Kukuruz 2015

Momo, na koju dubinu bi trebalo? Imam jednu parcelu koju nisam stigao uzorati jesenas pa me interesuje da li je bolje da u prolece zaorem djubrivo (15-15-15) ili da ide pod tanjiracu, a takodje imam opciju da jedan deo dam sa setvom u deponatoru...

Nemoj ni zaoravati niti pod tanjiraču . Nije černozem kod tebe . Prije sjetve pod tanjiraču ili spremač ako već imaš mogućnosti jedino azotno , ureu ,an ili kan a npk samo u sijačicu . Idealno bi bilo da je dublje od sjemena 5cm , al uglavnom što može sijača dublje da stavi djubrivo to bolje . Nezaboravi prihranu kanom ili anom kolko više to bolje , ako si u mogućnosti 2 prihrane popola to bolje . Mani se razbacivanja NPK .
Eto probaj negdje pola parcele razbaciti ili zaorati npk a pola u sijačicu i prihrana pa uporedi .

Pojedini Zp se kod njih znači dobro pokazali. Meni nije logično da se takvi prinosi mogu postići sa samo 250kg recimo UREE po hektaru al eto to mora da je jako kvalitetna zemlja .
Momo ,ove godine je sve iz zemlje iskoristeno pa i akumulacije iz prethodnih godina.Ja sam prosle godine hteo da razbacim 150 kg urea-e po kj ali me je agronom iz PSS a posavetovao da je ,posle 100kg 15-15-15 sasvim dovoljno 120 kg i sve vise od toga da je bacanje para. Poslusao sam ga i bio je u pravu.Prinosi su bili odlicni,oko 550kg/kj u JUSU.Ove godine preporucuje da idem sa istom kolicinom UREA-e stim da na parcele gde ide kukuruz na kukuruz smanjim dozu na 100kg/kj.
Inace ,iz mog iskustva ,nasi hibridi ,ako se bere u klipu,ne zaostaju u prinosima za drugim ali u normalnim godinama sporo otpustaju vlagu.

Momo ,ove godine je sve iz zemlje iskoristeno pa i akumulacije iz prethodnih godina.Ja sam prosle godine hteo da razbacim 150 kg urea-e po kj ali me je agronom iz PSS a posavetovao da je ,posle 100kg 15-15-15 sasvim dovoljno 120 kg i sve vise od toga da je bacanje para. Poslusao sam ga i bio je u pravu.Prinosi su bili odlicni,oko 550kg/kj u JUSU.Ove godine preporucuje da idem sa istom kolicinom UREA-e stim da na parcele gde ide kukuruz na kukuruz smanjim dozu na 100kg/kj.
Inace ,iz mog iskustva ,nasi hibridi ,ako se bere u klipu,ne zaostaju u prinosima za drugim ali u normalnim godinama sporo otpustaju vlagu.

To je prinos sedi i plači,a ne odličan :haha:

Shale koji hibrid Caussade nameravas posejati i dali si jos posejao njihove hibride kukuruza? Ja bi probao Gasti ove godine na jednoj dobroj parceli od 3 kj. Kazu da seme direktno iz Francuzke dolazi!

[TABLE="width: 687"]
[TR]
[TD]
gasti1.jpg

- ZUBAN
- HIBRID ZA KLIP I ZRNO
- VISOK RODAN SREDNJE KASNI HIBRID
- VISOK POTENCIJAL ZA PRINOS I
ODLIČAN KVALITET ZRNA
- VISOKO ADIPTIBILAN NA SUŠU I
STRESNE USLOVE
- OTPORAN NA POLEGANJE
- OTPUŠTANJE VAGE NA JESEN U PROSEKU
- PREPORUKA ZA SETVU 72-74000 BILJAKA/ha
- RAZMAK U REDU 19.5-20 cm[/TD]
[TD]
gasti2.jpg

gasti4.jpg
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Al papir sve trpi.

Prinose iz ogleda priznajem samo kad ih postavi PSS, a ovi gornji po mom skromnom mišljenju su nemogući.

Nemoj ni zaoravati niti pod tanjiraču . Nije černozem kod tebe . Prije sjetve pod tanjiraču ili spremač ako već imaš mogućnosti jedino azotno , ureu ,an ili kan a npk samo u sijačicu . Idealno bi bilo da je dublje od sjemena 5cm , al uglavnom što može sijača dublje da stavi djubrivo to bolje . Nezaboravi prihranu kanom ili anom kolko više to bolje , ako si u mogućnosti 2 prihrane popola to bolje . Mani se razbacivanja NPK .
Eto probaj negdje pola parcele razbaciti ili zaorati npk a pola u sijačicu i prihrana pa uporedi .
O.K. ici ce u sijac, ali on ne moze da baci vise od 250kg/ha a ja bih ipak dao malo vise NPK pa mi reci kako je najbolje taj deo da se baci, prihrana ce ici dvokratno sa kan-om. Ako te ne mrzi napisi koje osnovne agrotehnicke mere treba primeniti na zemljistu 4-5 klase...

Tacno tako.Hvala .Treba da pise 5500.

- - - - - - - - - -

Reko ti da gdje je kukuruz na kukuruz smanjiš azot ??
Jeste.
Sa tim preporukama se krenulo posle one susne 2012 jer je tada urea bila kontraproduktivna pa verovatno se smanjuje rizik a prinosi budu solidni.
Ja koliko vidim sa savetovanja da psenici treba vise azota vec kukuruzu.
Vecina koja se hvali velikim prinosima na psenicu ide 200kg npk i 200 kg urea po kj.
Mozda su im prinosi dobri ali za profit sa tim investicijama nisam siguran.

- - - - - - - - - -

Najbitnije je da se u ogledu ne pominje vlaga.Mozda ako se svede na JUS ,kada znamo kako se ogledi finansiraju,i nisu preterani

Sto se Amerike tice, imajte na umu da je kod njih u kukuruznom pojasu prosecna kolicina padavina oko 1000l/m2, a kod nas 630l/m2. To sto su GMO ne znaci nista ili procenat veceg prinosa je svega par procenata veci, a moze da bude i manji.

Imaju i TwinRow tehnologiju setve,koja navodno podize prinos 10-30%,kod nas takvu sejalicu ima Titan Machinery i voleo bih da vidim neka njihova ogledna polja ako imaju ili usluznu setvu.

Nazad
Vrh