Kukuruz 2015

Nedeljko drago mi je da se sve razrešilo. Nažalost našoj firmi je naneta poprilična šteta, zbog ako mogu da napišem brzoplete reakcije, postavljanja videa i puštanja cele stvari u javnost, a da pre toga nije uspostavljen kontakt sa Institutom. Drago mi je da si sačuvao vreće i da je na osnovu toga skinuta krivica sa Instituta.
Ne znam koliko si na institutu, ali evo i ja cu izneti jedan problem koji se sasvim korektno resio. Pre mozda 15tak godina imao sam problem sa NS501. Poneo krezub klip. Sreca sacuvao sam deklaracije prijavio i posle par dana su mi bili Jockovic i jos jedan covek koji je sad u penziji. Korektno smo razgovarali, kasnije su mi bili Goran Bekavac I Sloboda Radojcic da bi utvrdili konacnu stetu. U medjuvremenu me je zvao Jockovic i rekao da je njihova greska tj u semenu. Procenili su stetu dogovorili smo se o nacinu nadoknade i sve se dobro zavrsilo. Sa Djordjem Jockovicem i dan danas stanem popricam bilo kod nas u Kikindi na prezentacijama ili u NS na danima polja. Iako vise nije upravnik instituta za kukuruz covek se nista nije promenio, uvek spreman za savet i razgovor.

Momci kako stojimo sa diabroticom ove godine, kod mene se poljavila steta , na kukuruzima gde je druga godina, sutra stavljamo aplikator pa zemljisni insekticid.....imam nekih 10 tak jutara takvog kukuruza pa mora se nesto preduzeti!! :ideja:

Kod nas soja jako slabo uspeva, a imam parcele blizu sela gde nemoze suncokret, plodored se postuje ali mora se napraviti izuzetak....nazalost!

b8tv0z.jpg
16gbuww.jpg
NS6102 ošpartan pre 3 dana glavni izvođači imt 540 olt kk2 i moja malenkost , prva slika je danas slikano posle špartanja dobio prihranu rasipačem u redove

Njiva mog drugara,odmah do moje na kojoj je juce posejan Lucijus.Evo ovako,45 dana od setve,zimsko oranje,dobio 400kg NPK u startu na ovih 70 ari,ja mu prskao od korovi pre nicanja Rezon+Telus i evo ga,gura kao lud:haha:
ZP 606

Dukej biće to u redu.2013 godine grad mi je ošišao parcelu kukuruza toliko da su ostala samo 2 gornja lista.Na kraju je dao sasvim pristojan rod.

Možda se to na slikama ne vidi, ali on je bio meni do struka. Ne znam koliko je listova imao, ali kad sam npr. brojao listove na odraslom kukuruzu, on nije ima veći broj nego što ih ima npr. u ovoj fazi. Uvek sam mislio da kukuruz u ovoj fazi ne dobija nove listove već samo da raste u visinu, tj. povećava se stablo između listova. Ako će dobiti nove listove onda je super, ali ne znam koliko još on može da napravi novih listova. Ako ime neko učeniji iz ove oblasti neka pojasni...

Dukej el si ga osigurao?

- - - - - - - - - -

Evo jedna moja parcela bese mi zanimljivo pa ajd da shkljocnem.Na prvoj slici vidimo kako Bonaca odradjuje extra posao sa divljom kupinom ili ti Ostrugom kako je kod nas zovu,a na drugoj slici ista parcela vidimo napad zicnjaka.Parcela je bila luceruste koje se pretvorilo u livadu koja je razorana i posejan kukuruz P9241 netretiran jer se nisam nadao zicnjaku.No par gamadi sam izvadio iz zemlje.Tako da kod mene u daljoj proizvodnji obavezno ide tretiranje ili tretirano seme a,i drugom bin preporucio.
09062015524.jpg
09062015523.jpg

Dukej, ne brini, oporaviće se (sem onih biljaka koje su polomljene u korenu). Evo kako je izgledao kukuruz prošle godine, 10 dana nakon grada. Još je ovaj kukuruz bio i plavljen, u maju. Pa je lepo rodio na kraju. Tvrd je kukuruz biljka čudnovata. :haha:

Nazad
Vrh