine i porasta,malo citajte sta pisem.

Ne mora da znači. Itekako žičari mogu da uspore rast niknutog kukuruza pa da on bude nejednak u porastu.

I kod mene ima nejednakog kukuruza, a baš se trudim da jednako i ravnomerno đubrim i sve ostalo radim. Dok sam farbao seme Furadanom toga gotovo da nije bilo, ali od kad mi je Furadan uleteo u oko ne koristim ga više i kukpujem seme tretirano insekticidom. Međutim ove godine je samo Sonido bio na raspolaganju i ponovo imam nejednakog kukuruza (doduše te razlike nisu velike)...

Mirko ja nisam obrađivao vašu zemlju ali sam video slike iz oranja i verujem ti u ono što kažeš.Ima izbora hibrida za tvoj kraj ,sad ne znam koje seješ ali ja verujem da može i kod vas dobar rod ostvariti uz solidnu agrotehniku i dobar odabir hibrida.Vidim da su uglavnom saveti ljudi iz Vojvodine gde je pitoma zemlja i ta praksa uglavnom na brdovitim terenima gde si ti ne pije vodu.Mišljenja sam da vama u Srbiji trebaju jače mašine , traktori koji bi mogli vući teže priključke, teške drljače,tanjirače,diskosne sejalice itd...ali to je na žalost za vas i nas mahom ljudi sa malim posedima nemoguće.Poljoprivreda u Srbiji već godinama ne spada u razvojnu nego socijalnu kategoriju i uglavnom ljudi od nje beže kao đavo od krsta.Ovde ljudi kod nas iz prestiža kupuju traktore i mašine a realno nemaju potrebe za njima,samo da mi ih je videti kako bi se znojili u vašoj zemlji da testiramo malo izdržljivost i kvalitet istih.:ppozdrav:
Bravo:ppozdrav:
Vec razmisljam o roto drljaci,neznam dali cu moci da je vucem sa 560 neku od dva metra jer imam njiva gde je dalekooo vece brdo od ovog sa Telnet-ove slike,a imam i prilicno ravnijih njiva do Macve.
Vec sam zapazio da su domaci hibridi prilicno losiji,naprimer ovaj Sygentin lucius koji sam tek posejao vec izlazi ponegde posle 4 dana,iznenadjujuca energija ali ima gde je bas suvo i tu nema leba,a pored imam nesto 434 samo 4 reda koji nije ni klicu pustio a isti dan sejano istom nodet sejalicom.
Definitivno cu da bacam 400-500kg NPK pod brazdu u jesen i samo AN ili UREA na prolece pa nek se kiseli zemlja koliko hoce.Smucila su mi se ova brdska djubriva koja su enormno skupa za kolicinu ponudjenog azota.

Danas dok sam tanjirao dodje komsija koji takodje ima 560 noviji tip,obilazio njive pa cuo da radim i dosao da me davi.Nije mu jasno kako ja tanjiram drugom direktnom i tanjiracom 28-com za skroz ukosenim tanjirima,ja mu lepo kazem,sedi pa probaj.Seo on i raspalio po njivi uzbrdo i nizbrdo,ko malo dete,a ja sav srecan samo kad sam nasao budulu da tanjira.Okrenuo nekoliko krugova i kaze"Jebote kod tebe kao da ima neki djavo u motoru,sta si mu radio":haha:
560 nasut pun rezervoar i uzorao tacno 1,5 hektar u komadu na dubinu(vidi sliku)i potrosio tacno 30 litara.Definitivno ovaj 560 je traktor za krupne radove jer u njima on jako malo trosi,u sitnim njivama i vozanju bezveze trosi duplo vise od 539,540,542 i slicni.
Ovaj plug 12 coli je za njega zajebancija,prvom ga nosi kao igracku,ne oseca,cak sam probao i drugom da teram ide ne oseca ali nisam nekako bezveze orati drugom direktnom.On je za kombinaciju 2x14 pa da zapinje,ovako nemam osecaj da vucem plug:osmeh:
TAKAV traktor da ne moze bar 2.2m na 5cm vuci ?? :osmeh:

Sve saveti od ljudi koji nisu radili zemlju ilovacu u brdu

Nije to do brda,nego si napisao da potrosis 30l na 1.5ha oranja sa 560 onda je jasno kakvo je to oranje,drugo pisao si da kupujes lanjsko seme ili cak preklanjsko,ko zna kakva je tu klijavost i energija klijanja.

