Kukuruz 2015

данас један стручњак прича да је у централној србији обавезно ђубрење уз сејалицу,npk,три пута већа искоришћеност него разастирање на целој површини,наравно на киселим земљиштима.

kod mene ima njiva od 100 ha radi gu lazar blace. djubre stavlja kad seje u depozitore i 2 puta sprema pa seje

Sta predlazete pri kultiviranju da se baci od djubriva kan an san ??? ima li neki eurofertil sto moze da se baci pri kultiviranju posto je godina kakva je bara koliko hoces dosta ostalo i neposejano nisam hteo da stvaram veresiju za gotove pare pa niasm bacio grama djubriva predsetveno

данас један стручњак прича да је у централној србији обавезно ђубрење уз сејалицу,npk,три пута већа искоришћеност него разастирање на целој површини,наравно на киселим земљиштима.
Da li je to bilo danas u nekoj emisiji o poljoprivredi? Hteo bih da cujem malo opsirnije,pa zato pitam :ppozdrav:

dsc0048.jpg
[/IMG]
dsc0049.jpg
[/IMG]

Slobo, da ti znaš kako kod mene u Centralnoj Srbiji koriste to što imaju depozitore za djubre, tako da uslužna setva sa bacanjem djubriva depozitorima ide 80-90 din po aru, možda je negde malo manje, ali kod mene u selu se razbiše ljudi od para... Još kad čujem da ljudi bacaju ureu u depozitore, mene hvata grč na licu..

Ja sam zadnjih nekoliko godina zaoravao 400 kg/ha 8:16:24 i 100 kg/ha MAP-a. Prihrana je bila kroz kultivator sa 100-120 kg/ha čistog azota. Odgovorno tvrdim da sam imao lošije rezultate nego komšija koji zajedno sa setvom, depozitorima, baca 300 kg/ha 15:15:15 i sličnu količinu azota u prihrani. Ove godine nisam ništa zaoravao, već sam ponovo namontirao depozitore i bacio 400 kg/ha 15:15:15, tako da ostaje da vidim kakvi će biti rezultati.

I kakvi su ti prosečni prinosi sa tom količinom đubriva?Trebao bi biti rekorder sa 600+kg đubriva po ha.

Ako je koristio Azohemov 8:16:24 ili sličan, nije ni čudo što su rezultati izostali . . .
Ma kakav Azohem. Kupovao sam Fertil a posle Eliksir Zorka kad su počeli sa proizvodnjom. Nema tu neke računice, nego bilo para pa smo uvek išli sa ful agrotehnikom.
Nije ovde reč o računici već o tome da kiselo zemljište može da pojede mnogo đubriva bez nekih vidljivih rezultata. O ovome je ranijih godina pisao član Momošarić a čini mi se i Dragan18 ali ja nisam obraćao pažnju.

I kakvi su ti prosečni prinosi sa tom količinom đubriva?Trebao bi biti rekorder sa 600+kg đubriva po ha.
I ja sam bacio kroz sejalicu 300kg NPK i bacam jos 300-400kg KAN-a kroz spartanje.To je ovde standard za neki solidan prinos koji je daleko ispod 10 tona zrna po hektaru.Ovde su troskovi setve i obrade daleko veci nego u ravnici i vojvodini.Sta da radimo,sta je tu je,snalazimo se,trazi se jeftinija hemija,djubrivo,seme....mora se nekako obraditi....

Nazad
Vrh