Kukuruz 2015

Kos nas nide urea, kiselo je zemljiste. Jacu sa MAP-om i kanom. Planiram 150 map-a i 200kg kan-a po ha.

ja sam zaorao 15;15;15 jesenas,sad cu ovih dana da bacim 250 kg uree po ha,pa sta mu bog da.

- - - - - - - - - -

i resio sam, za brnje u klipu kws konsens,korimbos i ns zenit i 6030

Koliko Map-a bi trebalo da se baci po ha? Znam daje trebalo da ga jesenas zaorem, ali sta je tu je.
Da li ce imati efekta da ga bacim sada?

Ako vec moras u prolece da bacis kompleksno djubrivo uradi neko jarino, jer je u njemu fosfor u drugom obliku i brze prodire kroz zemlju. MAP samo u jesen u prolece gotovo da nema efekta te godine.

tebalo bi neku zemlju u arendu da uzmem,nije ni izorana,prlozila prosle godine a mislio bih silazni kukuruz da bacim pa kako da bacim vestak,map nema efekta a jare kod nas nema za leka nigde u okolini,ne znam za meter komerc u somboru.? samo ureu pod plug ako uspem da se dogovorim sa zenom?

Ja u sijačicu za kukuruz koristim Yara 16-27-7 ili 8-24-24 , u dozi negdje oko 170-200kg/ha , inače ništa drugo ni ne koristim od osnovnog , kasnije prihrana obavezno .Sadrže i mikroelemente Zn, B, Fe,Mg ... Cijena tih djubriva ovde je oko 700-750e /t . Yarin 15:15:15 je ovde oko 480-500e /t.

au brate, skupo to,naspram ostalih bas dize cenu ulaganja, bit ce uree i u sejacicu jos nesto i folijarna posle .bacio bi i jaru samo da je nadjem negde na lageru.

Pricaju neki koji koriste Yarina djubriva da kad se preracuna koliko dobijes sa Yarom i koliko potrosis para na osnovno djubrivo u jesen i azotno u prolece, Yara je dosta isplativija. Nisam probao, ali planiram u buducnosti.

najgore kod nas je to sto niko nece da ga uzme kada mu kazu cenu pa ga ni ne uzimaju u apotekama , zadrugama itd,tako da neko ko bi i hteo ne moze.

Pa u tome i jeste problem, jer mi svi vidimo koliko novca treba da damo odjednom pa nam nije bas svejedno. Narocito ko placa u kesu.

ja placam u kesu,rod 2012 nisam dinara video,otisao u zadrugu,uzo na paritet sreca, i njima predam i nema pare, stavili su sve pare u dzep i nikomni dinara nisu dali.

Ja u sijačicu za kukuruz koristim Yara 16-27-7 ili 8-24-24 , u dozi negdje oko 170-200kg/ha , inače ništa drugo ni ne koristim od osnovnog , kasnije prihrana obavezno .Sadrže i mikroelemente Zn, B, Fe,Mg ... Cijena tih djubriva ovde je oko 700-750e /t . Yarin 15:15:15 je ovde oko 480-500e /t.

Momo, ko u Bosni uvozi yara djubriva? Ako neko od forumasa zna gdje u Bijeljini ima da se kupe bio bih zahvalan, posto ih u mom kraju nema uopste!?

uzeo konsens,korimbos,zenit i 6030,njive su jedna naspram druge,deli ih letnji put pa cemo da napravimo test.

Baci sad, i zatvori brazdu, ili ako si vec zatvorio, onda baci pre setve (napr. 2-3 nedelje pre setve), pa pripremi za setvu. Nemoj posle, bolje ureu inkorporirati.

Danas stigao DKC 5276 i Gasti. Sutra ili u Ponedeljak stize 9911. Svo seme je ovogodisnje. Ovo je izbor za ovu godinu s tim da po prvi put sejem za probu Gasti i 9911. Na jednoj parceli od 4 kj mali ogled ovih hibrida da bi video kako ce se pokazati u odnosu na 5276 koji je provereno odlican.

Nazad
Vrh