Kukuruz 2015

Do sada sam gledao sajt NS Semena i zanima me jedna stvar, da mi neko pojasni:

Posto kupujem definitivno rano seme kukuruza, da na vreme posejem na jesen psenicu, da li su im semena iz grupe FAO 400 poredjana od najstarijeg ka najnovijem hibridu, npr da je NS 444 najstariji, a NS 4051 najnoviji hibrid?

Da li oni trpe prskanje Bayer preparatima Adengo i slicno?

HVALA svima

PS Beli domaci kukuruz cime da zastitim pre sadnje?

Poslednja izmena:
Rtv.rs:

[h=1]За сетву кукуруза 60.000 динара по хектару[/h]СРЕМСКА МИТРОВИЦА - У атару Сремске Митровице предсетвена припрема земљишта је завршена. Ратари још чекају да се земља просуши, како би могли да тракторима уђу у бразде и отпочну сетву кукуруза. Што се тиче сетве репе, она је у том делу Срема завршена половином марта.

Иако је прошла година била лоша за произвођаче шећерне репе, део пољопривредника ипак није одустао од сетве те индустријске културе. Подсетимо се, прошле године је под слатким кореном било између 60 и 70.000 хектара, а принос је био најбољи у последњих неколико година. Ипак, након подвлачења црте, паори нису били задовољни, пре свега због непоштовања уговора од стране шећерана, јер сматрају да су материјално оштећени.
poljoprivreda-prolecni-radovi-poljoprivredni-sejanje-setva-tanjug-jaroslav-pap-jpg_660x330.jpg
Танјуг (Јарослав Пап)

Искуство ипак говори да пољопривредници једне године зараде, а друге послују са губитком. Тиме се руководе они који не одустају од сетве слатког корена.
Марко Вуколић пољопривредник из Сремске Митровице каже да су посејали шећерну репу на 30 јутара. Производњу нису уговорили ни са једном шећераном јер је цена ниска. Како каже Марко чекаће да цена буде већа са надом да ће у току године уговорити производњу са шећераном.
Оранице су у овом делу Срема спремне за сетву кукуруза али и соје, једне од уљарица која се може наћи у сетвеној структури овдашњих ратара.
Процењује се да ће ове године сетва кукуруза пољопривреднике коштати око 60.000 динара по хектару, док за сетву соје треба издвојити око 57.000 динара, исто колико, према подацима Привредне коморе Војводине, треба и за сетву једног хектара слатког корена.

Sije li neko AgriMax hibride,imam povoljnu ponudu ali ovde nisu bas nesto zastupljeni pa molim za koji komentar...

Poslednja izmena:
Ako je takvo seme kao što su meni ponudili,zaobidji ga. U jednoj zadruzi me prodavačica pita: Je l' te zanima možda seme Agri max kukuruza? Imamo ga povoljno. Tek će ti druga nemoj njemu nuditi,ustvari nemoj ga nikom nuditi jer su nam stigli rezultati ispitivanja i nisu dobri.... Jako slaba energija kao i klijavost.

Trebace mi oko 36 pakovanja po 25000,u svakom slucaju uzecu par vrecica cisto iz radoznalosti a mislio sam mnogo vise jer su mi dali gnojivo na odgodjeno placanje a tako mi nude i sjeme i sve ostalo.

P.s. Prosle godine nisam bio zadovoljan sa nicanjem zp 434 hibrida.

Ja cu ove godine sejati:
ZP 427 i 600
AS 44,54 i 57
Nijedan od ovih hibrida nisam dosad sejao.Posto planiram skidanje u zrnu,odluka je zbog toga pala na ove hibride.

Ocigledno ce setva drasticno kasniti ove godine,zbog nestabilnih temperatura i velike vlaznosti pre 15 maja cisto sumljam da ce neko sejati kukuruz,bar kod mene tako da ce FAO 300,400 i maksimum 500 biti najprikladniji,e sad kod mene 90% nezna sta znaci FAO grupa pa ce svi gledati na cenu,finansijski momenat je presudni faktor:osmeh:

Ocigledno ce setva drasticno kasniti ove godine,zbog nestabilnih temperatura i velike vlaznosti pre 15 maja cisto sumljam da ce neko sejati kukuruz,bar kod mene tako da ce FAO 300,400 i maksimum 500 biti najprikladniji,e sad kod mene 90% nezna sta znaci FAO grupa pa ce svi gledati na cenu,finansijski momenat je presudni faktor:osmeh:
Mi planirali da posejemo oko Vaskrsa, ali ipak ce biti o i posle Djurdjevdana:haha:

gledam prognozu i pocinjem da se brinem,ja uzeo sve fao 500 i 600,ako ovako nastavi bit ce super.

Nazad
Vrh