Kruška

Zasto nisi odradio neki tretman za posle grada.Kaptan+Fito fert humi super+slavol,ako si imao mogucnosti odmah nakon nepogode bi u mnogome zacelio rane.Ovako,takve rane jesu ulazna vrata za sve infekcije.

Zasto nisi odradio neki tretman za posle grada.Kaptan+Fito fert humi super+slavol,ako si imao mogucnosti odmah nakon nepogode bi u mnogome zacelio rane.Ovako,takve rane jesu ulazna vrata za sve infekcije.
Ma odradio druže odmah sutradan (posle grada) i kaptan i prihranu i fosetil i streptomicin. Tri dana zaredom ja isprskam a kiša sat, dva posle toga mi spere pa se zbog toga plašim. Nadam se da se ove druge sadnice nisu zarazile. Videćemo. Srećom to mi se desilo u manjem zasadu.

Ma ta kisa je ove godine ozbiljno zasrala stvar sa vocarstvom,doduse kako gde.Ali,iz nekog svog iskustva znam da i nakon kise uvek ostane deo fungicida da otalja neki posao.I uvek bude bolje oprskati,pa i po kisi,nego propustiti obavezni tretman.Tako da se nadam da ce sve ove tvoje intervencije ipak uroditi plodom i imati dobrog efekta.:ppozdrav:

Prijatelji ne znam sta vise da radim sa erwinijom na viljamovki,kako je krenulo izgleda da ce ove zime biti ogreva. . . Sekao sam vec tri ture grana,grancica,skidao cvetove sto su kasnije izbili i to sve sa dezinfikovanim makazama,posle i prskao sa svim i svacim,jedino jos nisam sa svetom vodicom,ali izgleda da nema pomoci. . .Jel zna neko da li uopste streptomicin moze da deluje u ovoj fazi posto sam nacuo da vredi prskati sa njim samo preventivno u fazi punog cveta. . .::samo bes::

Najbolji su tretmani oko faze cvetanja,a pre toga jesenje plavo kupanje bakrom,pa jos jednom bakar (plavo,crveno ulje...) krajem februara-pocetkom marta.Sada u ovoj fazi ne znam koliko ce imati efekta,ali kakva je ovo napast vredi pokusati svim raspolozivim sredstvima.I naravno bar tri tretmana fosetil-aluminijumom pre intenzivnog porasta mladara,pa sta mu Bog da.

Najbolji su tretmani oko faze cvetanja,a pre toga jesenje plavo kupanje bakrom,pa jos jednom bakar (plavo,crveno ulje...) krajem februara-pocetkom marta.Sada u ovoj fazi ne znam koliko ce imati efekta,ali kakva je ovo napast vredi pokusati svim raspolozivim sredstvima.I naravno bar tri tretmana fosetil-aluminijumom pre intenzivnog porasta mladara,pa sta mu Bog da.

Slažem se sa tobom kolega u svemu i šta koristiti i kada koristiti. Ja sam sada prskao sa streptomicinom sada, ne da bih pobedio bakterije erwinije, već da bih na presecima sečenih grana (koje sam skraćivao a bile su zaražene) i ranama od grada sprečio ulaz novih bakterija. Čak sam i preseke sečenih grana premazivao četkom bakar-oksihloridom.
Naravno, ja nisam bio toliko u toku oko borbe sa erwinijom, pa u toku cveta nisam radio ni fosetil-aluminijumom ni streptomicinom (samo klasični fungicidi i insekticidi), jedino sam radio plavo prskanje i dva bakarna prolećna kao zašitu od bakterija. Od sledeće godine ide obavezno.

Ono sto sam primetio u mom kraju je da u zadnjih par godina bakteriozna plamenjaca uzima strasan danak.Sve je manje prskanja bakrom.Jesenji tretmani bakrom se kao po pravilu izostavljaju,a u toku vegetacije se odrade klasicni tretmani,pa se i tu preskoci koji.Streptomicina je ovde tesko naci,retko ko zna i cemu on sluzi u vocarstvu,plus nije ni zakonski regulisana njegova upotreba.A i za fosetil-aluminijum takodje retko ko zna za korisna dejstva u ovoj sizifovskoj borbi.Tako da bice vrlo tesko ovom problemu koliko toliko stati na put.Ali borba mora da se vodi na svim frontovima i svim sredstvima.

Kolege . Ja isto se mucim sa kruskinom buvom,mada sam redovno prskao. Prskao sam na pocetku sa Abastae om ,pa cipkord,pa ni ja neznam sta cim . Danas sam citao da je decis isto je dobar protiv buve. http://www.bayercropscience.rs/insekticidi/decis-25-ec.html. Ja cu danas probati. Vec sam poceo ih rucno skidati:osmeh:.
Najvise ima na viljamovke. Imam jos conferanse i neka Becka sorta ,na njima dosta slabo se javlja . Na pahamsu cak i nema.

