Kukuruz 2015

Mozda ja u necem gresim ali ja u svom radnom veku nisam uspeo da imam kukuruze da su ravni kao kod vas,mislim po visini od pocetka do kraja porasta,vidim kod komsija isto uvek kukuruzi kao pod konac,kod mene je uvek kukuruz kao svet na vasaru,ima ga i metar visine i 20cm:osmeh:

Burazer okinuo jednu juče. ZP 555, špartanje i prihrana AN-om u količini od oko 110 kg/kj. Danas pala odlična kiša! :bravo:

11428962_464744763691616_1895744391_n.jpg

Pa celo selo tanjira i ima kukuruz kao pod konac.Retko ko ima setvospremac,to se kod nas u nasem tipu zemlje jako tesko vuce.
Mislim da ja negde gresim,ali neznam gde.

Probaj setvospremač ali nemoj da ga sprcaš u zemlju do gredelja već na dubinu setve.Dešava se ne tako retko da zimska oranja ne izmrznu dovoljno i nikada mi nije palo na pamet da u prolećnu pred setvenu pripremu idem sa tanjiračom jer tu sreće nema.

Ja sam ove godine probao setvospremac jer ga kupio burazer,2,2 metra pa je nakraju tanjirao za setvu.Ako imam naftnu busotinu to bi nekako moglo.Uzbrdo 560 dusa u nosu,traktor gori,zapalenje masine,treca spora na dubinu 8-10cm a odrajuje posao da mora bar dva prohoda jer nemoze da usitni zemlju vec samo razbaca busenje na sve strane.Mozda u vasoj zemlji koja znam kakva je veoma dobro,kad umrzne dodje kao pesak.Kod nas nije bas tako,mora da se sece da bi se usitnilo.

Posle oranja u jesen prodji jednom tanjiracom da je usitnis i sigurno ce bolje izmrznuti do proleca.Posle u prolece pred setvu jedan prohod setvospremacem i odma setva ako znas da je takva zemlja da se brzo susi.

NS 6140 setva 30. april. OPrskan, oparan i malko folijarno prihranjen ureom. Sada je sve u rukama prirode.

Dubina setvospremiranja u fulu 5cm :ppozdrav:
E voleo bi da te vidim u mom 560 i setvospremacu 2,2,ali ja da te snimam dok setvospremiras i da okacim snimak ovde.:haha:Ja nemogu uzbrdo da izvucem ni tih 5cm,mogu trecom sporom a to je znas kakav posao,samo zemlja prolazi kroz spremac kao proliv.Ali zato nizbrdo idem kao tajfun:osmeh:
Setvospremac je alatka koja se daleko teze vuce od OLT tanjirace,a posto ja nemam traktor od 200 konja i visak goriva moram da radim sa tanjiracom kao i svi moji zemljaci.

Ja sam nezadovoljan samo sto vama u ravnici je tesko objasniti da je setvospremac u brdu promasena investicija.
I na moje pitanje gde ja gresim da su mi kukuruzi uvek nejednake visine svi se uvatili spremaca,kao da kod mene svi pripremaju spremacem,rade ljudi tanjiracama i imaju kukuruz ravan kao pod konac.Ja postajem svestan da pravim velike greske koje pokusavam da ispravim ali mi neide od ruke.Negde debelo gresim zadnjih 100 godina iako sam probao sve varijante za koje znam i koje sam cuo.
Ajd Pozdrav,da ne tupimo dalje o ovoj glupoj zapocetoj temi:ppozdrav:

Ako ćeš i ti kao i ostali,onda samo gas i tanjiraj
Da sam na tvom mestuu,potanjirao bi ujesen oranje,a u proleće setvospremač na dubinu koju može vući 1.BH
A mislim da znam zašto nemože uzbrdo,previše skraćen toplink,i vuče u dubinu .... zato kažem,sve se može kad se hoće .... ali tanjirača u proleće ... ZABORAVI
DA,i ulagači na sejalici oštri i neboj se :ppozdrav:

Ja sam nezadovoljan samo sto vama u ravnici je tesko objasniti da je setvospremac u brdu promasena investicija.
I na moje pitanje gde ja gresim da su mi kukuruzi uvek nejednake visine svi se uvatili spremaca,kao da kod mene svi pripremaju spremacem,rade ljudi tanjiracama i imaju kukuruz ravan kao pod konac.Ja postajem svestan da pravim velike greske koje pokusavam da ispravim ali mi neide od ruke.Negde debelo gresim zadnjih 100 godina iako sam probao sve varijante za koje znam i koje sam cuo.
Ajd Pozdrav,da ne tupimo dalje o ovoj glupoj zapocetoj temi:ppozdrav:
Ostaje da se batali poljoprivreda, pa da se okrenemo politici ili nocnom bravarstvu:haha::haha:. Tamo ima dosta vise prihoda uz mnogo manje rashode:sjasi:.

Pripremis plitko pa nemas dobar setveni sloj. Deo semena ti bude u suvom koje posle ceka kisu za nicanje. Kad krenes sejalicom nije lose nekada sici sa traktora da vidis na kojoj dubini je seme i u kakvim uslovima.

Nazad
Vrh