Kukuruz 2015

Za "NA" da ne bude da lazem,Lucius 5.dan
14cva76.jpg
2wc2mav.jpg

Za sad oko 50% izaslo,za ostatak treba kise.

- - - - - - - - - -

E sad evo komsijske njive,vec sam postavljao ovu sliku na koju su svi komentarisali da je suludo sejati kukuruz u ovakvu pripremu i da tu nece biti nista,sliku opet postavljam,slikano popreko na redove
4qgzzd.jpg

a evo kako to sad izgleda,veceras slikano,mislim da je sklop 90%
1zyzuiv.jpg

- - - - - - - - - -

Opet ista njiva,Moje oranje desno,komsijino levo,sejano u beton zapeklo i eto sta je nakraju bilo sa pripremom uz pomoc 533 i tanjirace.
fmmc1g.jpg

- - - - - - - - - -

Za sve ja imam sacuvane fotke,tako da nema da brinete,sva dokumentacija aktivna:osmeh:

Ovde je Freza ili RD majka.Bez ljutnje ali ako hoćeš da kvalitetno uradiš mora biti imkvalitetan alat.
I ja sam (prvi put) u proleće koristio tanjiraću na nekim parcelema gde je ležala voda ali posle toga obavezno RD.Znam da košta ali nema izbora.

RWA, nisam upisao sortu uglavnom to sam sjeme dobio gratis. Navodno ide za ljudsku ishranu za Italiji (žganjci) i to se nešto bolje kod njih plaća. Za svinje kažu da ga jedu ko lude

20150612_110438_zpsgfapt44p.jpg

To ne znam predpostavljam da je tamo gde je u mono.Jedan covek sve preseva sve popadalo.Tek ce biti cirkus.Prosla godina sa padavinama je bila dobar preduslov za nju kao i blaga zima,seme bez zastite,ili stari poncho koji gubi insekticidnost 6 meseci nakon tretiranja-nanosenja.

Ti ako imas negde u monokulturi idi na vreme pozabadaj pritke i vezi ga da ne popada ako pirne neki vetar...:haha:

E ljudi moji, ovo će biti godina insekata i bolesti, a tek je počelo. Juče bio špartao i prvo mi se čini kao da sam podkačio kukuruz, ali mi se i učinilo kao da nešto nije u redu, mene kad krene- krene. Biljku sam iščupao sa lakoćom, i imao sam šta da vidim:
Larva uhvaćena na delu

Ovako izgleda kukuruz, nema šanse da ostane na nogama do kraja utakmice kad je već u ovom stadijumu zaražen

A ovo je uradila pipa, prskao sam Lebaycidom, ali te prve vrste nisam mogao da sačuvam. Ima i iza ovog brdašca slična slika i to skroz do kraja duži. Da nisam video svojim očima da je pipa, ja bih bio uveren da mi je komšija isprskao kukuruz.

Ako gledaš sa kraja njive, ništa čudno se ne dešava, a kako sam dalje špartao, sve sam više hteo da izađem, ostavim sve i odem kući. Mnogo mi je bolje bilo dok nisam zagledavao toliko.

Sve ove slike su sa jedne njive, blago njoj.

Jeste slobo, tretirao. To je parcela 3.5 k.j. i samo tu sam kupio 5 vreća Po725 jer je njiva malo daleko za ove što skupljaju kukuruze pa ima vremena da se spusti vlaga, među poslednje skidam. Seme sam ja tretirao, 3 vreće u mešalicu i prema kilaži. Al baš to nisam napisao, ali da uzmem ovo što sam napisao Po412 - Pioneer Po412 tretirano seme sa F [SUB]2/3[/SUB] + Prestige [SUB]1/3 [/SUB]– 200ml +150ml na 3#. F je Furadan, što mi ostalo od lane, a mislim da je slično tretiran i ovaj.

Mi imamo možda dva ili tri jutra kukuruza gde je bio i prosle godine ali je sve ok. Uglavnom se gleda da svake godine bude nešto drugo posejano.

malo pre sam se vratio sa obilaska,nema kukuruza u monokulturi koji nije potkacen,stete ce biti ogromne pogotovo ako ne bude kise.

Dosao sa obilaska tik pre pljuska. Nisam primetio da ima stete od dijabrotike. Na toj njivi je kukuruz od 7 godina bio 6 puta. 2009-2012 kuk, 2013 psenica, 2014 i 2015 kuk.

Nazad
Vrh