Kukuruz 2015

Potreban mi je savet u jednoj nedoumici.
Imam dve parcele razorana lucerista ukupno 1,5ha i ne mogu da prelomim koji hibrid da posejem.
Izorano je jesenas na 25cm, nikakvo osnovno djubrivo, zemljiste je vrlo dobro (kod nas ga zovu tinja) 2 klasa. Planiram da skidam u zrnu, i ne bih sejao nista gusce od 21cm.
Dilema mi je izmedju hibrida Raiffaisen Ulyxxe, LG Agrister, Syngenta Helico i KWS Kerbanis (mada sam za njega cuo i procitao ovde da je zbog vlage bolji za klip) bio je u opticaju i ZP 427 po nekim preporukama ali sam od njega odustao ZP mi je vise za klip.
Dobrodosao bi mi svaki savet oko odluke :ppozdrav:

Za Ulyxxe ne znam,nisam sejao, a za ova tri garantujem da neces pogresiti koji god da uzmes, sejao sam ih i odlicni su, ako imas problema sa crvenilom onda Helico jer je bas otporan.2013-e sam skidaoKWS Kerbanis u zrnu pocetkom oktobra sa 16.8% vlage, malo mi je bio losiji sklop ali sam prinosom bas bio zadovoljan.ZP 427 ne moze da rodi kao ova tri, imao sam ga ove godine i napada ga crvenilo.

Samo vi njega posejte ko i druge i uradite kako treba i rezultat neće izostati (nemoj sad da ga posejete na neku arendu koja nije đubrena godinama ili neka šklj klasa zemlje mada rodiće i tamo samo ako se uradi valjano) , inače otpušta vlagu jako dobro, ja sam mog prošle godine obrao u septembru sa 21-22% vlage pošto sam morao ovrći drugi hibrid zbog kvara (plesni) pa nisam mogao da izmerim prinos u zrnu.

Konačno glas razuma.Uzeo sam veću količinu semena 427 i umalo da zovem i vratim seme nazad(al za malo :haha: ).

Poslednja izmena:
Moja iskustva sa hibridom zp 427 su pozitivna ovo je treca godina kako ga sejem iskljucivo za skidanje u zrnu.Sejem ga na razmaku 22,prosle godine posejao sam 11 lanaca na 2 dve parcele prosecan prinos jus kvaliteta je 7,6 tona po lancu,da kazem jos da je sav skinut sa vlagom 16,9 i 17.2!

moze li neki savet za branje u klipu,do sada sam sejao iskljucivo domace ali bi probao neki strani hibrd.

cuo sam i ja da je dobar,prijatelj ga je sejao i bio je prosecan sa punom agrotehnikom po njegovim recima.kod ostalih je bio dobar, a iz kws-a.

I to ti iz iskustva ne mogu reći, ali ovako šta se priča mislim da je kermes proveren što se tiče branja u klipu.

moze li neki savet za branje u klipu,do sada sam sejao iskljucivo domace ali bi probao neki strani hibrd.
Imam 72 zadnje dve godine i veoma sam zadovoljan, ranije otpusta vlagu od ostalih hibrida iz te grupe (bar kod mene) jesenas vlaga bila 16%, a 2013 14% i skidano je u zrnu sve a ne prodajemo tako da ne znam tacan prinos. Za susne godine ne znam kakav je, ali drug je imao 2012 i bilo je sigurno oko 3t/ha.

Od stranih za klip znam da su dobri Syngenta Sincero, Pionir P1114 i KWS Kerbanis jer su u okolini zadovoljni ko god ih je imao i brao u klipu konkretno ja ih nisam sejao.

Koliko Map-a bi trebalo da se baci po ha? Znam daje trebalo da ga jesenas zaorem, ali sta je tu je.
Da li ce imati efekta da ga bacim sada?

P1114 može u klipu al se mora paziti na vlagu, dobro je otpušta pa ga treba ranije brati! Inace ja ga sejem dosta al ga skidam u zrnu. odličan hibrid!

- - - - - - - - - -

Koliko Map-a bi trebalo da se baci po ha? Znam daje trebalo da ga jesenas zaorem, ali sta je tu je.
To će ti najbolje kasti analiza zemljišta, i šta treba i koliko treba...

Pisao samvec o tome. Ne mogu da radim analizu, imam dosta parcela koje su po 50ari. I jos nisu moje.
A pre svega i sa njom sam zakasnio.

Ja cu ove godine kao drugu kulturu sejati pionir p9911 ili p0023. Grasak+jecam za sada izgledaju odlicno, ako sve bude kao po planu ima da preliva. :osmeh:

Bez ikakvog efekta! Tek nakon 5-6 meseci pocinje njegovo (P) dejstvo u zemlji! Ovo vazi za formulacije 12:52 i 10:46. Postoji Eurofertil djubrivo NPK 5:19:? (ne znam tacno koliko K) za koje njihov promoter kaze da ima i neki sadrzaj koji rstvara P mnogo brze i biljka moze da ga usvoji u kratkom roku!

Pisao samvec o tome. Ne mogu da radim analizu, imam dosta parcela koje su po 50ari. I jos nisu moje.
A pre svega i sa njom sam zakasnio.
Mi nikad nismo zaoravali djubre u jesen, nikad komšija da mi se smiluje ::novac:: :haha:, ali idemo ka tome. Na kukuruze vec dugi niz godina bacamo 200 kg/j uree predsetveno. Sutra ili prekosutra prvi put treba da mi stignu rezultati analize pa ćemo videti šta kaže nauka...

Nazad
Vrh