Kukuruz 2015

Pa naravno da se desava kad ima vecih korova.To je vrlo retko i eventualno kad ne uspe negde prskanje.Kod mene trska zna da pravi problem.Jednostavno je motika odsece i ona se popreci izmedju dva S-a i savija gajenu kulturu.U velikoj vecini slucajeva nema tu stete.
Ja sam juce oprskao jedan kukuruz sa Monsun Active radi probe.Trebao sam parati ali po nagovoru drugara koji mi je dao to sredstvo ostavicu tako isprskano.Kukuruz je 8-9 listova a njiva propisno cista.Ima malo sirka i muvara koji su sad nikli i na par mesta pirevine.

Koji pilot,to nikad nisam koristio..
Za dobrog šofera u kabini pilot ne treba ni u kakvom slučaju..
6fsjo1.jpg

Piloti neka budu u avionima..:bravo:

Da ali kad nemas pilota, ne mozes motike da podesis tik do reda. Kod nas ima minimalno prostora do reda useva, i bez pilota bi nemoguce bilo terati, jer i najmanja korekcija volanom odmah bi sekao.
U mnogome zavisi koje su motike u pitanju, špartači koji imaju S opruge kod nas svi rade bez pilota ali to špartanje po mom mišljenju i nije neko rešenje ako je zakorovljena njiva jer većinu trave zagrne koja posle izvesnog vremena ponovo ugleda svetlost dana i postaje konkurencija usevu.

Nema sanse da se ide tik do reda, a da se ima ucinak. To bi bilo svega par jutara na dan. Realno 10-ak cm od same biljke je vec na granici, ako se ide na kakav takav ucinak. Onaj ko ima par jutara da radi on moze sebi dozvoliti taj luksuz, ali u suprotnom od toga nema nista.

Baća Mićo to je tačna konstatacija ali postoji rešenje za taj problem a to je ugradnja samooštrećih motičica na S opruge jer one koje dođu sa kultivatorom nisu nikakvog kvaliteta+tupe da možeš jašiti na njima a materijal toliko pokoran da ih možeš oštriti na svakom kraju njive i normalno da ne potsecaju i ne seku korove kako treba.

Kod mene su moticice na oko 5-8 cm od reda.Inace nzm kako kod drugih ,ali ja ne podrivam spartacem,pogotovo zadnje moticice,idu tek ispod povrsine zemlje,dovoljno da saseku korove i nista vise.Govorim o obicnim motikama,ne S opruge.

ne prvoj slici je balasko a na drugoj aquamax 9903 i malo niže do pšenice pionir Y12

Nismo ko ovi iz MC-ompanija iz Budisave pa da uradimo 35 kj ali uspemo uraditi 20 i nešto sitno kj za dan nas trojica u glavnim ulogama ,Zetor 4511 pozajmljen iz voćarskog dela gazdinstva zbog erkondišna(kabina skinuta) ,IMT 4 reda i moja malenkost.Korove smo eliminisali hemijom tako da radimo kultivaciju.Razmak između baterija je 25cm tj oko 12,5 cm od kukuruza,ne vidim potrebu da se ide tik uz kukuruz baš zbog korena .Na slici je kukuruz poslednji sejan kada se voda povukla sa dela parcele od đubriva dobio super start 15 kg po kj,seme prošlogodišnje ,tretirano ali ga malo klijavost zeza,prskan,pik+ siran 1/2 doze kada su nikli korovi,sada za jedno 10-tak dana opet špartač ali zagrtanje+ An.
20150604112924.jpg

20150604112938.jpg

Nakon više godina ove godine imam kws pokuse umjesto osječkog zbog nekih promjena na institutu ali nagodinu mislim da ću opet imati i osiječke

Slikano juce

Raiffeisen Ulyxxe
rf-uliks.jpg

AS 54
5444.jpg

Imam jednu malo slabiju parcelu, da li je bolje uraditi prihranu preko lista (Urea ili nesto drugo) ili KAN uz spartanje ??

Za 17 sati kultiviranja uradio sam oko 29 ha u jednoj tabli.Cetvororedni IMT sa IMT 539, II brza na 1600-1800 obrtaja.To nisam mogao dok nisam stavio dve zadnje S motike.

Nazad
Vrh