Poslednja izmena:
Prvo prije nego je kreneš uništavati zamješaj urea i confidor sl200 Znači 1-1.5% urea i confidor oko 3dcl na 1 he.
To ti je prva obrana u ovoj fazi u kojoj se nalazi buha koja je obložena medenom rosom i sredstvo ne može doći do nje.
To radiš primjer danas navečer i da napomenem kupaš voćke u tom škropivu znači povečane količine vode.
Sutra ujutro rano Kraft-Vertimec i obavezno okvašivač i opet kupaš voćke i onda imaš 95% učinak.
Da napomenem ja na 0.75 he ili 1000 voćaka koristim 2 atomizera ili 900 litara škropiva.
Objašnjenje urea ti skida medenu rosu,naknadno i rosa to sve opere i buhe su nezaštičene,confidor se odlično miješa s ureom i ujedno sistemski djeluje preko probavnog sustava buhe i do 7 dana.
Drugi dan Kraft sve pobije jer je jedino učinkovio sredstvo i ako je buha nezaštičena i u pokretnom stadiju nema šanse stradaju dosta i leteči oblici.
kada nakon 2 dana vidiš da više nema medene rose kao ja sav::super::
pozdrav.

Poslednja izmena od urednika:
Samo bih se još nadovezao na njoko-nu priču. Ubaciti Silvet okvašivač, mnogo je efikasni od drugih.

Takođe ne treba ići na početku vegetacije sa Vertimekom, treba ga uvjek ostaviti za finale.

pozdrav njoko
Uvek slabo stojim sa ovom preracunom. Ja nemam tolikom puno stabla . 50 imam ukupno od 4. god. i za redovno prskanjem koristim oko 20 do 25 L vode. Izvini sto ti gnjavim ali koliko ureje na 10 litara vode . Pitam jer znam da je opasno prskat sa tim moze sve da izgori ako je doza ureje jaka . Hvala

Poslednja izmena:
pozdrav njoko
Uvek slabo stojim sa ovom preracunom. Ja nemam tolikom puno stabla . 50 imam ukupno od 4. god. i za redovno prskanjem koristim oko 20 do 25 L vode. Izvini sto ti gnjavim ali koliko ureje na 10 litara vode . Pitam jer znam da je opasno prskat sa tim moze sve da izgori ako je doza ureje jaka . Hvala

Prvo malo ti je 25 litara vode na 50 stabala,to nije problem povečati ali prvo prskaj s npr nekim fungicidom za probu.
Ovako na 100 litara ti ide 1 kg urea ili malo jaće 1.5 kg znači 1 ili 1.5%
Na 10 litara ide 100 grama to je najsigurnija doza jako efikasna možeš prskati sve i povrće bez bojazni za palež.
Prskaj obavezno predveće i nikako ako su temperature veće od 24-25 stupnjeva.
Obavezno ureu otopiti s vrućom vodom.

- - - - - - - - - -

Samo bih se još nadovezao na njoko-nu priču. Ubaciti Silvet okvašivač, mnogo je efikasni od drugih.

Takođe ne treba ići na početku vegetacije sa Vertimekom, treba ga uvjek ostaviti za finale.
obavezno kolega imaš pravo ta 2 prskanja koja se smiju ići s tim sredstvom obavezno čuvati za finale u 6 i 7 mjesecu.
Prije toga koristiti Rimon 10 EC koji uništava jaja kruškine buhe i to onako ako se pazi na let buhe početkom 3 mj i 5 mj buha se može i svesti na najmanje količine nj.populacije.

Njoko.Puno ti hvala za detaljan opis .
Oprskao sam pre 4 dana sa fungicidom Kaptan+Zato+Wuxal Super za prihranu. Juce sam poceo drugo zeleno orezivanje ,kada to zavrsim ,onda ce vec temperatura ce i da padne ,pa cu uraditi ,kako si pisao prskanje sa ureom i nakon sa insekticidom. Posle zeleno orezivanja ,ja mislim da ce biti znatno manje buhe ,jer su na vrhu novih izdanaka.

Poslednja izmena:
Komso ostavi malo da jedemo(najlepsa kruska za mene za jelo)Placam ko rus ali za gajbicu.Komso da nije junska za julsku je jos rano.:osmeh:

И ја данас брао Лепотицу за пробу а сутра скидам ал' не иде за Русију. ::namigivanje:: Санта Марија преродила, много морам да проређујем (изгледа да сам претерао са убијањем рутаве бубе). Виљамовка одлична за сад, личи да ће сва бити у првој класи.

Mučila i mene kruškina buva,i rešim da probam to sa ureom.U apoteci kažem čoveku šta me muči i on mi lepo kaže: uzmeš FAIRY (FERI ) za sudove,sipaš u atomizer 60-80 ml ,opereš krušku,a onda pređeš insekticidima.Nebudem lenj,operem sve lepo pištoljem,zatim isprskam hemijom i ... kruške ko nove.Izgleda šašavo ,ali deluje.

- - - - - - - - - -

Koliko rusi plaćaju lepoticu,ako nije tajna?

Nazad
Vrh