Mirko ti bi u Ginisa mogao da udjes ako kukuruz nice za 4 dana.

Bravo:ppozdrav:
Vec razmisljam o roto drljaci,neznam dali cu moci da je vucem sa 560 neku od dva metra jer imam njiva gde je dalekooo vece brdo od ovog sa Telnet-ove slike,a imam i prilicno ravnijih njiva do Macve.
Vec sam zapazio da su domaci hibridi prilicno losiji,naprimer ovaj Sygentin lucius koji sam tek posejao vec izlazi ponegde posle 4 dana,iznenadjujuca energija ali ima gde je bas suvo i tu nema leba,a pored imam nesto 434 samo 4 reda koji nije ni klicu pustio a isti dan sejano istom nodet sejalicom.
Definitivno cu da bacam 400-500kg NPK pod brazdu u jesen i samo AN ili UREA na prolece pa nek se kiseli zemlja koliko hoce.Smucila su mi se ova brdska djubriva koja su enormno skupa za kolicinu ponudjenog azota.

Probaj da radis sa rotodrljačom, ja sam izuzetno zadovoljan radom sa istom u brdu a imam baš nezgodne uzbrdice na parcelama. Možeš sigurno sa 560 da goniš 2 metra. Pogledaj kako sam ja spremao za travu, veoma loše izmrzlo, bilo jako mokro kad je orano, užas živi ali RD to sasvim dovoljno usitni u samo jednom prolazu. Napominjem da sam išao što je pliće moguće, nagib je jako veliki i imam problem sa erozijom kada pada jaka kiša tako da sam radio maksimalno 5cm. Ove godine sam spremio za kukuruz sa njom i nicanje je veoma ujednačeno, dubina prireme je svuda ista jer RD gura dosta zemlje zbog daske (kao grejder ravna) a valjak je drži dubinu ujednačenom. Posebno mi se svidilo što ne vadi vlažnu zemlju i zaoranu kukuruzovinu kao spremač ili tanjirača. Za veliko brdo je dobra i freza (uzbrdo!) ali je vrlo opasna kad se ide nizbrdo jer hoće da gura traktor. RD se malo teže vuče (mislim na vuču, ne na pogon) ali bar ne pravi problem na nizbrdici.

Ja imam u planu da kupim setvospremac za Rakovicu, a ako ne budem zadovoljan, onda cu kupiti rotodrljacu. Dop...ilo mi vise da se tabam sa tanjiracom. Ali problem je sto ne stizu pare na sve strane. Ove godine umesto spremaca su kupljene gume jer su stare otisle nacisto. Setvu sam otarasio sa tanjiracom jer je bilo prolecno oranje. Jedna njiva je se veoma lose pripremila, dok sam ostale uradio veoma dobro. IMa pokoji busen, ali je ipak veoma dobro usitnjeno (bar za nase uslove):osmeh:

Zombie 666 kolika ti je potrošnja po ha sa rotodrljčom u toj kombinaciji sa 7045 ? Inače odličan posao, eto Mirku rešenja:osmeh:

Zombie 666 kolika ti je potrošnja po ha sa rotodrljčom u toj kombinaciji sa 7045 ? Inače odličan posao, eto Mirku rešenja:osmeh:

Ne znam potrošnju, nikad je ne mjerim. Nemam mnogo zemlje, gotovo sve je brdovito i teška zemlja tako da mi je jedino važno da sve bude uradjeno kako treba, o potrošnji nema ni smisla da razmišljam.

I ja mislim d aje neka pogonjena mašina rješenje za njegove probleme sa pripremom zemlje. Freza ili RD ali obje imaju mane i prednosti. Ja imam oboje, doduše freza je mala, 165cm i radim sa IMT 539 sa njom ali RD bolje odradi posao na istoj dubini i istim parcelama.

Rijetko kad se pokajem što sam nešto napisao , al evo sad se kajem . Ništa ti Mirko onda traži hibride koji ujednačeno niču , ja neznam koji su to pa neću više pokušavati pomoći .

Dostigao moju visinu oko 170cm.
9j0ls5.jpg
14sikuq.jpg

Nazad
Vrh