Kukuruz 2015

Ja ga tražim od januara i nema ga nigde u
okolini

- - - - - - - - - -

Ja sam već kupio jer su nam na nekom seminaru Pionira rekli da će H82 biti u malim količinama i treba ga na vreme uzeti a iz kog razloga ni oni nisu znali. A uzeo sam ga kod našeg distributera u Valjevu.
Jel bi mogo da proveriš jel ga ima još kod vas.

2013 sam skidao 606 u zrnu sa vlagom po"njihovom"meraču od 18% jer se jako krunio prilikom berbe beračem.

2014 se ovde kod nas nije bas proslavio sto se tice suvog zrna. Kukali su ljudi. Verujem da nije toliko do hibrida, koliko je bilo do nagiba parcela I ranije zetve.

Prošla 2014 godina je priča za sebe.Ovde su ljudi žurili da skidaju u zrnu hibride iz kasnijih grupa zrenja sa preko 20% vlage a dosta njih je ostavljalo kući.Ogroman rizik uz misao da mu ništa neće biti.

Kakva su vam iskustva sa dkc-om za berac.Sta bi iskusniji od mene predlozili za branje ali samo od dkc-a.

Jel postoji još neki razlog osim toga da se neki kukuruz osipa pri branju ? Ja mislim da ne postoji , a isto tako da se ni deklab ne osipa ako je visoka vlaga .

Ako se lako odvaja klip od ljuštike bolje je za branje, ako ne onda ima puno posla u istovaranju, pod uslovom da ga oljuštenog stavljaš u čardak...

Bilo koji od tih stranih nemožeš čuvati do leta, ali do marta opušteno. Od DKc-a smo pre dve godine brali 5783, krunili ga početkom marta sa 16 - 16,5% vlage. Ove godine je plan da se bere 6120.

Da napomenem 5783 smo brali sa 30% vlage.

Poslednja izmena:
Jel postoji još neki razlog osim toga da se neki kukuruz osipa pri branju ? Ja mislim da ne postoji , a isto tako da se ni deklab ne osipa ako je visoka vlaga .
Brao sam usluzno e sad da li Syngenta ili LG sa 25% vlage i ne vredi jako se lako krunio,jeste da nije ni godina referentna ali opet ko bi ga znao...+ sto se neki izuzetno tesko ljuste.

Nazad
Vrh