nikola indjija
Član
Mirko kod tebe verovatno nema diabrotike.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Rokni my jaku dozu 150 ml na kesu I sej sto kasnije.Znam Nikola, ali jbg, moram, tu sam prvo mislio da sejem repu, ali sam osustao. Bolje i kukuruz sa diabrotikom, nego suncokret sa cenom od 30 - 35 din.
Nema za sada,kukuruz je bas zastupljen u monokulturi jako dugo.Psenica se seje vecinom samo za sopstvene potrebe pa je kukuruz na vecini povrsina.Prinos je oko 5-6 tona zrna po hektaru,burazer je prosle godine radio na kombajn 1 hektar i imao je taj prinos,5 tona sirovog zrna,kukuruz je bio za nas pojam jako dobar.Ulaganja su malo veca nego kod vas,djubrivo 3x15 300kg po hektaru(bez toga uz sejalicu nema kukuruza,prinos upola)i treba 300-400kg Azota uz spartanje,plus prskanja i ostali prateci radovi.Mirko kod tebe verovatno nema diabrotike.
Ko to racuna,kod mene su njive sve manje,obale zarastaju na sve strane,zemlja siromasna,sve manje zainteresovanosti,racunica se svodi da to sto se dobije s par hektara progura kroz nekoliko svinja godisnje i jednu ili eventualno dve krave i kokoske kroz jajaPet tona na ha se ne isplati nikako,to samo sebe ne poklapa u računu.
Rokni my jaku dozu 150 ml na kesu I sej sto kasnije.
Tomo ipak Badanja je to,zemlja plodna 99-te klase.Kod njih jos gore nego kod mene,ali generalno sve je to slicno,brdo,planina sve je jasno kao dan.Mirko, pre 2-3 godine sam gledao katalog sa ogledima jedne domace semenske kuce. Tata i ja gledamo i ne verujemo. Rekorderi u ovom kraju su iz Badanje i ookolnih sela sa prinosom od oko 10t! Ja toliko imam kad je godina idealna, zemlja 3. klasa, full agrotehnika a oni po brdima imaju ogroman prinos. To je po meni nemoguce jer em je brdo em je zemlja dosta losija nego u Macvi, Podrinju i Jadru.
Gde bolji prinosi,nema ni 3 km vazdusnom linijom od mene,brdo tamo,brdo vamoSvi smo ispod planine Cer.Komso ne znam kako je kod vas ,ali kod nas su prinosi ipak bolji.... U proseku imam oko 9-10 tona zrna po HA... Najvise sto sam do sada imao je bilo 2010. godine 12 tona... Djubrivo bacam 250 kg 16x16x16 obicno polovinom marta kroz rasipac i 300 Kana u spartanju, plus folijarno...
Inace pre par dana kupljeno seme kukuruza
KWS Krabas
Agrimax Zona
AS 63
AS 72
BC Pajdas.
Ja sam prosle godine sejao zp666 i zadovoljan sam tako da cu ga ove sejati na 2/3 parcela. Posto cu baciti samo 150kg urea djubreta (po lancu) sejacu ga na 25cm, da sam zaorao jos npk sejao bi ga na 23.5Neke preporuke za sejanje ZP 555 i ZP 666? Naprimer,razmak i da li je bolje malo kasnije posejati ili ne?